Verzekeringen in het buitenland

4 min leestijd

Dat Nederlanders ongeveer het meest verzekerde volkje zijn, is denk ik wel bekend. Overal zijn verzekeringen voor af te sluiten.
Nu we ruim een halfjaar in het buitenland wonen (en langzaam wennen aan het leven hier), valt op dat een leven zonder al teveel verzekeringen ook kan. De meeste inwoners van Bolivia zijn maar heel minimaal verzekerd. Dat levert natuurlijk wat risico’s op. En met die risico’s gaan zij weer heel anders om dan we dat in Nederland gewend zijn. Een klein inkijkje in de (onverzekerde) wereld van de Bolivianen.

Verzekeringen in het buitenland #verzekeren #geldbesparen #geldoverhouden #DeBudgetman

Gebruikelijke verzekeringen in Nederland

Veel zaken zijn in Nederland gewoon goed geregeld. De gezondheidszorg is goed en iedereen is daar verplicht voor verzekerd. Er is nog wel een eigen risico (of wordt dat binnenkort afgeschaft?) maar die kosten blijven beperkt.

Verder is iedereen die rondrijdt in of op een motorvoertuig verplicht om een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

De rest van de verzekeringen zijn een persoonlijke keuze. Wel of geen reisverzekering, rechtsbijstandverzekering of huisdierenverzekering? Bij alle andere verzekeringen blijft het de vraag of je bereid en in staat bent om de financiële risico’s te dragen.
Soms ontzorgt een verzekering, zoals een uitvaartpolis bijvoorbeeld. Deze verzekering vergoedt niet alleen de kosten op de moeilijkste momenten in je leven, maar biedt ook praktische ondersteuning.

Hoe werkt verzekeren in Bolivia?

Hier werkt het een beetje anders.
De overheid voorziet in gezondheidszorg. Daar kan iedereen gebruik van maken. En net zoals op de markt, wanneer je klaar bent: dan reken je af.

Zo had onze puber nummer 2 een paar weken geleden een allergische reactie die steeds een beetje erger werd. Na wat te hebben geprobeerd met de gebruikelijke hulpmiddeltjes van de apotheek, hebben we er toch maar even door een dokter naar laten kijken.
Je komt dan aan bij een soort ziekenhuisje, trekt een nummertje en gaat in de wachtruimte zitten (net Nederland). De dokter komt, kijkt ernaar, schrijft een receptje voor en daarmee ga je vervolgens naar de ziekenhuisapotheek. In dit geval werd er een infuusje voorgeschreven (ze zijn hier gek op antibiotica). Daarmee meld je je bij de verpleging die het infuusje inbrengt. En voor vertrek mag je afrekenen., Kosten: omgerekend €25,-

De gemiddelde Boliviaan is dus niet verzekerd voor ziektekosten, maar rekent contant af. En wanneer de kosten hoger zijn dan het saldo op de spaarrekening, dan wordt bijvoorbeeld een operatie even uitgesteld tot het noodzakelijke bedrag bij elkaar is gebracht. Dan helpt de hele familie mee door maaltijden of kleding te verkopen.

Autoverzekeringen

Er is hier wel een verplichte autoverzekering, maar die dekt alleen de medische kosten voor de inzittenden. Wanneer je de gemiddelde Boliviaanse auto bekijkt, dan begrijp je trouwens meteen waarom autoschades niet verzekerd zijn. Ik las dat het Nederlandse wagenpark gemiddeld 10,3 jaar oud is. In Bolivia kunnen we daar rustig 20 jaar bij optellen.

Inmiddels heb ik een paar aanrijdingen van dichtbij gezien (zelf niet bij betrokken gelukkig). Het is echt wonderlijk hoe Bolivianen met hun auto omgaan. Zo was er een mevrouw (toeval) die op een rotonde even niet goed op haar voorganger lette. Zij ramde met haar auto een nogal nieuwe Suzuki Vitara, waarbij zij de achterkant lelijk beschadigde. In Nederland volgt er dan een discussie/ruzie en het nodige papierwerk. De bestuurder van de Suzuki stapte uit, kijkt naar de forse schade, kijkt vervolgens naar de veroorzaakster, zucht een keer en rijdt weg!
Het zal vast niet altijd zo gaan, maar Bolivianen kijken gemiddeld genomen niet op een deukje meer of minder.
Autoverzekeringen zijn wel af te sluiten, maar verplicht is het niet.

Verzekeringen bij vertrek

Met ons vertrek uit Nederland, hebben we ook de nodige verzekeringen achtergelaten. Inboedel- en uitvaartverzekeringen horen in veel huishoudens tot de standaard verzekeringen, net als de ziektekostenverzekering. Maar veel Nederlandse verzekeringen zijn alleen beschikbaar voor inwoners van NL.

Wij hebben op dit moment alleen een uitgebreide zorg- en reisverzekering. Deze heeft een hoog eigen risico, omdat ik deze alleen heb afgesloten om de grote risico’s te verzekeren. Zo’n bezoekje aan de plaatselijke dokter betalen we dus gewoon zelf. Mocht het echt misgaan, dan zorgt de verzekering ook dat we worden teruggebracht naar Nederland. Maar verder hebben we geen uitgebreid verzekeringspakket. We hanteren een beetje de Boliviaanse instelling dat we niet alles verzekeren, maar kijken wat er op ons pad komt.

Check jij weleens of je alle verzekeringen nog nodig hebt?

Wil je meer lezen?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.