Waarom een creditcard niets mag kosten

4 min leestijd

75% van de Nederlandse beroepsbevolking heeft een creditcard. Grote kans dat jij er ook een hebt. Hoewel we er relatief weinig gebruik van maken, is het in een aantal omstandigheden handig om er een te hebben. De kaarten zijn er in talloze varianten: van gewone- en goldcards tot platinum en black cards. Hoe exotischer de kleur van de kaart, des te exclusiever de extraatjes…en de prijs.
Bepaalde creditcards zijn dus een beetje een statussymbool. Lijkt me persoonlijk wat armoedig: je financiële positie laten zien door een gekleurd stukje plastic, maar dat mag iedereen zelf bepalen.
De kosten voor een creditcard schommelen tussen de €0,- en €3000,- per jaar. En eigenlijk is dat flauwekul: ik ben van mening dat een creditcard gratis zou moeten zijn.

waarom een creditcard niets mag kosten; de budgetman.nl

 

De voordelen van een creditcard

Voor veel aankopen is een creditcard niet nodig. En dat is ook te zien aan het gebruik van de kaart in Nederland. Bijna twee-derde van de creditcardbezitters gebruikt de kaart alleen in het buitenland. Binnen Nederland wordt de kaart vaak gebruikt voor internetaankopen en het boeken van hotels. Dat zijn ook de voordelen van de kaart: je aankopen via internet zijn gemakkelijk en veilig te betalen en zijn vaak ook nog verzekerd. Het gebruik van een creditcard bij het huren van een auto voorkomt dat je een hoog bedrag contant als borg moet meenemen.

 

De nadelen van een creditcard

Je kunt met een creditcard geld uitgeven dat je niet hebt.
(Gelukkig) zijn er maar weinig Nederlanders die de kaart gebruiken om aankopen te doen wanneer het saldo op de rekening ontoereikend is, of om gespreide betalingen te doen. Er wordt vaak reclame gemaakt voor deze mogelijkheden, maar ik bezie deze opties echt als de risico’s en daarmee als nadelen van dit product. Het kan je in financiële problemen brengen.
Ik hanteer zelf een simpele stelregel:

Wanneer ik ergens geen geld voor heb, dan kan ik het op dit moment blijkbaar niet betalen’.

Geen schulden maken dus, met uitzondering van de hypotheek. Je kunt erover discussiëren of dat een schuld is of niet.

Creditcardschulden zijn echte schulden en nog dure schulden ook. Met een gemiddelde rente op het uitstaande saldo van 14% per jaar. Wanneer je er voor zou kiezen om je creditcarduitgaven in termijnen te betalen, dan loop je tegen een ander nadeel aan. Gespreide betalingen leiden tot een BKR-registratie.

Je kunt deze nadelen voorkomen door iedere maand het volledige bedrag dat je met de kaart hebt uitgegeven, terug te betalen. Kost je geen rente en leidt niet tot een BKR-registratie.

Wanneer je twijfelt of je de verleiding kunt weerstaan om geen geld uit te geven dat je niet hebt, dan zou je een prepaid kaart kunnen overwegen. Maar misschien is het handiger om eerst financieel wat steviger in je schoenen te leren staan.

 

Waarom een creditcard gratis zou moeten zijn

In de regel betaal je voor een creditcard, of je ‘krijgt’ hem omdat je ergens lid van bent. De gemiddelde kosten voor een kaart variëren per bank.

Als eigenaar van een betaalde creditcard ben je niet de enige die betaalt. Bij iedere transactie betaalt de verkoper ook nog een percentage. Dit schommelt tussen de 1-2,5% van de overeenkomst. Een creditcard verdient zichzelf dus. Daarom zou een creditcard gratis moeten zijn.

Iedere keer dat je je creditcard gebruikt verdien je dus geld voor een ander.

Deze wetenschap gebruik ik overigens als onderhandelingstactiek bij grotere aankopen. Wanneer we het na een beetje onderhandelen bijna eens zijn over de prijs, dan bied ik aan om zonder creditcard te betalen! Maar dan wil ik wel 2% korting ?.

In het verleden waren in Nederland vrij veel gratis creditcards aan te vragen. De kaart was dan gratis zolang er op jaarbasis maar minimaal €500,- mee werd uitgegeven.

Zelf vertik ik het al jaren om geld voor een creditcard te betalen. Na jarenlang een Greencard van Visa te hebben gebruikt, werd deze vervangen voor een betaald exemplaar. En weg was ik als klant. Na een vanderValk-card (nog nooit geslapen) ben ik een tevreden bezitter geweest van een Gamma-card. Gewoon een Visa-card, maar dan gratis. Ook deze gratis kaart bestaat inmiddels niet meer.

Er is nog een gratis creditcard verkrijgbaar en dat is een debit creditcard van N26. Dat is een soort prepaid creditcard. De bestedingslimiet wordt bepaald door het saldo op de rekening. Deze creditcard is onderdeel van de gratis internetbank N26. Wanneer je daar meer over wilt weten, lees dit artikel.

Heb jij een creditcard? Maak je er vaak gebruik van?

Meer lezen?

4 gedachten over “Waarom een creditcard niets mag kosten”

  1. Ik heb er eentje van Euroclix. Die kost me 15 euro in het jaar en dan krijg ik in ieder geval nog punten op mijn aankopen. Overigens gebruik ik hem ook regelmatig; hij is gekoppeld aan mijn PayPal en als ik iets – al is het pizza! – via PP of CC kan betalen, dan doe ik het op die manier. En dan via PP ook met de CC en niet via de bank. Zo sprokkel ik maandelijks toch leuk wat punten bij elkaar en haal ik in ieder geval op jaarbasis mijn kosten er wel weer uit. Zonder heb ik een poosje geprobeerd, maar dat werkt niet als je een voorliefde hebt voor Amerika en daar graag minimaal één keer per jaar heen gaat…

    Beantwoorden
  2. Ik kreeg er eentje toen ik ging studeren. Hij was gratis en ik kreeg bovendien 50,- tegoed bij de Bijenkorf. Dat sprak me als student wel aan. Die creditcard heb ik nu nog steeds, maar ik gebruik hem eigenlijk alleen voor online aankopen en het liefst zo min mogelijk.

    Beantwoorden
  3. Die laatste tip is een goede! Dat ga ik ook invoeren ;-). Zelf heb ik een AMEX Gold card, welke het eerste jaar gratis is. Daarna zeg ik deze uiteraard op, en vraag ik het na een half jaar weer opnieuw aan. Die actie is al jarenlang zo, en je krijgt veel Flying Blue miles als je je weer aanmeldt.

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.