X

Vroegboekkorting of last minute: wat is voordeliger?

4 min leestijd

Links en rechts worden we alweer lekker gemaakt met de wintersport en zelfs de zomervakantie voor volgend jaar. En dan moet de kerstvakantie nog beginnen. En juist de vrije dagen aan het eind van het jaar zijn mooi te gebruiken om alvast wat plannen te maken voor het komende jaar. Wanneer het over de vakantieplannen gaat, dan heb je de keuze uit vroeg boeken of nog even wachten. Wat is voordeliger: pak je vroegboekkorting of wacht je op een mooie last minute?

Het antwoord op de vraag wat is voordelig, hangt eigenlijk af van jouw definitie van voordelig. Is dat alleen de laagste prijs, dan is het antwoord vrij simpel. In de meeste gevallen zijn last minutes goedkoper dan een deal met vroegboekkorting. Daar zijn verschillende onderzoeken naar gedaan. Hoewel het verschil wel steeds kleiner wordt, is er nog steeds sprake van een financieel voordeel voor de last minute boeker.

Maar een voordelige deal kan voor jou ook de beste prijs-kwaliteitsverhouding betekenen. In dat geval kan het voordeel liggen bij vroeg boeken. Beide opties hebben een aantal voor- en nadelen. Ik zet ze hieronder op een rijtje.

Vroegboekkorting

Wanneer je vroeg boekt is het goed om te bedenken dat de enorme vroegboekkorting een lokkertje is. Je krijgt geen enorme korting, maar de touroperator past gewoon een marketingtrucje toe om ons in de verleiding te brengen. Geeft niet, maar staar je niet blind op de ‘unieke kans’. Reisorganisaties willen zo snel mogelijk een groot deel van hun vakanties verkopen, zodat ze vervolgens met de rest rustig kunnen kijken hoe de vraag zich ontwikkelt. Vroeg boeken levert dus geen slechte prijs op, maar ook niet de allerlaagste.

De vroegboekkorting zorgt er voor dat je voor niet teveel geld precies die vakantiebestemming krijgt die je zoekt.

Er zijn nog wat andere dingen om rekening mee te houden wanneer je vroeg boekt. Het is hier en daar nog weleens wat onrustig in de wereld. Je loopt het risico dat er in de maanden nadat je hebt geboekt iets gebeurt waardoor er een negatief reisadvies wordt gegeven voor je vakantiebestemming. En zo zijn er nog wel wat argumenten te bedenken die er voor zorgen dat je je geboekte reis moet aanpassen. Boek je vroeg, zorg dan voor een annuleringsverzekering.

Dan zijn er een paar heel belangrijke voordelen van vroeg boeken. Zo is er volop keuze. Wil je per se dat ene huisje aan het strand of die geweldige plek op de camping, dan is vroeg boeken de enige manier om er te komen. Dat geldt zeker wanneer je met grotere groepen wilt reizen, of gebonden bent aan de schoolvakantieperiodes. Verder heb je ook meer voorpret omdat je al weet waar jouw reis naartoe gaat. Zeker wanneer je een verre reis maakt of veel wilt zien, dan levert vroeg boeken je genoeg voorbereidingstijd op.

Last minute reizen

De last minute maakt zijn reputatie nog steeds waar: het is de goedkoopste manier om een vakantie te boeken. Dat voordeel geldt wel onder enkele voorwaarden.

Wanneer je tot het allerlaatste moment wacht, dan valt er weinig meer te kiezen. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn. Afgelopen zomervakantie hebben we enkele dagen voor vertrek nog een chalet (=stacaravan) geboekt op een Franse camping. Op dat moment was er keuze uit slechts 3 andere campings aan de kust. Dat is iets om rekening mee te houden. De ideale locatie, reistijd of accommodatie is misschien niet meer te boeken als last minute. Je hebt dus wat flexibiliteit nodig. En eigenlijk geldt dat hoe langer je wacht hoe flexibeler je vakantieplannen moeten zijn.

Wanneer het in Nederland slecht weer is, verwacht dan in het vakantieseizoen geen enorm voordelige last minutes naar de zon. Reisorganisaties passen hun prijzen aan naar de verwachte vraag.

De allergoedkoopste vakanties blijven voorlopig de last minutes buiten de schoolvakanties. Met onze schoolgaande kinderen duurt het nog een tijdje voordat wij daar weer gebruik van kunnen maken.

Reis jij weleens last minute? Of boek je liever wat eerder?

Wil je meer lezen?

de Budgetman:

Lees berichten (4)

  • Ik boek sowieso ver van tevoren. Maar dat komt omdat het hotel waar wij altijd heen gaan heel erg populair is. En als je vroeg boekt dan kun je dus idd nog zelf opgeven in welk gedeelte van het hotel je wilt zitten en op welke verdieping. Zo geven wij altijd aan dat we niet boven de keuken willen zitten (want herrie van de borden en het bestek vroeg in de ochtend). En mijn moeder wil niet hoger dan de vierde verdieping, dan krijgt ze acute hoogtevrees (terwijl ze wel in het vliegtuig durft). Daarnaast zijn de liften ook altijd vrij druk en vanaf (maximaal) de 4e kun je ook nog gewoon makkelijk de trap nemen rond etenstijden. Dus bijkomend pluspuntje. Last minute boeken zou voor dit hotel niet eens kunnen, die zitten binnen no time vol. Dan zou je wel héél veel geluk moeten hebben. Ik praat dan nu over Gran Canaria trouwens. Daar zijn natuurlijk meer dan genoeg accommodaties, maar we willen persé maar 1 hotel want daar werken ook vrienden van ons waardoor we hun extra veel kunnen zien, en ook als ze gewoon aan het werk zijn kunnen kletsen.

    • En het bezoeken van vrienden is weer een uitstekend argument om op tijd te boeken. Omdat populaire locaties vaak snel zijn uitverkocht, heeft het ook geen zin om lang te wachten met reserveren. Een lage prijs zit er dan niet in.

  • De kortingen zijn altijd een kwestie van vraag en aanbod. De systemen achter het bepalen van de prijzen zijn vaak volledig geautomatiseerd, zeker die van de grote reisbureaus en hotelketens. Dit betekent uiteindelijk dat een impopulaire reis goedkoop is, totdat er mensen die reis gaan kopen als bijna-last minute. En dan gaat de prijs in de week voor vertrek toch weer plotseling omhoog.
    Ikzelf boek meestal zo ver mogelijk van tevoren omdat bij de aanbieder de vraag dan nog niet bekend is. Je krijgt dan vaak een gemiddelde prijs voor die periode. En ik kan extra genieten omdat ik me lang op de reis kan verheugen :-)