De zorgverzekering 2020: wat moet je kiezen?

6 min leestijd

Het overstapseizoen is weer geopend. De zorgverzekering 2020 is voor velen de belangrijkste verzekering en in ieder geval de duurste. Vorig jaar stapten 1,2 miljoen mensen over, dat is zo’n 7% van alle verzekerden. De meerderheid blijft dus zitten bij hun huidige verzekeraar. En dat is jammer, want overstappen levert vaak een lagere premie en/of betere voorwaarden op. Het vergelijken wordt gemakkelijk gemaakt met de vele vergelijkingssites die er te vinden zijn. Er is keuze uit meer dan 50 zorgverzekeringen en binnen iedere verzekering zijn er ook weer talloze opties. Dus, wat moet je kiezen?

De zorgverzekering 2020: wat moet je kiezen? #zorgverzekering #besparen #geldbesparen #DeBudgetman

Zorgverzekering 2020: de belangrijkste veranderingen

De wijzigingen zijn dit keer wat minder ingrijpend dan in andere jaren. De belangrijkste veranderingen op een rijtje:

 • De zorgtoeslag stijgt: voor alleenstaanden naar maximaal €67,- en voor meerpersoonshuishoudens naar €95,- Bereken hier of je voor zorgtoeslag in aanmerking komt.
 • De collectiviteitskorting daalt van 10% naar 5%. Dat betekent dat je minder korting op je premie krijgt wanneer je besluit om je via je werkgever of een andere collectiviteit te verzekeren;
 • Verder zijn er wat wijzigingen in de basisverzekering. Hier vind je de details.

Of de premie voor jou verandert hangt af van je persoonlijke omstandigheden. Naar verwachting zal de premie gemiddeld iets stijgen, vanwege de verlaging van die collectiviteitskorting. De prijzen tussen de verschillende zorgverzekeraars vertonen grote verschillen. Vergelijken loont écht.

Wat valt er te kiezen?

Voordat je start met het vergelijken van de verschillende aanbieders en premies, is het noodzakelijk om een inschatting te maken van de hoeveelheid zorg die je nodig denkt te hebben. Dat klinkt misschien een beetje vreemd omdat we ziekte en ongevallen niet plannen. Toch is er een redelijke inschatting te maken wanneer je kijkt naar de zorg die je afgelopen jaren hebt afgenomen.

Er is natuurlijk een groot verschil tussen iemand die vanwege chronische ziekte dagelijks zorg nodig heeft en iemand die hooguit een keer per jaar bloed laat prikken.

Een hoger eigen risico

Iedereen heeft standaard een eigen risico van €385,- Het is belangrijk om te weten dat niet alles automatisch voor rekening komt van het eigen risico. Zo is het bezoek aan de huisarts uitgesloten en ook de zorgkosten voor minderjarige kinderen worden vrijgesteld. Verwijzingen naar ziekenhuizen en specialisten vallen er wel onder en ook het hierboven genoemde voorbeeldje van een bloedonderzoek. Dat laatste kost overigens meestal een paar tientjes.

Een hoger eigen risico van maximaal €885,- bestaat eigenlijk uit twee delen: het standaard eigen risico van €385,- en een vrijwillig deel van €500,- Deze combinatie levert gemiddeld een korting op van €250,-. Let op: de korting is niet bij iedere verzekeraar even hoog.

Overweeg het maximale eigen risico, maar zorg voor een spaarpotje voor tegenvallers

Wanneer je kiest voor een hoger eigen risico dan is een financiële buffer erg verstandig. Een spaarpotje is sowieso verstandig en daar hoort ook een reservering voor je gezondheid bij. Iedereen heeft namelijk dat eigen risico van €385,- Is je buffer groot genoeg? Overweeg dan de volgende besparingstip.

Betaal per jaar

Wanneer het saldo op je spaarrekening het toelaat, dan zou je kunnen besluiten om de premie in een keer te betalen. Dat levert je iets meer dan 2% premievoordeel op; veel meer dan de gemiddelde spaarrekening.

Volledige of beperkte zorgkeuze

Deze keuze vind ik zelf wat lastiger. Ga je voor een volledig vrije zorgkeuze, of neem je genoegen met een zorgverzekeraar die niet overal jouw zorgkosten vergoed? Ook de zorgverzekering 2020 biedt de mogelijkheid om voor een beperkte zorgkeuze te gaan. Dat betekent bijvoorbeeld dat je niet in ieder ziekenhuis terecht kunt. In theorie zou je dus met een minder goede behandeling akkoord moeten gaan. Van tijd tot tijd duiken er berichten op dat zorgverzekeraars behandelingen voor polishouders van budgetpolissen weigeren omdat er te weinig zorg is ingekocht. Je bent dan in het nieuwe jaar weer welkom, of je moet uitwijken naar een ander ziekenhuis.

Een restitutiepolis voorkomt dit soort gedoe. Dit is de duurste zorgverzekering, maar hierbij maakt het voor de verzekeraar niet uit waar je je laat behandelen.

Er is ook een tussenvariant: een natura-polis waarbij de zorgverzekeraar met alle ziekenhuizen een contract heeft gesloten. Op die manier ontstaat ook een soort vrije zorgkeuze.

De premie in 2020

Bij het uitzoeken van de verschillende premies ben ik uitgegaan van mijn persoonlijke gegevens. Dus: man (moet voor de premie niet uitmaken), 40+, Haagse postcode en alleen op zoek naar een basisverzekering.

Verder heb ik gezocht naar 3 soorten basisverzekeringen: de állergoedkoopste, de voordeligste met volledig vrije zorgkeuze en de goedkoopste restitutiepolis. Met de premies per maand, of per jaar. Daar komen ze:

De allergoedkoopste

Wil je gewoon de goedkoopste zorgverzekering 2020? Sluit dan een basisverzekering af via Zilveren Kruis. Je betaalt gemiddeld €81,58 per maand. Gemiddeld? Ja, want deze prijs is gebaseerd op een jaarlijkse premie van €978,96. Hierbij is sprake van beperkte zorgkeuze en een maximaal eigen risico.

Per maand betalen? Dat kan. De goedkoopste is dan ook Zilveren Kruis met een premie van €83,25.

Geen extra eigen risico? De goedkoopste is dan Zekur met een premie van €101,95 per maand. Per jaar betalen kan niet bij Zekur. Je komt dan weer uit bij Zilveren Kruis met een jaarpremie van €1237,68. Dat zou ik overigens niet doen, want 12x Zekur is dan goedkoper (€1223,40).

‘Vrije’ zorgkeuze

Vrije keuze tussen aanhalingstekens, omdat het hier nog steeds gaat om een natura-polis. Maar de verzekeraar heeft in dit geval met alle zorgverleners contracten gesloten. Er kunnen dan nog wel beperkingen bestaan voor behandelingen in het buitenland. En dan nu de prijzen:

Just van CZ biedt deze polis aan voor €87,95 per maand of €1034,28 per jaar (een besparing van €21,12). Deze premie geldt bij een maximaal eigen risico.

Geen extra eigen risico? Dan is Ditzo de goedkoopste met een premie van €107,90 per maand. Wil je per jaar betalen? Kies dan weer voor Just want daar kost de jaarpremie €1269,48 (besparing van €25,32).

De restitutiepolis

De laatste cijfers uit de vergelijking. De goedkoopste restitutiepolis kost €99,85 per maand en is van OHRA. Hierbij is gerekend met een maximaal eigen risico. De premie per jaar betalen kan niet bij OHRA. Sluit dan een verzekering af bij FBTO voor een premie van €1181,88. Het is een beetje bijzonder, maar bij betaling van de premie per maand ben je bij FBTO weer wat duurder uit (€100,50).

Geen aanvullend eigen risico? Dan is OHRA weer de goedkoopste voor €116,50 per maand.

Neem er even de tijd voor

Bij het uitzoeken heb ik gebruik gemaakt van twee vergelijkingssites. Independer en Zorgkiezer behoren tot de grootste twee van Nederland. Beiden tonen ook zoekresultaten die niet direct via hen zijn af te sluiten. Maar Independer vertoont daarbij het irritante trekje om consequent eerst hun gesponsorde producten te tonen. Zorgkiezer bleek soms een dubbeltje duurder op jaarbasis.

Zorgkiezer heeft nog een leuk lokkertje. De eerste 20.000 overstappers krijgen een Oral elektrische tandenborstel cadeau. En op=op.

Ik weet niet of je hier gebruik van moet maken. Wanneer je voor het eerst overstapt, dan is het verstandig om even wat tijd te nemen om het een en ander goed uit te zoeken. Overstappen kan tot 31 december.

Ben jij van plan om de premie te vergelijken en over te stappen?

Wil je meer lezen?

13 gedachten over “De zorgverzekering 2020: wat moet je kiezen?”

 1. Overstappen kan nog tot 31 januari 2020. Echter, je oude verzekering moet je wel voor 31 december opzeggen. Als je dan in januari zorg nodig hebt kun je gewoon achteraf indienen bij je nieuwe verzekeraar.

  Beantwoorden
 2. Voor mij is vergelijken redelijk lastig, want ik heb momenteel Anderzorg Jong, een pakket dat dit jaar eigenlijk al niet meer bestond, maar dat bestaande klanten mochten behouden, ook komend jaar weer. Helaas staat die dus in geen enkele vergelijking. Toch denk ik dat ik ‘m wel aanhoud, want 9 keer fysiotherapie heb ik sowieso elk jaar nodig op de een of andere manier en ook tandartsvergoeding is erbij inbegrepen.

  Beantwoorden
  • Nee, dat is niet waar. De ‘vrije zorgkeuze’ van Anderzorg is in feite een naturapolis met een beperkt zorgaanbod. De polis van Anderzorg valt in de categorie ‘de allergoedkoopste’ alleen volgend jaar is Anderzorg niet de allergoedkoopste. Dat waren ze in 2019 overigens wel, vandaar dat ik daar dit jaar nog klant ben en voor 2020 weer ga overstappen. Je kunt de details van Anderzorg polis hier doorlezen: https://zorgverzekeringskaart.nl/anderzorg/anderzorg-basisverzekering

   Beantwoorden
   • Wil je dit uitleggen? Wat bedoel je met beperkt zorgaanbod? Anderzorg heeft contracten met alle artsen en ziekenhuizen, en ik ben volledig vrij te kiezen naar welke arts/ziekenhuis ik wil. Wat is er dan beperkt aan?

    Beantwoorden
    • In de omschrijving van de zorgpolis omschrijft Anderzorg dat zij ‘een ruime’ zorgkeuze bieden. En dat is een rekbaar begrip. Het betekent in ieder geval dat zij geen contract hebben met elke zorgaanbieder. Dat is ook terug te vinden op de verschillende vergelijkingssites. Anderzorg staat daar in het rijtje aanbieders met een beperkte zorgkeuze. Dat kan overigens voor jou persoonlijk betekenen dat alle ziekenhuizen in jouw omgeving wel een contract hebben. Kies je voor zorg waar Anderzorg geen contract mee heeft, dan vergoeden zij in principe slechts 60%

     Beantwoorden
   • Ik plaatste een reactie maar zie die niet terug, dus nog maar een keer: wat bedoel je met beperkt zorgaanbod? Anderzorg heeft contracten met alle artsen en ziekenhuizen, wat is er dan beperkt? Misschien mis ik iets wat toch wel van belang kan zijn.

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.