Zijn cryptovaluta iets voor jou?

3 min leestijd

Het is alweer een tijdje stil rond de cryptovaluta. Dat wil zeggen: je leest niet meer van die wilde verhalen over waanzinnige koersstijgingen. Wat mij wel opvalt is dat je de laatste tijd reclames ziet en hoort voor verschillende crypto handelsplatformen. Blijkbaar is het nodig om nieuwe klanten te trekken. Zou het nog wat worden met crypto? Is het iets voor jou?

zijn cryptovaluta iets voor jou? #DeBudgetman

We horen momenteel weinig over cryptovaluta. Daar waar begin 2018 nog iedereen joelend en/of vol verbazing stond te kijken toen de Bitcoin de $20.000,- aantikte, zo rustig is het nu. De koers van de Bitcoin is in de loop van vorig jaar ook gestaag gezakt. In onderstaande grafiek is goed te zien dat er iets van een bubbel was ontstaan. Hoeveel verder de koers nog zal wegzakken weten we in de loop van dit jaar.

Bitcoin koersverloop DeBudgetman.nl

Er zijn nogal wat crypocurrencies verkrijgbaar. Volgens een recent artikel zijn er momenteel zo’n 2500. Maar daar hoort wel een toelichting bij: wanneer de 25 grootste crypto munten buiten beschouwing wordt gelaten, dan nemen de 2475 kleinere munten bij elkaar 10% van de marktwaarde voor hun rekening. Bitcoin is met 67% van de totale markt de grootste.

De toekomst van cryptovaluta

Crypto is als digitaal geld relatief nieuw. Het is een markt die nog niet door overheden wordt gereguleerd en dat heeft voor- en nadelen. Crypto wordt onder andere gebruikt voor minder legale zakelijke transacties, maar biedt ook ruimte aan nieuwe manieren van handel en zakendoen. We kunnen rustig spreken van een nog onvolwassen markt en dat is goed terug te zien in de sterke koersschommelingen. Daarover gesproken, cryptomunten lijken nu nog niet heel geschikt om grote internationale transacties te doen. In een niet gereguleerde markt is het kostbaar en ingewikkeld om het koersrisico af te dekken.

Wanneer de markt op termijn volwassen wordt zal crypto als concept wel een plaats vinden als betaalmiddel. De vraag is alleen welk van de 2500 soorten dat zal zijn.

In dat opzicht lijkt het wel een beetje op situatie rond de Internethype uit de jaren ’90. Talloze start-ups schoten als paddenstoelen uit de grond. De een nog veelbelovender dan de ander. We kennen de afloop. De neergang van het Nederlandse World Online stond bijna symbool voor het leeglopen van die bubbel. De techniek was er nog niet klaar voor.

Of de crypto-markt ook in dat tempo zal inzakken weet ik natuurlijk niet. En ik weet ook niet welke munt het gaat redden. Ik blijf zelf een beetje uit de buurt van dit soort beleggingen. Maar dat heeft er vooral mee te maken dat ik de techniek niet helemaal begrijp en ik liever beleg in markten waar aandelen ook een onderliggende waarde hebben in bedrijven. Misschien mis ik hierdoor grote financiële kansen, maar voor hetzelfde geld vermijd ik nieuwe beleggingsblunders. Of het iets voor jou is, hangt ook af van de vraag hoeveel risico je wilt nemen.

Overweeg jij om te beleggen in crypto-munten?

Meer lezen?

2 gedachten over “Zijn cryptovaluta iets voor jou?”

  1. Ik kan het eigenlijk geen beleggen noemen, het is wat mij betreft puur speculeren, wanneer je besluit een gokje te wagen met crypto’s. Niks mis mee hoor, mits met mate etc.
    Maar ik doe dat dus liever niet. Ik vind het casino dan een leuker avondje uit en daarbij begrijp ik ook beter wat ik aan het doen ben… ;-D

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.