Wat zijn de beste alternatieven voor Marktplaats?

4 min leestijd

We zijn hier thuis al een tijdje stevig aan het opruimen. Niet omdat de voordeur niet meer opengaat, maar wel als voorbereiding voor de verhuizing naar het buitenland. Begin volgend jaar gaat het gebeuren. Omdat we onze eigen spullen met een container laten verschepen, kijken we nu kritisch wat er mee gaat en wat er weg kan. En met kids in huis verzamel je ongemerkt toch veel spullen. Wat nog goed te gebruiken is, gooien we niet weg en beland vaak op Marktplaats. Maar het aanbod daar is zó groot, dat het lang niet altijd meevalt om binnen redelijke termijn je spullen kwijt te raken. We hebben inmiddels wat alternatieven gevonden.

wat zijn de beste alternatieven voor marktplaats? #besparen #shoppen #budget #DeBudgetman

Marktplaats: de voordelen en nadelen

Het grote voordeel van Marktplaats is toch wel dat er van alles te vinden is. En het heeft een enorm bereik. Maar als verkoper heeft dat ook een nadeel. Van sommige artikelen staat er zo’n enorm aanbod online dat het moeilijk wordt om (zonder betaling) op te vallen tussen alle ‘concurrenten.’

Soms werkt een alternatieve verkooptekst goed. Zo probeerde ik een oude donkerbruine IKEA boekenkast te verkopen. Ik besloot om met een beetje alternatieve tekst een poging te wagen:

“Te koop: boekenkast Billy van het bekende Zweedse designmerk. Deze boekenkast heeft 4 planken en al enkele jaren levenservaring. Billy komt in een gezonde midden-bruine kleur”

Een paar mooie foto’s erbij en wat denk je? Verkocht. Binnen een week reageerde een koper die in de buurt woonde. Bij de betaling bleek alleen dat zij echt had verwacht een originele designkast te hebben gekocht voor €30,-…. Je kunt beter niet ál te creatieve teksten gebruiken.

Een nadeel van Marktplaats is dat het een echte kopersmarkt is. Door het enorme aanbod mag je als verkoper soms al blij zijn dát je een koper hebt gevonden. De prijzen die je voor je gebruikte spullen krijgt zijn vaak laag en er wordt nog weleens tot het laatste moment onderhandeld.

Niet alle advertenties kunnen gratis op Marktplaats worden geplaatst. Voor advertenties over elektronica en auto’s moet bijvoorbeeld worden betaald. Je ziet voor die categorieën ook gratis alternatieven ontstaan. Hier volgen er enkele.

Facebook

Je kunt je overtollige spullen ook kwijt via Facebook-groepen. Sommige groepen zijn er speciaal voor opgericht. Het is onze ervaring dat je op deze manier je spullen vaak sneller kwijt bent dan via Marktplaats. En de prijzen zijn vaak wat gunstiger.

Speurders

Deze site is eigenlijk hetzelfde als Marktplaats. Speurders heeft als grote voordeel dat alle advertenties altijd gratis zijn. Speurders heeft als nadeel dat het een veel kleiner bereik heeft. Maar omdat het gratis is, heb je met een beetje knippen en plakken je advertentie in korte tijd ook hier online gezet.

Rommelmarkt

Je moet er wel een liefhebber van zijn, maar het kan wel: je spullen slijten op een rommelmarkt. Lokale rommelmarkten zijn vaak gratis. De grotere rommelmarkten zijn dat niet, maar die worden wel vaker georganiseerd. Zo liggen je oude spullen niet het hele jaar op zolder te wachten op een nieuwe eigenaar.

De Kringloopwinkel

Deze hoort zeker in het rijtje thuis. Het is geen manier om geld te verdienen met je oude spullen, maar het is zeker een handige manier er van af te komen. En je weet vrij zeker dat het ook een goede bestemming zal krijgen. Wil je weten waar een kringloopwinkel bij jou in de buurt zit? Kijk dan hier even.

Ebay/Amazon

Beiden zijn de grote broers van Marktplaats. Sterker nog, Ebay is zelfs de eigenaar van Marktplaats. Er is wel een belangrijk verschil. Beide platforms zijn veilingen en geen marktplaatsen. Dat houdt in dat je als verkoper een percentage van de verkoopsom moet afdragen aan deze sites. Maar het bereik van beide veilingsites is nog veel groter. Wanneer je ook een oude boekenkast kwijt wilt voegt Ebay of Amazon waarschijnlijk niets toe, maar voor bijzondere producten is het een serieus alternatief.

Maak jij weleens gebruik van Marktplaats of een van de alternatieven?

Meer lezen?

5 gedachten over “Wat zijn de beste alternatieven voor Marktplaats?”

  1. Ik vind zelf zoeken op MP steeds moeilijker worden. Je kan nauwelijks nog verfijnen en elke keer staan er betaalde advertenties in de weg.
    Komende winter heb ik kasten nodig en ik dacht dat je eerst kon verfijnen in de zoekopdracht naar hoogte, breedte en diepte, lades, deuren etc.
    Kan het nu niet meer vinden.
    Ga snel eens nar SPeurders kijken

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.