X

Belasting betalen, maar dan anders

3 min leestijd

Het seizoen van de belastingaangifte is in volle gang en misschien heb jij je aangifte zelfs al opgestuurd. Hier ’thuis’ zijn we ook gestart met de aangifte over vorig jaar. Maar deze keer gaat het iets minder gemakkelijk dan we gewend zijn. Na het invullen van alle gegevens heb ik bijvoorbeeld nog geen idee: krijg ik geld terug of moet ik belasting betalen?
Een overzichtje van de fiscale kant van emigreren.

De vooraf ingevulde aangifte

Ik ben met het gemakkelijke werk gestart. Alle fiscale gegevens staan natuurlijk al ingevuld en dit hoeft alleen maar te worden gecontroleerd. Bijna alles stond er correct in. Ook de gegevens van de verkoop van ons huis. Alleen de datum van de transactie moest worden toegevoegd.

En verder heb ik nog een buitenlandse (gratis) bankrekening waarvan ik de gegevens ook even moest aanvullen. Maar die haal ik rechtstreeks uit de App.

Na het verdelen van de fiscale buit werd duidelijk dat we dit jaar een beetje belasting betalen. Maar we wonen niet meer in Nederland en dat verandert de fiscale zaak compleet. De vooraf ingevulde aangifte mag ik niet insturen en diende alleen om even te kijken hoe het er fiscaal had uitgezien wanneer we niet waren vertrokken.

Belasting betalen als emigrant

Het jaar dat je vertrekt uit Nederland maak je geen gebruik meer van de standaard aangifte. Je maakt dat jaar gebruik van het M-formulier. Gelukkig kan dat ook allemaal online, maar het gemak van een vooraf ingevulde aangifte heb je niet. Dat is logisch, maar in ons geval is het redelijk veel werk. Vooral de verschillende spaarpotjes die op diverse rekeningen staan, moeten een voor een worden ingevuld.

Maar de grootste teleurstelling verrassing is toch wel dat je na alle invulwerk geen resultaat ziet. Ik heb dus geen idee: moet ik nog wat belasting betalen (wat het geval zou zijn wanneer we in NL waren gebleven) of krijg ik nog geld terug.
Het wordt dus nog even afwachten hoe het laatste Nederlandse jaar fiscaal uitpakt.

Boliviaanse belasting

We krijgen langzaam ook een beetje kennis van het Boliviaanse belastingstelsel. Ze werken hier met een ‘vlaktaks’ van 30%. Verder lijkt het erop dat ongeveer alles fiscaal aftrekbaar is. Iedere keer wanneer we boodschappen doen, dan krijgen we de vraag of we een ‘factura’ willen. En dat is iets anders als het kassabonnetje. Bij een ‘factura’ lever je wat gegevens aan, zoals je persoonsnummer. Daarmee wordt je aankoop op je naam geregistreerd en kun je de belasting op de aankoop terugvragen. Dat is ongeveer vergelijkbaar met Nederland, alleen kun je in Nederland de dagelijkse boodschappen niet opvoeren. Hier gebeurt dit wel. Omdat we hier niet werken voor geld, betalen we ook geen belasting. En dan valt er ook niet op te voeren. Het levert wel regelmatig opgetrokken wenkbrauwen op, maar dat negeren we een beetje.

Ik heb echt geen idee of we hier in de toekomst ooit nog belasting betalen. Ze kennen hier wel een vorm van vermogensbelasting, maar dat is pas vanaf een paar miljoen. En zoveel hebben we ook weer niet verdiend aan de verkoop van het huis. Voorlopig leven we een belastingvrij leven. Ook wel lekker.

Ben jij nog verrassingen tegen gekomen bij je aangifte?

Wil je meer lezen?

de Budgetman:

Lees berichten (3)

  • Leuk en heel interessant om te lezen. Ook in Nederland moet ik handmatig veel invoeren, omdat de diverse buitenlandse banken die ik via Raisin heb handmatig ingevuld moeten worden.
    Zelf dus ( nog) niet geëmigreerd en nog zoekende waarheen ik naar toe zou willen emigreren.
    De wereld is groot :-) en ik sta voor veel landen open ( uiteraard wel bepaalde wensen mbt veiligheid en gezondheidszorg).
    Maar geen belasting betalen op ( weduwnaars) pensioen en vermogen klinkt wel erg aantrekkelijk. Moet dit jaar best wel wat geld storten aan liefdadigheid ( lees belastingdienst). Groet Robbert

    • En belastingvrij leven zorgt er ook voor dat je wat minder nodig hebt. Hoewel ik hier als pensionado wel weer belasting zou moeten betalen geloof ik. Maar dat duurt nog best wel een paar jaar en daarom heb ik me er nog niet in verdiept.

      • Ah oke, tja ik heb wel al pensioen ( weduwnaars pensioen), en moet dan waarschijnlijk hierover dan wel belasting betalen.
        Maar geen belasting over vermogen en rendement over dit vermogen is dan wel weer aantrekkelijk. 🙂