De eerste weken in ons nieuwe thuisland..

4 min leestijd

Het voelt natuurlijk nog niet als ons nieuwe thuisland. Maar nu we hier een paar weken hebben doorgebracht, beginnen we de plaatselijke gewoonten wel een beetje te leren kennen. Bolivia is een land met prachtige bijzonderheden.
Een overzichtje van de eerste weken na onze emigratie uit NL.

De eerste weken in ons nieuwe thuisland #5opreis #DeBudgetman

De verhuizing..

..was, zoals elke verhuizing, knetterdruk met allerlei lastminute zaken die nog geregeld moeten worden.
Maar toen het vliegtuig vanaf Schiphol opsteeg, ging de knop in mijn hoofd wel om. We waren vertrokken en we komen volgend jaar alleen terug voor wat familiebezoek. Voorlopig wonen we in het buitenland.

De eerste weken hebben we een huis in een buitenwijkje van Santa Cruz gehuurd. We wisten dat dit maar voor een paar weken zou zijn en dus hebben we het grootste deel van onze koffers niet uitgepakt. Dat levert een redelijk rommelige situatie op, wat de wens voor een eigen huis/plek groter maakt.

Inmiddels hebben we een eigen huisje gevonden. Groot genoeg zodat de drie kids een eigen kamer hebben en klein genoeg om te voorkomen dat je de hele dag met schoonmaken en onderhoud bezig bent. En hier in ons nieuwe thuisland hebben ze een razend interessante optie op de woningmarkt.

Niet huren of kopen

Er is hier een redelijk unieke derde mogelijkheid naast kopen en huren. Het wordt anticretico genoemd. Het is een inpandgeving van onroerend goed en eigenlijk is het nergens mee te vergelijken. Het werkt als volgt:

Een huiseigenaar kan zijn woning aanbieden voor anticretico. Er wordt dan een bepaalde som geld gevraagd waarvoor de woning wordt verpand. Voor dit bedrag koop je het recht om de woning voor een bepaalde tijd te bewonen; de gebruikelijke termijn is minimaal twee jaar. Na deze periode krijgt de eigenaar de sleutel en zijn woning weer terug en de ‘anticresista‘ krijgt zijn geld terug. Tenzij beide partijen afspreken dat de periode wordt verlengd.

Met deze constructie woon je dus bijna gratis. Je loopt alleen het rendement over het ingelegde geld mis.
De interessante vraag is dan natuurlijk, over wat voor bedrag praat je dan? Het aardige is dat je al huizen voor anticretico hebt vanaf $10.000,- Uiteraard woon je voor dat bedrag in een klein appartement en moet je niet al te kieskeurig zijn wat betreft de locatie van de woning. Maar het geeft een idee over het bedrag waar je aan moet denken.

Tijdens onze voorbereidende reis in juli hadden we al wel wat huizen bekeken en daarbij viel op dat deze markt heel snel gaat. Het lijkt in dat opzicht wel op de Nederlandse woningmarkt. Zodra er wat beschikbaar komt, is het zaak om snel te bezichtigen en te beslissen. Omdat het zo’n interessante optie is, zijn de meeste woningen na één of hooguit enkele weken al niet meer beschikbaar.

Maar het is de perfecte manier om je maandelijkse vaste lasten laag te houden. Het enige nadeel is dat we bij vertrek nog geen geschikte woning hadden. Maar inmiddels wonen we dus in ons nieuwe thuisland in ons ‘eigen’ huis.

Anticretico

Het basisidee van anticretico is dat je eigenlijk geld uitleent aan de eigenaar van een woning. En in ruil mag je het huis tijdelijk bewonen.

Voordeel voor de eigenaar: een renteloze lening, of geld wat beschikbaar komt om een nieuwe investering te doen. Het is voor veel huiseigenaren (die meestal meerdere woningen hebben) een goedkope manier om aan geld te komen.
Voordeel voor de investeerder (anticresista): bijna gratis wonen. Het is een klassiek voorbeeld waarbij je met geld geld kunt besparen.

Wij hebben een heel leuk huisje op een condo gevonden. Ik vond het aanvankelijk zelf een beetje elitair idee , maar na de avondbezichtiging van een andere woning in een plaatselijk volksbuurtje was ik helemaal om. Bolivia is een prachtig land, de inwoners van Santa Cruz zijn echt heel vriendelijke en gastvrije mensen, maar we kiezen voor de voorzichtige aanpak bij het leren kennen van het land en de cultuur. Misschien dat we over twee jaar een lokale woning zoeken.
Voorlopig is het goed zo.

Wat we hebben uitgegeven? $30.000,- om precies te zijn. En na wat bezichtigingen werd ons duidelijk dat dit een koopje is. De eigenaren hadden het geld dringend nodig om het anticretico-contract van hun andere woning te kunnen afkopen. Het huis was aanvankelijk voor $35k op de markt, maar werd na een week al verlaagd naar $30k. Dat maakte me in eerste instantie wat achterdochtig, maar de gemiddelde Boliviaan spaart nu eenmaal niet zo fanatiek als wij jullie in Nederland.

Wat heb je dan precies voor $30.000,-? Een half-vrijstaand huis met drie slaapkamers, twee badkamers en een dienstwoning in de tuin. Die is eigenlijk bedoeld voor personeel, maar dat hebben we niet. Wij hebben drie kids. En de oudste puber werd erg enthousiast van het idee om semi-zelfstandig te wonen…

Intussen verstrijkt ook de tijd die we hier op ons toeristenvisum mogen doorbrengen, dus tijd om te luieren is er nog niet in ons nieuwe thuisland.
Wordt vervolgd.

Wil je meer lezen?

5 gedachten over “De eerste weken in ons nieuwe thuisland..”

  1. Wat een bijzonder verhaal! Erg interessant om meer te lezen over het leven in Bolivia! Wat is een condo? Ik neem aan dat dit een plek is waar meerdere buitenlanders wonen?
    Mijn achternicht woonde ook ooit in Bolivia, volgens mij had het bedrijf van haar man voor hen een woning geregeld en hoefden ze zelf daar niets voor te doen. Ik weet dat hun dochters naar een internationale school gingen, waar de voertaal Engels was, maar wel met als hoofdvak Spaans.
    Waar gaan jouw kinderen naar school?

    Beantwoorden
    • Dag Aaf,
      Een condo is eigenlijk niets meer dan een afgesloten woonwijkje. In ons geval staan er ongeveer 80 woningen in de wijk. Verder hebben we wat voorzieningen zoals beveiliging.
      Onze kids gaan hier ook naar een internationale school, maar daarover volgt nog wel een berichtje.

      Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.