Hoe herken je fraude leningen?

3 min leestijd

Een tijdje geleden werd er door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gewaarschuwd voor fraude leningen. Dat zijn leningen waarbij je vaak heel snel geld tot je beschikking krijgt, zonder toets bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Deze fraude leningen hebben nog een paar kenmerken die ik in dit artikel toelicht.

Hoe herken je fraude leningen #lenen #DeBudgetman

De reputatie van aanbieders

Het eerste kenmerk van riskante leningen is de aanbieder ervan. Betrouwbare kredietverstrekkers hebben een goede reputatie. En een reputatie ontstaat altijd door wat anderen over iets of iemand zeggen. Bij kredietverstrekkers werkt dat precies zo. Kijk daarom naar recensies over de kredietverstrekker. Google geeft vaak al een verzameling van reacties van mensen die eerder bij een bepaalde partij geld hebben geleend. Let wel op, foute organisaties zullen ook zelf proberen om hun reputatie op te vijzelen bijvoorbeeld door recensies te kopen. Een hoop eenregelige recensies achter elkaar met 5 sterren zijn vaak niet betrouwbaar.

Een eenvoudige manier om de reputatie van een financieel bedrijf in te schatten is door middel van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Financiële dienstverleners voor particulieren zijn verplicht om zich bij de AFM te registreren. Dit geldt overigens niet voor zakelijke kredietverstrekkers.

Lenen zonder BKR toets

Veel foute kredietverstrekkers beweren schreeuwerig dat je snel geld kunt lenen. Binnen 24 uur zonder poespas en zonder BKR-toets staat het geleende geld dan op jouw rekening. BKR staat voor Bureau Krediet Registratie en is een instantie die je kredietwaardigheid controleert.

Nu zijn er wel kredietverstrekkers in Nederland die inderdaad niet naar de status bij het BKR kijken en ook binnen 24 uur geld voor kunnen schieten. Maar die lopen er niet mee te koop. En dat heeft een reden.

Kreten als “Binnen 24 uur een lening!” zijn verboden onder de Wet op het Financieel Toezicht. Er mag simpelweg niet op die manier worden geadverteerd.
Ook moet alle advertenties voor leningen de welbekende waarschuwing “Geld lenen kost geld” bevatten.

Er zijn wel manieren om geld te lenen zonder BKR-toetsing.
De minilening is bijvoorbeeld een kleine lening met een korte looptijd. Dit is een tijdelijke oplossing als je aan het eind van je salaris nog een stukje maand mist.

Betaal nooit voor een lening!

Er is nog een andere methode waar aanbieders van fraude leningen gebruik van maken. Zij stellen bij het afsluiten van de lening als voorwaarde dat je op voorhand eerst een bedrag moet betalen. Ga hier nooit op in!
De frauderende partij achter het voorstel zal je geld dankbaar aannemen en vervolgens nooit meer van zich laten horen. Los van het feit dat zo’n betalingsvoorwaarde op zichzelf al erg vreemd is, is deze gang van zaken bovendien expliciet bij wet verboden.

Hulp bij het kiezen

Hoewel het vaak verstandiger is om eerst te sparen voor een uitgave, kan het soms voorkomen dat je een lening nodig hebt. Er is een enorm aanbod aan leningen en kredietverstrekkers en het is niet altijd even makkelijk om een betrouwbare aanbieder te vinden. Het risico van een fraude lening is dus aanwezig.

Maar er zijn hulpmiddelen. Er is informatie waarmee je goed voorbereid op zoek kunt gaan naar een passende lening. Ook zijn er officiële instanties, zoals het eerder genoemde AFM of Fraudehelpdesk.nl. Laat je dus informeren en kijk goed rond!

Wil je meer lezen?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.