Succes wordt door mensen vaak afgemeten aan het soort baan dat je hebt, de hoogte van het salaris dat daar bij hoort en de hoeveelheid bezittingen die je hebt verzameld. Bij die simpele afweging wordt niet stilgestaan hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt: hoeveel en hoe hard moet je werken om die ‘status’ te behouden. En eigenlijk is dat raar. Er is maar 1 mens de rijkste op aarde (alle anderen hebben minder). En er is altijd een groter/mooier huis te vinden enz. Maar iedereen heeft dezelfde hoeveelheid tijd. Waarom meten we succes niet af aan de manier waarop je je tijd besteed?
Laat ik een ding voorop stellen: ik denk dat hard werken gezond is voor mensen. En leuk werk geeft je energie. Maar wanneer je 60 tot 80 uur per week ‘moet’ werken om een bepaalde levensstijl te kunnen financieren, dan kan het geen kwaad om in je (spaarzame) vrije tijd eens stil te staan bij de keuzes die je maakt.
Hypermarché
Het vraagt om een andere manier van denken en doen. Laat ik een voorbeeldje geven. We waren met de kids een paar weken op vakantie in het buitenland. De meeste boodschappen doen we in de supermarkt. En in die supermarkten hebben ze allemaal andere artikelen dan in Nederland. Het is vrij bijzonder om te zien welke uitwerking dat op onze kinderen had. Zij liepen daar rond alsof het een grote snoepwinkel was. Overal haalden ze spulletjes vandaan die nuttig of ‘noodzakelijk’ zijn of die thuis natuurlijk niet te koop zijn. Ze werden er lichtjes hyper van (vandaar dat’ie winkel waarschijnlijk hypermarché heet).
Maar het lijkt er soms op dat wij ons als volwassenen een beetje gedragen zoals mijn kinderen in een hypermarché. We kopen en doen dingen omdat het aanbod er is, niet zozeer omdat er een noodzaak bestaat. We doen gemakkelijk mee aan de race naar ‘groter, beter, meer.’ Hoewel lange tijd werd gedacht dat meer geld niet gelukkig maakt, lijken recente onderzoeken dat beeld iets te nuanceren. Toch blijft de stelling van kracht dat de jacht naar geld of rijkdom mensen nog steeds ongelukkig maakt. En eerlijk is eerlijk, de meeste mensen gaan nooit echt rijk worden.
Geld is dus wel belangrijk, maar het gaat vooral om de manier waarop je ermee omgaat. Wanneer je het besteed aan anderen, wordt je er gelukkiger van, wanneer je het tot doel in je leven maakt niet.
Minder werken?
De vakantietijd vind ik vaak een mooi moment om stil te staan bij de vraag of ik mijn tijd besteed aan wat ik belangrijk vind. Natuurlijk moet ik ook gewoon nog werken om te kunnen leven, maar wanneer we ons leven kunnen versimpelen zou het ook met minder uren moeten lukken. Je leven versimpelen is alleen niet zo eenvoudig. Vaak zitten we vast aan sommige gewoontes of zijn we gewend aan een bepaalde levensstijl. Toch gaan we in de komende periode stappen zetten om minder tijd aan werken te besteden. Zo blijft er meer tijd over de dingen die we echt belangrijk vinden.
Beneden je stand leven
Een belangrijke manier om minder tijd aan werken te moeten besteden is beneden je stand leven. Voor mij betekent dit structureel minder geld uitgeven dan er binnen komt. Hoewel 80% van de Nederlandse huishoudens spaart, gaat beneden je stand leven nog iets verder. Je zorgt er dan voor dat je uitgaven zodanig lager zijn dat de mogelijkheid ontstaat om een dag(deel) minder te gaan werken. Hoeveel moet je maandelijks overhouden om een dag minder te kunnen werken? Een rekenvoorbeeldje:
Stel dat je van plan bent om een dag minder te werken: dat is 20% van je werkweek. Dit zou al haalbaar zijn wanneer je nu bij een volledig salaris een spaarquote hebt van 28%. Een dag minder werken is 20% minder salaris (vermoedelijk is je salaris nog iets gunstiger vanwege fiscale regelingen). Bij dit lagere salaris wil je nog steeds kunnen sparen om tegenslagen op te kunnen vangen. Je houdt nog altijd 10% van je netto loon over om te reserveren. Ik heb hier het standaard advies van het NIBUD aangehouden: spaar 10% van je netto inkomen.
‘Bij een spaarquote van 28% ben je in staat om een dag minder te werken’
Nu is niet iedereen in staat om 28% van zijn netto loon te sparen. En daar komt beneden je stand leven om de hoek kijken. Wanneer je bereid bent om een aantal zaken in je leven te vereenvoudigen, dan lukt het wel. Niet twee, maar een auto. Niet groter, maar kleiner wonen. En een keer minder vaak/ver op vakantie. Het zijn dat soort keuzes die er voor zorgen dat je in je leven financieel ruimte maakt en ook op een andere manier gaat kijken naar en denken over geld.
Je wordt er niet financieel onafhankelijk van, maar je koopt er wel tijd en vrijheid mee. Een succesvol leven, op een andere manier.
Meer lezen?
Lees berichten (6)
Inspirerend en helder geschreven! Vooral het “We kopen en doen dingen omdat het aanbod er is, niet zozeer omdat er een noodzaak bestaat.” is iets wat tegenwoordig eerder de norm is dan uitzondering. En als je dat inderdaad kan omdraaien, is er zoveel mogelijk! Zoals inderdaad minder werken.
Goed geschreven en herkenbaar…. Denk daarom dat iemand die vol op FIRE inzet en echt alles ervoor opzij zet (heel sober leeft, nooit meer “leuke” dingen doet, dus volledig op geld gefocust is) niet echt gelukkig zal zijn.
Daarom is Fire en hot in mijn ogen een beter uitgangspunt
FIRE moet ook samengaan met een doel voor de vrije tijd. Wanneer iemand er voor kiest om voor FIRE alles opzij te zetten, dan moet die levensstijl je ook aanspreken. En zuinig of sober (frugal) leven kan uitstekend samengaan met gelukkig zijn. Geluk heeft denk ik niets met spullen of geld te maken.
[citaat van een link in je blog waar ik op doel]
Jacht op geld
Op grond van recent onderzoek zet Dijksterhuis het geld een paar tredes hoger op de ladder naar geluk. ‘Er is ook nieuw en robuust onderzoek uit Zweden dat vaststelt dat mensen die een loterij winnen wel degelijk gelukkiger worden.’ Maar Ap Dijksterhuisde relatie blijft precair. ‘Geld moet je hebben om gelukkiger te kunnen worden, maar je moet het niet willen hebben. Wie er op de verkeerde manier naar op jacht is, zal daar volgens onderzoek ongelukkig van worden.’
[einde citaat]
Het is inderdaad een grappig boekje met leuke inzichten en opmerkingen. Zo wordt er duidelijk verschil gemaakt tussen geld hebben en materialistisch zijn. "Geld is als mest. Je moet het verspreiden anders gaat het stinken." Van delen wordt je dus gelukkiger, maar je hebt er wel geld voor nodig
Mooie blog!