Waarom je je bankrekening moet vergelijken

Bij een aantal banken begint het een gewoonte te worden om regelmatig de tarieven aan te passen. En ze worden dan meestal naar boven bijgesteld. Maar met je betaalrekening bij de bank is het een beetje zoals bij je hypotheek: je gaat voor een paar centen goedkoper niet de hele boel omgooien. Ik heb de kosten voor de bankrekening op een rijtje gezet.

 

Overstappen naar een andere bank. Bankrekening vergelijken. debudgetman.nl

 

Je financiën op orde

Een betaalrekening is typisch zo’n product dat je kan helpen je financiën op orde te krijgen, of te houden. Maar let goed op de volgende punten bij het maken van je keuze van een betaalrekening.

Gebruiksvriendelijkheid digitaal bankieren

Alle banken hebben tegenwoordig de mogelijkheid tot digitaal bankieren, via een site en een app. Maar deze middelen zijn zeker niet allemaal even handig of uitgebreid.

Rente betaalrekening

Bij alle banken kun je rood staan, maar bij de meeste banken is de rente die je dan betaalt op je betaalrekening vergelijkbaar met de  hypotheekrente uit 1983 (procentje of 13..)

Overstapservice

Verder maken alle banken reclame voor hun overstapservice. Maar waarom zou je overstappen en waar kun dan uit kiezen?

 

Bankrekeningen vergelijken

Ik ben er eens ingedoken en heb de 8 banken die in Nederland een betaalrekening aanbieden, naast elkaar gelegd. Het gaat om ABN-AMRO, ASN Bank, ING, Knab, Rabo Bank, Regiobank, SNS en Triodos.

Let op! Dit artikel is niet in samenwerking gemaakt met een van die banken. Het artikel bevat mijn eigen (soms wat ongezouten en/of licht cynische) mening. Ik maak gebruik van links naar banken. Klikken op de links kost je niets, maar met de vergoeding betaal ik de kosten voor mijn blog.

Ik heb bij de 8 banken eerst gekeken welke informatie er online beschikbaar is. De kosten heb ik in een tabelletje gezet. Daarnaast heb ik iedere bank gebeld met wat vragen. Ik was nieuwsgierig hoe het contact zou verlopen en hoe snel ik antwoord zou krijgen op mijn vragen. Ik heb 1 iets ingewikkelder vraag gesteld, omdat ik ook wilde weten in hoeverre het snapvermogen van de bankmedewerker is ontwikkeld (bij 1 bank werd ik doorverbonden en 2x in de wacht gezet, omdat de medewerkster er zelf ook niet meer uitkwam, maar daarover later meer).

 

Wat mij in ieder geval duidelijks geworden: er is 1 goedkoopste bank, maar die is zeker niet de voordeligste! Ben je een globetrotter? lees dan ook even verder: de verschillen zijn enorm.

 

Online informatie vergeleken

Ik heb uitgezocht welke informatie online te vinden is. Sommige zaken, zoals de kosten voor bepaalde diensten staan niet altijd even duidelijk vindbaar op de sites. Hieronder een overzicht.

Kosten

Bij het vergelijken van de informatie die op de sites te vinden is, heb ik vooral gezocht naar de cijfertjes. Wat kost de meest eenvoudige betaalrekening en wat heb je daar voor. Daar laten de meeste banken maar weinig verschillen zien. De goedkoopste is de Rabobank, met het Rabo Directpakket voor €1,30/maand. Je krijgt dan (net als bij de rest) een betaalrekening, betaalpas, je doet je bankzaken via internet of de Rabo-app. Een partnerkaart kost €1,40 en daarmee begint het feest.

Heb je een gezamenlijke rekening met je partner dan is SNS de meest voordelige bank: €2,50/maand, met twee betaalpassen.

De duurste aanbieder is Knab met €5,-/maand. Het maakt bij Knab niet uit of je voor dit bedrag een gezamenlijke rekening opent (met 2 betaalpassen) of een rekening voor jou alleen. Maar straks meer over deze bank.

 

Rente

Krijg je bijna nergens. Abn Amro, ING, Rabo, Regiobank en Triodos doen er helemaal niet aan. De andere banken wel, maar met bescheiden percentages. Zie het tabelletje voor de details.

bankkosten. Bankrekening vergelijken. debudgetman.nl

 

Nog een keer Rente,

maar dan wanneer je rood staat. Die tikt wel serieus aan! Omdat deze keurig netjes per maand of kwartaal in rekening wordt gebracht valt het niet zo op, maar….. 13,9% bij de ING is wel heel veel! De overigen doen er niet veel voor onder: het schommelt bijna allemaal rond de 10-12%. Behalve Knab, die doet het anders. Formeel kun je bij Knab niet rood staan in de zin dat je een krediet verleent krijgt. Je kunt net zoveel rood staan, als je geld op je spaarrekening hebt staan (bij Knab). De rente voor deze constructie bedraagt 5%.

Een slimmer alternatief van Knab is de optie om je betaalrekening automatisch te laten aanvullen vanaf een spaarrekening; is gratis en voorkomt rood staan.

 

Buitenland

Hier vallen echte verschillen op te merken. Wanneer je binnen de EU reist, betaalt en geld pint, dan maakt het allemaal niets uit. Is overal gratis, zolang het om Euro’s gaat.

Maar buiten de EU kost geld opnemen geld; bij elke bank. Hoeveel je moet betalen, verschilt nogal. Zie de tabel voor het kostenoverzicht. Er zijn twee varianten: je betaalt een vast bedrag per transactie, €2,25-€3,50 of je betaalt een vast bedrag plus een koersopslag.

Er is slechts 1 bank die uitsluitend een koersopslag rekent en dan nog de laagste van allemaal ook: dat is Knab. Met Knab Particulier betaal je uitsluitend 0,5%

 

Hoe werkt die koersopslag en wat betaal je dan uiteindelijk voor geld opnemen?

Een voorbeeldje:
Je wilt dollars pinnen tijdens je vakantie. De huidige koers (oktober 2017) is €0,8490 voor $1,-
De koersopslag is 1%

$100,- kost € 84,90. Maar je betaalt €85,75. De kosten voor het pinnen van honderd dollar pinnen zijn dus €0,85
Je kunt het eenvoudig zelf berekenen door de koers te vermenigvuldigen met 1,01.

$100,- pinnen van je ABN rekening wordt dan:
0,849×1,012 (1,2% opslag) = €85,91+€2,25 (vaste kosten) = €88,17
De Rabobank is het duurst: de vaste kosten plus koersopslag bedragen €4,43 voor $100,-

De onbetwiste winnaar op dit terrein is Knab Particulier, met slechts 0,5% koersopslag en geen verdere kosten. Bij het opnemen van $100,- zijn de kosten slechts € 0,42. Ben je geregeld buiten de EU, of voor langere tijd op reis, dan is dit je bank. Je maandelijkse kosten zijn wat hoger, maar met 1x pinnen heb je dat ruimschoots goedgemaakt.

 

Creditcards

Creditcards horen een beetje bij het reizen naar het buitenland. Ik was eigenlijk van plan om de CC buiten beschouwing te laten, maar voor een compleet beeld hoort het er wel bij.

De belangrijkste kosten staan in onderstaand tabelletje.

creditcard. bankrekening vergeleken. debudgetman.nl

 

Conclusie: creditcards kosten bijna overal tussen de € 15,75-€24,- per jaar, behalve bij…Knab.

Wordt een saai verhaal, maar daar is’ie dus gratis. En je kunt ook nog kiezen uit een Visa of American Express card. Mooier kan ik het niet maken..

 

De Klantenservice

Tot zover de informatie die (soms goed verstopt) op de sites te vinden is.

Ik heb iedere bank ook even gebeld met voor de hand liggende vragen die een overstapper zou stellen. En ik heb één wat moeilijker vraag gesteld. Goed om te weten: ik werd echt overal heel vriendelijk te woord gestaan als potentiële klant, maar het kennisniveau en de klantgerichtheid verschillen nogal. Tussen haakjes staan de opvallendste uitspraken van bankmedewerkers.

 

Gestelde overstapvragen

De app

Iedere bank heeft internetbankieren en een app. Alleen niet iedere App is even handig. Op iedere budgetblog, elke budgetcoach enz. adviseert om met spaarpotjes te werken voor het reserveren van geld voor speciale doelen zoals vaste lasten, kleding, reizen e.d. Het is dan nogal handig wanneer je dit snel en simpel via je bank-app kunt instellen. Dan moet je niet bij de ABN of Triodos bank zijn. Kan niet. Je kunt wel de verschillende spaarrekeningen koppelen aan je betaalrekening en die dan een andere naam geven, maar een beleggingsrekening gebruiken om je vakantiegeld op te stallen, is toch een beetje gek.

De mevrouw van de Regiobank moest het even opzoeken in de folder (‘Ik ben wel van de Regiobank, maar ik heb er zelf geen rekening, ha ha’).

 

Pincode

Het is voor een overstapper nogal handig wanneer hij zelf zijn (oude) pincode kan kiezen. Dat kan alleen bij de ABN, Knab en de Regiobank; de SNS denkt erover na. Bij de rest krijg je een nieuwe pincode.

 

Rood staan 

Wanneer je informatie zoekt over rood staan, dan laten banken naast de debetrente (de rente die je op jaarbasis betaalt over het bedrag dat je rood staat) ook een jaarlijks kostenpercentage zien. Dit is een percentage dat banken verplicht moeten laten zien, omdat ze bij rood staan eigenlijk een krediet verstrekken. Ze zijn verplicht om dan inzichtelijk te maken wat alle bijkomende kosten zijn en moeten dit verrekenen in een percentage.

Voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet heel verstandig en belangrijk; voor tijdelijk rood staan op je betaalrekening is het eigenlijk onzinnig. Zo moeten banken de kosten voor de betaalrekening, die €1,30-€5,00 per maand meenemen in die berekening. Het is dus een percentage wat eigenlijk niet zoveel zegt.

Mijn vraag aan de medewerker was (dacht ik) eenvoudig: ‘Wat betekent dat jaarlijks kostenpercentage en brengen jullie dat in rekening?’  Bleek toch een lastige vraag te zijn…

Bij de ABN werd ik direct doorverbonden toen ik een vraag over rood staan wilde stellen (andere afdeling). Na vervolgens twee keer in de wacht gezet te zijn, kwam dan toch het goede antwoord. De mevrouw van de Rabobank loste het wel heel makkelijk op (‘moet u maar even googelen. Is een beetje lastig uitleggen aan de telefoon…’). De SNS wist het niet (‘durf ik u ook niet te zeggen’). Alleen de Regiobank gaf een echt verkeerd antwoord (‘Het jaarlijks kostenpercentage is het echte debettarief dat wij in rekening brengen’). Niet dus.

Alleen de ASN medewerker wist in een keer waar het over ging en kwam met de goede uitleg. Dit was ook de enige bank waar het gesprek maar 5 minuten duurde, omdat ik niet in de wacht stond,  direct alle informatie beschikbaar was en het goed werd uitgelegd. De overige gesprekken duurden gemiddeld 15-20 minuten. Knab viel op doordat de medewerker echt meedacht en ook met goede tips kwam.

Nogmaals iedereen was even vriendelijk, maar zeker niet even deskundig. Met de Regiobank als hekkensluiter en de ASN als winnaar.

 

Welke bankrekening moet je kiezen?

Het is duidelijk dat daar geen eenduidig antwoord op te geven is. Afhankelijk van je situatie is er een geschikte bankrekening te vinden.

Ben je alleen en ga je uitsluitend op safari in de Beekse Bergen? dan is de Rabobank de voordeligste keuze (niet rood staan!).

Wil je een gezamenlijke rekening en pin je uitsluitend Euro’s? Dan is de SNS de voordeligste (ook niet rood staan).

Wil je een rekening met creditcard, reis je ook buiten Europa en sta je soms een paar dagen rood? Dan is Knab Particulier jouw bank met een vast tarief voor zo’n beetje alles wat je wenst voor een betaalrekening.

 

Heb jij bewust gekozen voor een bepaalde bank?

 

11 gedachten over “Waarom je je bankrekening moet vergelijken

  1. Leuke vergelijking. Ik vind de lijstjes (in excel gemaakt) leuk maar wel te klein om goed te lezen. Wij zitten allbei bij de Rabobank allebei een privé rekening en 1 gezamenlijke rekening. Valt nog mee qua kosten.

    • Bedankt voor je bericht. Ik ben nog naarstig op zoek naar een goede plug-in die dit soort tabellen kan vergroten. Wanneer je daar een tip voor hebt, dan hou ik me aanbevolen.

  2. Fijne vergelijking van alle kosten! Bij ons is het wel zo dat we door onze betaalrekening ook korting kringen op de rente van onze hypotheek, dat tikt best aan dus moeten we in onze situatie ook meenemen in de vergelijking van de bankkosten.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: