Wil je minder werken? 6 tips die je op weg helpen

5 min leestijd

Minder werken. Iedereen denkt daar weleens over na. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zou 7% van de beroepsbevolking wel een dag minder willen werken. Je hebt meer tijd voor je gezin of hobby’s en het zorgt voor een andere werk-privé balans in je leven. Hoewel er binnen de FIRE beweging (Financial Independence, Retire Early) veel aandacht is voor eerder stoppen met werken, is er voor minder werken geen financiële onafhankelijkheid nodig. Misschien is minder werken eerder mogelijk dan je denkt. Deze 6 tips helpen je op weg.

Wil je minder werken? 6 tips die je op weg helpen #DeBudgetman

Zorg voor overzicht

De basis voor alle financiële plannen is zorgen dat je weet hoe je financiën er voorstaan. Je kunt alleen plannen maken wanneer je inzicht en overzicht hebt van het geld dat je verdient en waaraan je het uitgeeft. Probeer zo gedetailleerd mogelijk je uitgaven in kaart te brengen. Er zijn door verschillende collega-bloggers mooie spreadsheets gemaakt die je kunnen helpen. Kijk eens bij Mr.FOB of Geldnerd.

Bepaal wat je echt nodig hebt

Het financiële overzicht maakt (pijnlijk?) duidelijk waar al het geld blijft. Wanneer je nog niet eerder uitgebreid naar je uitgaven hebt gekeken, dan ben je misschien verrast door de hoeveelheid geld die je uitgeeft aan minder belangrijke dingen. Zoals koffie met een croissantje onderweg. We noemen dat ook wel de latte-factor. Dit zijn je regelmatige, maar niet noodzakelijke uitgaven. Deze eerste besparingen zijn relatief eenvoudig te bereiken, maar ze zijn wel belangrijk. Het helpt je om anders met je geld om te gaan.

Ook de kleine uitgaven zijn belangrijk. Wanneer je snel wilt weten wat een wekelijkse uitgave je over 10 jaar kost, vermenigvuldig het bedrag dan met 752. Dit rente op rente-effect maakt ook duidelijk wat je op lange termijn kunt besparen wanneer je niet meer kiest voor het dagelijkse kopje koffie onderweg.

Minder werken betekent waarschijnlijk minder inkomen. Dat hoeft geen probleem te zijn zolang je weet waaraan je je geld wilt uitgeven. Bepaal daarom wat je echt nodig hebt. Lees het een en ander over geld besparen. Zoek uit waar je allemaal lid van bent of een abonnement op hebt en bepaal wat de echte noodzakelijke uitgaven zijn.

Ga eenvoudiger leven

Het is best ingewikkeld om je leven te vereenvoudigen. Het levert je wel drie dingen op: tijd, ruimte en geld. Doe dingen weg die je niet nodig hebt. Alles wat je bezit moet je gebruiken, onderhouden, opslaan en vervangen. Dat kost allemaal tijd, ruimte en geld. Waarschijnlijk hebben we allemaal wel spullen liggen in de schuur of op zolder waarvan we weten dat we ze eigenlijk nooit meer gaan gebruiken. Maak iemand anders er blij mee, zet het op marktplaats of verkoop het via Facebook. De ruimte die het thuis oplevert zorgt voor nieuwe mogelijkheden.

Ga kleiner wonen

De grootste kostenpost in een huishouden zijn de kosten voor wonen. Dit jaar publiceerde het NIBUD een onderzoek waarin duidelijk werd dat een gemiddeld gezin 55% van het netto inkomen besteedt aan de vaste lasten. In het ideale geval zou een huishouden niet meer dan 50% van het inkomen kwijt zijn aan huur of hypotheek, nutsvoorzieningen, energie en verzekeringen.

Minder werken betekent minder inkomen. Het is dan ook een logische stap om naar de grootste kostenpost te kijken. Wanneer je in staat bent om te besparen op de kosten voor huisvesting, dan zet je een grote stap richting je doel om minder te gaan werken. Waarschijnlijk is het niet de gemakkelijkste beslissing, maar het levert je wel veel op: tijd en geld.

Tijd: een kleiner huis is sneller opgeruimd en schoongemaakt. Onderhoud aan een kleiner huis kost ook minder tijd.

Geld: natuurlijk zijn de vaste lasten voor een klein huis over het algemeen lager. Maar een klein(er) huis heeft nog een indirect financieel voordeel: je kunt er niet zoveel spullen in verzamelen. Daarmee bespaar je ook in de toekomst kosten. Iedereen die weleens van een klein huis naar een groter exemplaar is verhuisd, zal het wel herkennen: je plaatst je oude meubels in je nieuwe huis en ineens ziet de bank er wel heel klein uit. Of er moeten nog wat meubels worden bijgekocht om de extra kamer te vullen. Kleiner wonen zorgt voor het omgekeerde effect.

Bespaar op je boodschappen

Om rond te kunnen komen met een lager inkomen is het goed om te kijken hoeveel je uitgeeft aan de boodschappen. Dat hoeft niet moeilijk te zijn. De boodschappen vormen meestal een van de grotere kostenposten in een huishouden. Met wat eenvoudige veranderingen bespaar je gemakkelijk op deze uitgaven. De meeste tips kennen we wel en ze werken echt: maak gebruik van de aanbiedingen bij het plannen van je maaltijden voor de hele week. Doe 1x per week boodschappen, met een lijstje. Eet minder vlees en zoek uit waar de boodschappen het goedkoopst zijn. Zo zijn er nog blogs vol met besparingstips.

Maak een plan voor als het zover is

Bedenk wat je met je vrije tijd wil gaan doen en schrijf het op. Maak je plannen zo concreet mogelijk. Dat helpt je om je doel voor ogen te houden wanneer het wat langer duurt of het even tegen zit. De tips die hierboven staan zijn niet allemaal even gemakkelijk. Veel mensen streven naar meer, groter en beter. Wanneer je ervoor kiest om het anders aan te pakken, begrijpt niet iedereen dat. En dat hoeft ook niet. Wanneer jij de beslissing neemt om minder tijd aan werken te besteden zodat er meer tijd is voor de andere belangrijke dingen in je leven, dan is dat jouw persoonlijke keuze.

Heb jij plannen om minder te gaan werken? Waar zou jij je vrije tijd aan willen besteden?

Meer lezen?

7 gedachten over “Wil je minder werken? 6 tips die je op weg helpen”

  1. Niet 5 dagen per week moeten werken is heerlijk. Dat je de keuze hebt om minder te werken, mits je dit natuurlijk zelf wilt. Vooral de woonkosten is inderdaad vaak een grote kostenpost, maar vergeet ook zeker autokosten niet.

    Beantwoorden
  2. Wat een mooi overzicht!

    Ik ben zzp’er en heb perioden met meer en minder opdrachten. Soms werk ik wat meer, soms wat minder en dat is prima. Op dit moment heb ik niet de behoefte aan meer vrije tijd.

    Op ‘Ga kleiner wonen’ heb ik nog een opmerking. Kleiner wonen is niet per definitie minder vaste lasten en prettiger om te wonen. Ik zou zeggen: vind een goede balans tussen prettig wonen en de vaste lasten die je betaald! Vorig jaar hebben wij nl. een grote stap genomen: we zijn van een bescheiden huis naar een groter huis gegaan. We zijn vooral op de tuin en de omgeving gevallen en niet op het huis, maar ja dat stond er nu eenmaal. Ik zag er wel een beetje tegen op: meer ruimte is vaak meer spullen en meer om schoon te houden (dat is niet echt mijn hobby), maar dat valt tot nu toe ontzettend mee. Ik merk juist dat we allemaal wat meer ruimte hebben om te leven, dat je niet zo snel op elkaars lip zit, dat je speelgoed of onafgemaakte klussen wat beter kunt laten liggen want het ligt niet in de weg. Het maakt niet uit of mijn dochter andere kinderen te spelen heeft als ik aan het werk ben, want we hebben geen last meer van elkaar (want eigen kantoor ipv op een tot kantoor omgebouwde slaapkamer werken). Dit geeft ons op dit moment heel veel ruimte, vrijheid, rust en creativiteit. En de hypotheeklasten zijn nog hetzelfde als in het vorig huis! (Huis verkocht met flinke overwaarde én een veel lagere hypotheekrente én van het midden naar het noorden van het land)

    Beantwoorden
    • Bedankt voor je aanvulling. Je hebt gelijk hoor, het draait om een goede balans tussen een prettig huis en vaste lasten die te dragen zijn. Toch maakt jullie verhuizing precies het punt duidelijk: jullie zijn groter gaan wonen en niet meer gaan betalen. Stel je voor hoe jullie financiën eruit zouden zien wanneer je van een groter huis in het midden van het land, naar een kleiner huis in het noorden zou verhuizen. Dan financier je misschien wel volledig vanuit de overwaarde. Maar huizen en verhuizen moeten vooral goed bij je persoonlijke situatie aansluiten.

      Beantwoorden
  3. Vorig jaar september 1 dag minder gaan werken. 4 ipv 5. Bevalt heel erg goed. Werkte daarvoor ook niet standaard 5x maar had geen vast e vrije dag, meestal werd de vrije dag last minute nog gevuld met werk. Nu wel een vaste vrije dag. Ben er gek genoeg niet minder door gaan werken (gastouder.. Opvang dagen veranderden met me mee leek het wel. Meeste ouders nu ook woensdag als vaste vrije dag bij hun baan ;)) doe niet altijd wat nuttigs maar er is meer ruimte voor. Soms eens shoppen, bakkie doen, exra tijd voor huishouden, wandelen! En bij geen energie netflix

    Beantwoorden
    • Dat is fijn hè, zo’n dag in de week. Ik werk zelf ook 4 dagen en ik vind het ook erg prettig om 1 dag in de week te hebben die nog niet helemaal gevuld is met verplichtingen.

      Beantwoorden
      • Hier wordt t wel snel gevuld met verplichting en als tandarts, huisarts, de afspraken van de kinderen (zoontje nu fysio na een elleboog breuk… Maar ook hun periodieke orthoptist controles etc. Lles plannen we dus op die dag.. Logopedie kan onder werktijd gelukkig…

        Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.