Collectief besparen

2 min leestijd

We kennen in een huishouden nogal wat ‘verplichte’ uitgaven. Eigenlijk gaat het grootste deel van ons inkomen op aan de verplichte nummertjes als verzekeringen, energie en de boodschappen. Het is mogelijk om geld te besparen op deze kostenposten. Er zijn al heel wat artikelen geschreven over overstappen van verzekeraar of energieleverancier enzovoort. Maar een andere manier om te besparen is gebruikmaken van een collectiviteit.

collectief besparen #DeBudgetman

Wat is het?

Een collectief is een samenwerkingsverband van een groep mensen met een gemeenschappelijk doel. We kennen veel collectieven in Nederland. De ANWB is een klassiekertje, maar er komen geregeld nieuwe groepen bij. Veel collectieven zijn niet opgericht met het doel om geld te besparen maar bieden dit als extraatje aan. In veel gevallen leveren ze dan een besparing op in de kosten voor bijvoorbeeld verzekeringen. Misschien dat je via je werk wel collectiviteitskorting krijgt bij het afsluiten van een zorgverzekering.

Hoe werkt het?

Bij collectieve initiatieven is deelname beperkt tot de leden. Je kunt bijvoorbeeld via de ANWB een verzekering afsluiten, maar alleen wanneer je lid bent van de ANWB. Gelukkig zijn er ook van deze collectieve initiatieven waarbij je vrij bent om je aan te sluiten. Een voorbeeld daarvan is UnitedConsumers.

‘Lid’ worden (lees: aanmelden) is gratis en je kunt via deze collectiviteit bijvoorbeeld korting krijgen op brandstof tanken, je mobiele abonnement of energie, je auto- of zorgverzekering.

Voor alle collectieve initiatieven geldt dat je altijd moet kijken of het voor jou ook de meest gunstige keuze is. Soms is er buiten een collectiviteit om een nog betere deal te vinden. Maar het is altijd goed om even te kijken of je op deze manier nog wat geld kan besparen.

Maak jij gebruik van korting via een collectief?

Meer lezen?

6 gedachten over “Collectief besparen”

  1. Zelf ben ik niet zo overtuigd om deel te nemen met collectieven. Neem de zorgverzekering, deze wordt in collectiviteit vaak aangeboden met een aanvullende verzekering. Zo’n aanvullende verzekering is echter nooit echt te vergelijken, omdat iedere aanvullende verzekering anders is ingericht. Wist je trouwens dat je de basisverzekering bij een andere verzekeraar af kan sluiten als waar jij je aanvullend wil laten verzekeren?

    Hoe zijn jouw ervaringen met collectieve energie? Ben je niet goedkoper uit als je zelf op zoek gaat naar de goedkoopste aanbieder?

    Beantwoorden
    • Bij het zoeken naar een nieuwe zorgverzekering kom ik ook nooit bij een collectief uit.
      Met energie wil het nog weleens lukken. Zo heb ik een keer gebruikgemaakt van de collectieve inkoop via vereniging eigen huis. Dat kon maar een keer, want nu zit daar verplicht een lidmaatschap bij. En dan verdampt het financiële voordeel.

      Beantwoorden
  2. Hi,
    ja helemaal mee eens.
    Ik zit al jaren bij United Consumers voor energie en gas. Ik heb me ook aangemeld voor het energiecollectief van de Consumentenbond maar die is niet heel veel gunstiger.

    Sinds een aantal jaar heb ik voor mijn man en mijzelf de zorgverzekering lopen via mijn werkgever. Daar krijgen we allebei collectiviteitskorting en daarmee was dit de beste deal voor ons.

    groetjes, Tessa

    Beantwoorden
  3. Ik woon in een collectief. Dat betekent praktisch dat ik een eigen woninkje heb, en we een aantal dingen delen. De wasruimte, een ruimte vol wasmachines zodat niet iedereen een eigen wasmachine hoeft te kopen. Een gezamenlijke schuur, een gezamenlijke logeerruimte(kleiner kunnen wonen omdat er een logeerplek is) Een grote tuin met moestuin, omdat alle tuinen in elkaar overlopen. En we delen gereedschappen, eten af en toe samen.
    De mogelijkheid een CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) op te richten wordt steeds bekender.Gemeenten en woningstichtingen werken steeds beter mee aan de initiatieven.
    Of het collectief wonen goedkoper is, ik heb het nooit op de cent doorgerekend. We betalen maandelijks een bijdrage voor de aanschaf en het onderhoud van de gezamenlijke zaken(denk aan de brandveiligheid gezamenlijke ruimten en onderhoud aan de huizen wat gezamenlijk ingekocht wordt) En ik hoef nu geen wasmachine, boormachine,moestuin, of maaier te kopen, of een extra kamer in mijn huis te betalen, of een cv-abonnement te regelen of een schilder voor de vijfjaarlijkse schilderbeurt, omdat we dat soort dingen dus samen doen en delen. Op één huis zonnepanelen leggen of op dertig, dat scheelt, omdat je voor dertig huizen wel een leuke korting korting kan bedingen. Ik vind dat collectief wonen in elk geval beter voor het milieu, maatschappelijk gezien vind ik het een voordeel. We ondersteunen hier ook mensen die anders niet zolang zelfstandig kunnen wonen. Het voelt goed, voor mij. Dat is een rare en emotionele reden he, maar zie het als verliefd worden op iemand, en er je leven mee willen doorbrengen. Dat ga je ook niet op de cent doorrekenen en als het financieel negatief uitvalt, zeg je niet tegen je grote liefde dat je alleen verder gaat.

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.