De nieuwe Europese betaalrichtlijn PSD2

3 min leestijd

Misschien werd je ook verrast door het bericht in het nieuws dat er een nieuwe betaalrichtlijn (PSD2) van kracht is geworden in Nederland. Ik werd nieuwsgierig toen ik hoorde dat ook andere partijen dan mijn eigen bank toegang kunnen krijgen tot mijn betalingsgegevens. Wat is de PSD2 en wat hebben we er als consument aan?

De nieuwe betaalrichtlijn PSD2: wat betekent dat voor ons? #DeBudgetman

Wat is de PSD2 ?

De afkorting betekent Payment Services Directive. Dat er een PSD2 komt, betekent dat er ook al een PSD1 is en dat klopt 😉
In deze eerste richtlijn wordt bijvoorbeeld geregeld dat je niet alleen via je eigen bank betalingen kunt doen, maar dat het ook is toegestaan om via Paypal of IDEAL te betalen. Om dat mogelijk te maken, zijn er afspraken vastgelegd over het uitwisselen van gegevens. Het doel van PSD1 is om grensoverschrijdende betalingen binnen de EU net zo veilig te maken als binnenlandse betalingen.

Met de komst van PSD2 zijn een aantal afspraken uit de eerste richtlijn aangescherpt en uitgebreid. Enkele nieuwigheden zijn voor ons als consument interessant om te weten.

Wat verandert er met de komst van deze richtlijn?

De PSD 1 en 2 zijn Europese richtlijnen, dus dat is best veel tekst. Laten we twee veranderingen bekijken waar wij als consument mee te maken krijgen.

Nieuwe betaaldiensten

De nieuwe richtlijn moet leiden tot meer vernieuwing en meer concurrentie in het Europese betalingsverkeer. Daarom zijn er in de PSD2 afspraken vastgelegd die de komst van nieuwe bedrijven en producten mogelijk moet maken. Een voorbeeld:

Apple heeft de Apple Pay. Dat is een betaaldienst waarmee je draadloos met je smartphone kunt betalen. Om dat mogelijk te maken heeft Apple rekening- en betalingsgegevens nodig. In de PSD2 zijn hierover afspraken vastgelegd. Dit betekent niet dat Apple (in dit geval) automatisch toestemming heeft om onze betalingsgegevens in te zien en te gebruiken. Apple krijgt de mogelijkheid om een licentie aan te vragen en daarna moet iedere consument zelf toestemming geven voor het gebruik van zijn of haar bankgegevens.

De banken kunnen dus de nodige concurrentie verwachten. Naast Apple Pay kennen we Google Pay en zo zijn er nog wel wat Tech bedrijven die moeite gaan doen om ons leven nog gemakkelijker te maken. Daarvoor dienen zij dan toegang te vragen tot onze betalingsgegevens.

Geen extra kosten meer

Met de komst van de PSD2 is het voor winkeliers niet langer toegestaan om extra kosten in rekening te brengen wanneer de klant met een debit- of creditcard betaalt. Ook de kosten die een winkelier kwijt is aan een transactie zijn verlaagd. Wanneer een klant afrekent met creditcard dan betaalt de winkelier hooguit 0,3% van het totaalbedrag aan kosten. Deze 0,3% komt dus niet voor rekening van de consument.

Wat kunnen we verwachten?

De nieuwe regelgeving maakt nieuwe manieren van betalen mogelijk. De grootbanken in Nederland zijn de afgelopen jaren druk bezig geweest met het ontwikkelen van eigen apps. En met de nieuwe richtlijn komt er nieuwe concurrentie.

Er is inmiddels een bank die al wel samenwerkt met nieuwe diensten zoals Apple Pay en Google Pay. Deze bank is ook nog eens gratis. Nieuwsgierig geworden? Lees dan dit artikel over de internetbank N26.

Er zijn natuurlijk nog meer veranderingen die van kracht zijn geworden. Meer over PSD2 is te lezen op deze site.

Meer lezen?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.