Zou je zelf voor je pensioen moeten sparen?

4 min leestijd

Ons pensioenstelsel is regelmatig in het nieuws. De pensioenen zijn al jarenlang niet geïndexeerd, maar ondertussen weten we nog steeds dat ‘we’ in Nederland het beste pensioenstelsel ter wereld hebben. Dat lijkt tegenstrijdig, maar dat is het niet. ‘We’ hebben het inderdaad best goed voor elkaar, maar er zijn wel een aantal serieuze uitdagingen. Neem het enorme aantal ZZP’ers zonder collectieve pensioenregeling. Afhankelijk van je omstandigheden kan het verstandig zijn om zelf aanvullend wat te regelen, bijvoorbeeld door pensioensparen.

Zou je zelf voor je pensioen moeten sparen?; DeBudgetman.nl

Welke problemen bedreigen het pensioen?

Om te voorkomen dat deze blog een grote berg ellende beschrijft, hier een heel kort rijtje:

 • De lage rente: pensioenfondsen moeten bij het bepalen van hun dekkingsgraad met een bepaalde rente rekenen. Weinig creatief, maar dit heet rekenrente. Die rekenrente houdt verband met de rente op de geldmarkten. Iedereen met een spaarrekening weet dat die rentes nogal laag zijn. Pensioenfondsen zijn dus verplicht om met een lager verwacht rendement te rekenen. (De dekkingsgraad geeft aan of een pensioenfonds aan zijn toekomstige verplichtingen kan voldoen).
 • Minder baby’s en meer opa’s/oma’s: de toenemende vergrijzing zorgt dat er in de toekomst minder werkenden zijn. Minder mensen die pensioen inleggen en meer personen die een uitkering krijgen, dat kan in de toekomst bij een aantal pensioenfondsen voor problemen zorgen.
 • Geen baan voor het leven: het huidige pensioenstelsel stamt nog uit de tijd dat de aarde plat was. Iedereen werkte toen zijn hele leven bij dezelfde werkgever. Dit is inmiddels verandert. We werken deeltijd, als ZZP’er, worden een keer ontslagen, nemen een sabbatical en doen wat aan jobhoppen. Dat is volgens de huidige regels allemaal niet heel goed voor een stevig pensioen.

Er zijn dus nog wat problemen, maar het punt lijkt duidelijk. Het kan geen kwaad om eens te kijken of je zelf wat zou moeten regelen voor je pensioen. Dit geldt zeker voor de groeiende groep ZZP’ers die niet zijn aangesloten bij een collectief pensioenfonds. 

De bijsluiter

Voordat je begint met het uitkiezen van een spaar- of beleggingsproduct zijn er een aantal zaken die je moet weten over het pensioen.

Er bestaan fiscale voordelen die je kunt gebruiken bij pensioensparen. Jaarlijks mag je een bepaald bedrag aftrekken van je belastbaar inkomen. De hoogte van dit bedrag wordt bepaald door je zgn. jaarruimte. Deze jaarruimte is bedoeld voor mensen met een pensioengat, maar in de praktijk heeft iedereen wel ruimte om fiscaal gunstig geld opzij te zetten voor later. Je mag dus stellen dat je inleg belastingvrij is. Je gaat pas belasting betalen op het moment dat de polis tot uitkering overgaat. Wat is dan het voordeel? 

Er zijn 2 voordelen: 

 • Het opgebouwde vermogen wordt vrijgesteld van box 3;
 • Op het moment dat de polis tot uitkering overgaat (na de AOW datum) val je in lager belastingtarieven. Je houdt dus netto meer over.

Je kunt op verschillende manieren fiscaal gunstig geld voor later opzij zetten. Dit zijn de twee bekendste manieren:

Pensioensparen

Er zijn bankspaarproducten verkrijgbaar waarin je geld tot aan je pensioen vast staat en rendeert. Een snelle vergelijking leert dat de rentes variëren van 1,3% (vast gedurende looptijd) tot 0,9% (variabele rente). Wanneer je voor je pensioen spaart, dan staat je geld over het algemeen lange tijd vast. Daarom kan beleggen een rendabeler keuze zijn dan letterlijk pensioensparen.

Beleggen voor je pensioen

Je kunt natuurlijk zelf een beleggingsrekening openen en starten met beleggen voor later. Er zijn echter beleggingsvarianten van pensioensparen die dezelfde fiscale voordelen kennen. Je mag inleggen van je bruto salaris. Maar ook hier geldt dat bij het uitkeren van het geld belasting moet worden betaald.

Er zijn meerdere aanbieders waar je met fiscaal voordeel kunt pensioensparen (beleggen), ik noem er een:

Voor iedereen die het opbouwen van het pensioen helemaal zelf in de hand wil houden, biedt DEGIRO de mogelijkheid om volledig zelf te bepalen hoe je je inleg belegt.

 • De jaarlijkse beheerskosten zijn laag: 0,2%
 • Je hebt de volledige vrijheid om je inleg te beleggen waar en waarin je wilt. 
 • Geschikt voor beleggers die zelf rechtstreeks willen beleggen tegen zeer lage tarieven.

Wanneer je wat meer ontzorgd wilt worden, was er voorheen Binck Pensioen. Zij werkten met drie risicoprofielen: defensief, gebalanceerd of offensief. Inmiddels is Binck overgenomen door Saxo bank en bieden zij (zover ik op de site heb kunnen vinden) geen mogelijkheid meer aan om te pensioenbeleggen.

Let wel op wanneer je zelf gaat pensioenbeleggen. Via DEGIRO kan dit weliswaar heel voordelig, maar je beleggingsrisico wordt niet automatisch afgebouwd naarmate je pensioendatum in zicht komt. Je dient dus zelf te zorgen dat je de risico’s afbouwt, bijvoorbeeld door aandelen ETF’s in te ruilen voor obligatie ETF’s.

Heb jij aanvullend iets geregeld voor later?

336x280

Meer lezen?

5 gedachten over “Zou je zelf voor je pensioen moeten sparen?”

 1. Ja invullend het e.e.a. geregeld. Zelf particulier belegd voor mijn pensioen, omdat ik wist dat ik een breuk heb en dus minder inkomen, later ben ik gaan aflossen en het huis energie zuiniger gaan maken, om zo de lasten te verlagen ( totale lasten inclusief belasting en energie 250 euro per mnd), verder extra aan het sparen inmiddels op 1,5 x mijn jaar salaris. Ik blijf nog sparen omdat ik vrees dat ik anders te weinig heb om van te leven.

  Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.