De belastingdienst: bezwaar maken tegen de heffing in box 3

4 min leestijd

Het aangifteseizoen is weer in volle gang. Ik moet zelf de belastingaangifte nog wel controleren en indienen, maar we hebben nog een paar weken de tijd. Meestal zijn er begin april al zo’n zes miljoen aangiften binnen. Dat was voorgaande jaren in ieder geval zo. Met het indienen van alle financiële en fiscale gegevens komt ook de oude discussie over het belasten van spaargeld weer naar boven. Deze week maakte de staatssecretaris bekend dat alle bezwaarschriften van spaarders weer worden bezien als een zgn. massaal-bezwaar. Hoe werkt het om bij de belastingdienst bezwaar te maken?

De belastingdienst: bezwaar maken tegen de heffing in box 3 #belasting #geld #geldbesparen #DeBudgetman

De aanleiding van alle bezwaar

Er is al lange tijd discussie over de heffing op vermogen in box 3. Dat wordt veroorzaakt doordat de fiscus uitgaat van een fictief rendement en daar vervolgens belasting over heft. Wanneer het daadwerkelijke rendement veel hoger is dan hoor je niemand, maar het blijft een gebrekkige manier van belastingafdracht. En dat wordt in deze tijd helemaal duidelijk. Nederland is een land van spaarders en relatief weinig huishoudens beleggen. Nu de spaarrente ver onder het huidige inflatieniveau ligt en een aantal banken de rente naar nul procent hebben verlaagd, voelt de spaarder de vermogensrendementsheffing direct in zijn portemonnee.

Hoe ziet box 3 er nu uit?

Om enigszins tegemoet te komen aan alle gedoe rond de belasting op vermogen, verandert er regelmatig iets in box 3. Zo betalen huishoudens dit jaar tot €100.000,- geen belasting over hun vermogen (wanneer je samen met je fiscale partner aangifte doet). Maar daar heb je pas iets aan bij je aangifte over dit jaar.

Bij je aangifte over 2020 heb je te maken met de volgende bedragen en percentages:

Fictief rendementBelasting
Vermogen tot € 30.846,-geengeen
Vermogen tussen € 30.847,- en € 103.644,-1,79%30% over het rendement in deze schijf
Vermogen tussen € 103.644,- en € 1.036.419,-4,19%30% over het rendement in deze schijf
Vermogen vanaf € 1.036.419,-5,28%30% over het rendement in deze schijf

Toelichting bij deze tabel:
Het gaat hier om de bedragen per persoon. Wanneer je samen met je partner aangifte doet, dan verdubbelen de bedragen in de linker kolom.
Het percentage uit de middelste kolom is niet het percentage dat je aan de belasting afdraagt, maar het geschatte rendement van je vermogen. Over dit geschatte rendement wordt dan 30% belasting ingehouden.

Een rekenvoorbeeld:

Een alleenstaande heeft een spaarrekening met een aantal spaardeposito’s. De totale spaarpot is €103.644,-

De eerste €30.846,- vormen het heffingsvrije vermogen.
Over de resterende (€103.644 – €30.846 =) €72.798,- moet wel belasting worden betaald. De fiscus gaat ervan uit dat je een rendement behaalt van €1,79%. Dat zou dan €1.303,- opleveren. Daar betaal je 30% belasting over: €390,93

Hier wordt duidelijk dat veel spaargeld écht geld kost. De fiscus houdt geen rekening met de manier waarop het spaargeld is weggezet. Om een rendement van 1,79% te behalen, moet je momenteel bereid zijn om risico’s te nemen door bijvoorbeeld te beleggen.

Daarom rekent de overheid erop dat ook dit jaar spaarders weer bezwaar zullen maken bij de belastingdienst.
Hoe werkt dat?

De belastingdienst en bezwaar maken

Bezwaar maken kan pas wanneer de definitieve aanslag binnen is. En dat duurt nog even. Maar dat betekent niet dat je nu niets kunt doen. Zodra je de aanslag hebt ontvangen, moet je binnen zes weken na dagtekening bezwaar maken. Het is dus verstandig om dit alvast voor te bereiden. En dat kan heel eenvoudig.

De Bond voor Belastingbetalers maakt jaarlijks een standaard bezwaarschrift dat door iedereen gebruikt mag worden. Voor 2020 komt binnenkort een nieuw bezwaarschrift beschikbaar. Let wel op, want dit bezwaarschrift gaat alleen in op de oneerlijke belastingheffing op het box 3 vermogen. Wanneer er in jouw persoonlijke omstandigheden nog andere redenen zijn om een bezwaarschrift in te dienen, voeg die argumenten dan toe.

Heeft het zin om bezwaar in te dienen?

Dat weten we nog niet. De hoge raad heeft in 2019 de belangrijke uitspraak gedaan dat de belasting over box 3 niet eerlijk is. Maar op dit moment is het nog onduidelijk wat de financiële gevolgen daarvan zijn. De rechter heeft een aantal zaken terugverwezen naar de rijksoverheid.

Het lijkt er wel op dat alleen degenen die bezwaar hebben ingediend voor een mogelijke compensatie in aanmerking komen. Alleen al daarom zou het verstandig kunnen zijn om bij de belastingdienst bezwaar te maken. Intussen wordt wel tijd om dit belastingstelsel een keer te herzien.

Heb jij weleens een bezwaarschrift ingediend bij de fiscus?

Wil je meer lezen?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.