Wees op tijd en voorkom dat je teveel belasting betaalt

4 min leestijd

Het voorjaar staat financieel vaak in het teken van de belasting. Huiseigenaren ontvangen de nieuwe WOZ beschikking en iedere belastingplichtige kan aangifte doen. Misschien is er in jouw persoonlijke situatie weinig verandert ten opzichte van vorig jaar. Toch is het verstandig om altijd aangifte te doen. Zo voorkom je dat je teveel belasting betaalt of met een naheffing te maken krijgt. Maar de WOZ vraagt ook om wat aandacht.

Wees op tijd en voorkom dat je teveel belasting betaalt #belasting #geld #geldbesparen #DeBudgetman

De WOZ: te hoge waarde is teveel belasting betalen

Over de WOZ beschikking heb ik al eerder wat geschreven. En na jaren van waanzinnige stijging (13-14% per jaar) is het dit jaar meegevallen: slechts 5%. De WOZ waarde vormt de basis voor een aantal andere belastingen zoals de onroerende zaakbelasting, rioolheffing en de waterschapslasten. Voor deze lasten is het handig om een zo laag mogelijke WOZ waarde te hebben.

Aan de andere kant kan een hogere WOZ weer gunstig uitpakken voor je hypotheeklasten. Je kunt deze waarde gebruiken om de risico-opslag van je hypotheek te verlagen. Veel hypotheekverstrekkers nemen genoegen met een kopie van je WOZ beschikking en passen de opslag direct aan. Een officiële taxatie is lang niet altijd nodig.

Wanneer je toch overweegt om bezwaar te maken, dan is het goed om te weten dat je dit binnen zes weken na ontvangst van je beschikking moet indienen. Dit mag je zelf doen, maar er zijn ook bedrijven die dit gratis voor jou doen. Voordat je je afvraagt waarmee zij hun geld verdienen: gemeenten zijn verplicht om een vergoeding te verstrekken wanneer een inwoner bezwaar aantekent tegen de WOZ beschikking. De vergoeding dient als tegemoetkoming van eventuele juridische kosten. Zo kan bijvoorbeeld de Vastelastenbond dus gratis bezwaar indienen voor jou. Mocht je twijfelen, probeer dan gewoon bezwaar in te dienen. Het kost niets, ook wanneer je bezwaar wordt afgewezen. Overigens wordt in 4 op de 10 gevallen een bezwaar toegewezen, dus je bent niet bij voorbaat kansloos.

De belastingaangifte

Ook de aangifte is een jaarlijks voorjaarsritueeltje. Het wordt ons makkelijk gemaakt, doordat veel zaken al zijn ingevuld. Maar dat geldt niet voor alle aftrekposten. Controleer je aangifte altijd goed, want je bent zelf verantwoordelijk (ook voor de cijfers die al staan ingevuld). Hier vind je een overzicht van de belangrijkste aftrekposten.

We hebben nog even de tijd voor de aangifte.
De gegevens staan vanaf 1 maart ingevuld klaar om te worden beoordeeld. En we hebben tot 8 mei de tijd. Wanneer je dat niet redt, dan mag je uitstel aanvragen. Vraag voor 1 mei uitstel aan. Je aangifte moet dan voor 1 september zijn ingediend.
Uitstel aanvragen kan via mijn belastingdienst of via de belastingtelefoon.

De verdeling met je fiscale partner

Je kunt ook voorkomen dat je teveel belasting betaalt door een goede verdeling te maken in je aangifte. Dit geldt alleen wanneer je samen met je fiscale partner aangifte doet. In het verleden was het altijd gunstig om alle aftrekposten aan de meest verdienende partner toe te wijzen, maar dat is nu niet automatisch het geval.

Een paar tips die je op weg kunnen helpen:

  • Wanneer je eigenwoningforfait ná aftrek van hypotheekrente en andere kosten positief is, dan levert dit een bijtelling op. Deel deze toe aan de minstverdienende partner;
  • Verdeel de posten zo dat een van de partners maar €47,- belasting hoeft te betalen. Dit wordt de aanslaggrens genoemd en dit bedrag wordt kwijtgescholden;
  • Heb je veel vermogen? Kijk dan goed naar de verdeling ervan. Fiscale partners gebruiken automatisch elkaar vrijstelling voor box 3 (€61.692,-), maar de verdeling over schijven moet je zelf regelen. Dit geldt overigens bij vermogens vanaf €135.000,- In die gevallen wil je van beide partners de eerste schijf van de box 3 heffing gebruiken. Dat doe je door een deel van het vermogen aan elkaar toe te wijzen.

De regelingen rond ons belastingstelsel zijn niet altijd even eenvoudig. Maar wanneer je er een beetje in verdiept dan voorkom je dat je onnodig teveel belasting moet betalen.

Heb jij nog iets met je WOZ beschikking gedaan en heb je ook je aangifte al ingediend?

Wil je meer lezen?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.