De periodieke cijferregen over de woningmarkt werd weer gepresenteerd. En wat iedereen al weet, werd ook bevestigd in de cijfers van de NVM. Woningen zijn weer duurder geworden, er is steeds minder keuze en het eind is nog niet in zicht. Waar is de prijs van die gemiddelde woning op gebaseerd en kunnen we binnenkort ook nog een einde aan deze prijsrally verwachten?
De gemiddelde woning
De prijs van de gemiddelde woning kan op twee manieren worden berekend. Je zou alle verkoopprijzen bij elkaar kunnen optellen en dat vervolgens delen door het aantal transacties. Het antwoord levert je dan het rekenkundig gemiddelde op.
Daar kiest de NVM niet voor. Zij zetten alle verkopen op een rijtje en de middelste woning levert de gemiddelde verkoopprijs op. Voor degenen die van statistiek houden: we hebben het hier over de mediaan. Er zijn dus evenveel duurdere als goedkopere woningen verkocht. Het voordeel van de mediaan is dat extreme uitschieters, zoals extreem dure huizen, minder invloed hebben op het gemiddelde.
Inmiddels lijken alle woningen extreem duur, maar om de cijfers uit het verleden vergelijkbaar te houden blijft de NVM deze methodiek hanteren. De prijs van de gemiddelde woning wordt gebaseerd op de transacties van bestaande woningen.
Over de verkoop van nieuwbouwwoningen rapporteert de NVM in een apart bericht.
Nieuwbouw
Nieuwbouw is gemiddeld duurder dan bestaande bouw. Dat heeft voor een deel te maken met het feit dat een nieuwbouwwoning van een andere kwaliteit is dan bestaande bouw. Verder is nieuwbouw vaak erg gewild: je hebt de eerste 10 jaar praktisch geen onderhoud en je kunt de woning helemaal naar je smaak inrichten. Dat heeft natuurlijk effect op de prijs.
Sinds 2021 worden de prijsverschillen tussen bestaande bouw en nieuwbouw weer kleiner. Toch is nieuwbouw nog steeds wat duurder. De gemiddelde woning kost nieuw €450.000,-
Nu ben ik nog van het ‘Gulden-tijdperk’ en hele grote bedragen, reken ik het nog weleens om.
De gemiddelde nieuwbouw kost nu: f 991.669,50. Ik rond het voor het gemak maar af op 1 miljoen…
Waar gaat het eindigen?
De prijsstijgingen van de afgelopen jaren kunnen natuurlijk niet zo blijven doorgaan. Maar er zijn nog geen signalen die er op wijzen dat de situatie op de woningmarkt snel zal wijzigen. De rente staat laag en het lijkt erop dat dit nog wel even zo blijft. Er staan weinig nieuwbouwprojecten gepland en het blijkt een echte uitdaging om dat te veranderen. En verder is het aantal huizenzoekers groot en ook dat zal niet snel veranderen. Het aantal huishoudens stijgt gewoon nog steeds.
Daar komt bij dat er een aantal nieuwe spelers op de woningmarkt actief zijn. De kleine belegger heeft de tweede woning ontdekt als veilige bron van inkomsten. Daar hebben de starters vooral last van. Kopen om te verhuren (buy-to-let) richt zich vaak op de goedkopere woningen die op de markt komen. Ik ben overigens van mening dat dit de totale woningmarkt nauwelijks verstoort. Het is alleen negatief voor startende kopers. De woning blijft namelijk beschikbaar op de woningmarkt, alleen nu als huurwoning. En in de praktijk blijkt de kleine verhuurder zijn vastgoed goed te onderhouden. Ik heb het hier dus niet over de huisjesmelkers die de buy-to-let een slechte naam bezorgen.
En tot slot lijkt er ook een toename zichtbaar in het aantal expats dat in Nederland een plekje zoekt. Deze groep start vaak met huren, maar er zijn inmiddels partijen die een speciale expat hypotheek aanbieden. Expats zijn kieskeurig en hun invloed op de woningmarkt is merkbaar in bepaalde delen van het land en in bepaalde wijken van een stad.
Ik zie op de korte termijn geen simpele oplossing voor dit complexe probleem. Eerdere simpele oplossingen, zoals het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters, hebben de prijzen alleen maar verder opgedreven.
Zin om te brainstormen over oplossingen voor dit woningmarktprobleem? Laat je ideeën achter in een reactie
Wil je meer lezen?
I do think some of these high housing prices are here to stay. The market doesn’t seem to be cooling off in high cost of living areas in the U.S. or Canada either.
Met een zelfbewoningsplicht zou je in elk geval al kunnen voorkomen dat hele nieuwbouwwijken worden opgekocht door beleggers..
Ik zie dat ook steeds vaker staan bij ex-huurwoningen die op funda komen.
Woningbouwverenigingen gebruiken de zelfbewoningsplicht inderdaad praktisch altijd bij de verkoop van voormalig huurwoningen.