De zomervakantie: nadenken over nieuwe plannen?

3 min leestijd

Nu de zomervakantie is gestart, hebben we besloten om naar Frankrijk te rijden voor een beetje luieren op de camping. Zo’n paar weken rust vind ik vaak een goed moment om weer eens over het gebrek aan vorderingen in onze plannen na te denken. 2021 lijkt ook weer een jaar te worden dat niet helemaal volgens planning blijkt te verlopen. Maar het biedt ook kansen, om nieuwe plannen te maken.

De zomervakantie: nadenken over nieuwe plannen? #emigreren #geldbesparen #5opreis #DeBudgetman

Naar Suriname, of toch niet?

Luierend in een hangmat vonden we het weer eens tijd om over onze toekomstplannen na te denken. En dan vooral onze emigratieplannen naar Suriname. Toen we in 2018 nieuwe plannen maakten voor ons gezin, hebben we voor deel uit praktische overwegingen voor Suriname gekozen. We willen in principe voor 2 jaar naar het buitenland verhuizen. Het leek ons daarom handig om de kinderen in het Nederlandse schoolsysteem te houden. De structuur van het Surinaamse onderwijs lijkt sterk op dat van Nederland. En de officiële voertaal is ook Nederlands. En in 2018 was de jongste van de drie kids nog niet leerplichtig. Het leek ons niet zo’n goed idee om te direct in twee talen te moeten leren lezen en schrijven. De uitkomst van deze afwegingen leidde tot ons plan om naar SU te verhuizen.

Maar het jaartje COVID pandemie heeft ons veel geleerd. Na enkele lock downs blijken onze kinderen eigenlijk prima in staat om thuisonderwijs te volgen. De noodzaak voor een met Nederland vergelijkbaar schoolsysteem komt daarmee wel een beetje te vervallen. We kunnen nu ook overwegen om een Nederlands onderwijspakket te kopen en de kids thuisonderwijs te geven, terwijl we aan de andere kant van de wereld wonen.
En verder is de jongste nu over naar groep 4. Lezen en schrijven gaat prima en dat opent misschien mogelijkheden om naar een anderstalig land te emigreren. Het leren van een nieuwe taal gaat nu eenmaal gemakkelijker wanneer je al kunt lezen en schrijven.

Ik verwacht niet dat we in een keer vertrekken naar een compleet ander werelddeel. Verhuizen met kids vraagt toch om een grondige voorbereiding. Voorlopig blijft Suriname dus nog bovenaan het lijstje met toekomstige bestemmingen staan. Maar ik sluit niet uit dat we ook nieuwe plannen gaan maken wanneer de situatie daar niet verbetert. En er lijkt nog niet veel positief nieuws te melden.

Verhuren of verkopen?

Om de hele ‘operatie’ te financieren zijn we nog steeds van plan om ons huidige huis tijdelijk te verhuren. Hoewel de verhuur aan expats wel weer aantrekt, heeft het nog geen zin om ons huis weer aan te bieden. Er moet echt eerst een bestemming zijn waar we veilig naartoe kunnen vertrekken. In tussen stijgen de huizenprijzen vrolijk verder. Afgelopen kwartaal was er weer sprake van een record; de grootste prijsstijging in de afgelopen 20 jaar. Het vergroot de overwaarde van onze huidige woning, maar het blijft papieren winst. We kunnen bij vertrek natuurlijk ons huis snel verkopen. Dat zou een leuke zak spaargeld opleveren. Het nadeel is dat we na 2 jaar niet weten hoe de woningmarkt er dan uitziet. En het lijkt niet waarschijnlijk dat ik direct weer een vaste baan heb. Daarmee kan het lastiger worden om aan een hypotheek te komen. Verhuren blijft toch de beste optie. Het voorziet in inkomen en we nemen een prijscorrectie op de woningmarkt (die er ongetwijfeld komt) wel voor lief.

Mocht het emigreren na 2 jaar buitenland zo goed bevallen dat we daar willen blijven, dan is verkopen zeker een interessante optie.
Eerst nog maar eens nadenken over een alternatieve bestemming voordat we allemaal nieuwe plannen maken.

Fijne vakantie.

Wil je meer lezen?

2 gedachten over “De zomervakantie: nadenken over nieuwe plannen?”

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.