De herfstvakantie in 2020: Plannen in en rond huis

3 min leestijd

Het grootste deel van Nederland heeft komende week vrij. Dat wil zeggen dat de kids thuis zijn, want de herfstvakantie in 2020 valt voor regio midden en zuid in de derde week van oktober. En zoals alles, verloopt ook deze vakantie dit jaar anders dan anders. En aan plannen geen gebrek, maar aan mogelijkheden wel. Toch is binnen zitten niet nodig.

De herfstvakantie in 2020: Plannen in en rond huis #herfstvakantie #vakantie #DeBudgetman

Plannen tijdens een ‘normale’ herfstvakantie

Normaal gesproken is de periode rond de herfstvakantie een prettige tijd om er nog even een lang weekend tussenuit te gaan. De Ardennen zijn onze favoriete bestemming. Dat is dichtbij, maar we hebben daar al snel het gevoel dat je echt even op vakantie bent. Hetzelfde geldt voor Duitsland. Het zijn reisbestemmingen die binnen een paar uur rijden te bereiken zijn en zich daarmee prima lenen voor een lang weekend weg.

En ‘normaal’ combineren we zo’n weekend met nog wat dagen luieren, logeren, zwemmen, binnenspeeltuin, wandelen op het strand en in het bos en dan begint de school weer. Heel gek, maar een week is soms een beetje kort…

De herfstvakantie in 2020

Deze keer wordt het anders.
Om te beginnen zijn de Ardennen oranje gekleurd. Dat is normaal voor de tijd van het jaar, alleen dit keer wordt het niet door de herfstkleuren veroorzaakt maar door een ambtenaar op een ministerie. Reizen in coronatijd wordt afgeraden en dat vind ik heel verstandig. Hoewel allerlei complot-gekkies denken dat Bill Gates onze herfstvakantie verziekt, moeten we dit virus gewoon serieus nemen. We reizen dit jaar dus naar het oranjegekleurde Haagse bos en omstreken.

Maar met 3-kids-onder-1-kap is 9 dagen luieren geen optie. Gelukkig zijn andere activiteiten nog wel mogelijk.

Nu houden we er niet zo van om ieder moment al van tevoren vol te plannen. We werken meestal met een lijstje ideeën en kijken vervolgens waar de meerderheid enthousiast van wordt. Verder bepaalt Buienradar of het weer mee gaat werken.

De lijst is wat korter dan andere jaren: zwemmen (reserveren!), binnenspeeltuin (reserveren!) en wandelen op het strand en in het bos. Bij het opstellen van het lijstje kwam ik erachter dat onze gewoonte om ’s ochtends spontaan te bedenken wat we die vakantiedag gaan doen, nu niet mogelijk is. De zwembaden in de stad laten maximaal 30 bezoekers toe en je moet een dag van tevoren reserveren. Hetzelfde geldt voor de (normaal gesproken knetterdrukke) binnenspeeltuin.

Wordt het misschien toch een weekje luieren, met hier en daar een last-minute idee.
Lijkt me heerlijk.

En de volgende vakanties?

Deze periode helpt wel om je leven niet teveel van tevoren te plannen.
Zo las ik dat last-minutes weer erg in trek zijn. Vroeg boeken heeft nu weinig zin. Maar ook op andere manieren lijkt het gedrag van ons consumenten te veranderen. Huizen buiten de randstad zijn populair net als vakantie in eigen land. Of we nu ook massaal een moderne stacaravan kopen en de grens niet meer overgaan, weet ik niet. Reizen naar de verre uithoeken van de wereld blijft toch wel aantrekkelijk.

We gaan de herfstvakantie in 2020 in ieder geval in de buurt van huis doorbrengen. En de bestemming voor de volgende schoolvakanties blijft voor een deel afhankelijk van de kleuren op de kaart van Europa.

Heb jij nog plannen voor deze vakantie?

Wil je meer lezen?

3 gedachten over “De herfstvakantie in 2020: Plannen in en rond huis”

  1. Afgelopen week een midweekje op een Landalpark gezeten met mijn moeder en oma. Heerlijk om eindelijk op mini-vakantie te kunnen, want iedereen op mijn werk was al lang geweest en ik had nog nauwelijks vrij gehad, zag wel steeds iedereen weg gaan, en als ze terug kwamen de verhalen van hun vakantie aanhoren. Altijd leuk! Nu komende week ben ik ook nog vrij, want ik had 2 weken vrij genomen (ik zou eigenlijk 3 weken naar gran canaria gaan, 4 weken vrij zijn, maar ik heb de helft van mijn vakantiedagen weer ingeleverd). Maar we hebben ons prima vermaakt op het Landalpark. Lekker rondgelopen, 1x gezwommen maar er mochten 55 mensen in het te kleine zwembad, dus snel weer vertrokken, want je kon gewoon geen afstand houden. Ging ook dmv reserveren. Maar zwembad was te klein voor dat aantal mensen. Verder nog een keer naar het dorpje geweest en daar buiten rondgelopen om uiteindelijk ook een pannenkoek af te halen, kreeg je mee verpakt in zilverfolie en dat zal in een pizzadoos, 25 minuten later was het nog steeds warm, dus perfect! Verder lekker bordspelletjes gedaan samen en gekeken naar de eekhoorntjes die steeds pinda’s van de tafel kwamen pakken die wij neerlegden en die water dronken van het schoteltje wat we elke dag ververste voor ze.

    Beantwoorden
  2. Hier is de vakantie al weer voorbij. Wij moesten gewoon werken, de kinderen zijn mijn werkdagen naar oma geweest. En voor de rest hebben ze gegamed en de oudste met zijn huiswerk bezig geweest. Normaal gesproken mogen ze niet zo lang gamen, maar wat vonden ze het leuk dat het nu wel bijna de hele dag mocht. Want ja, ze mogen niet mee boodschappen doen, niet mee naar het winkelcentrum. En ben ik blij dat ze wat ouder zijn zodat ik ze met zijn tweeën alleen kan laten en dat ze niet de hele dag om mij vragen. En we hebben spelletjes gedaan, film gekeken, de oudste en ik hebben wat tv gekeken. Dus ondanks alle beperkingen buitenhuis met betrekking dat je alles moet reserveren, hebben we het binnenhuis gewoon leuk gemaakt. En in de kerstvakantie zien we wel weer, dan heb ik wel vakantie en gingen we vaak op visite bij verschillende mensen. Maar dat zal dit jaar wel anders worden. En aangezien ik in de risicogroep zit beperk ik dat zoveel mogelijk om er op uit te gaan.

    Jullie een fijne vakantie toegewenst.

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.