De nieuwe plannen voor je portemonnee in 2021

4 min leestijd

Het is inmiddels de derde woensdag in september. Traditiegetrouw zijn gisteren de nieuwe overheidsplannen voor volgend jaar gepresenteerd. Door de huidige corona-crisis was vooraf al duidelijk dat het financieel een niet al te vrolijk verhaal zou worden. Maar desondanks zijn er een paar plannen die je portemonnee in 2021 gunstig beïnvloeden. Het is eigenlijk overwegend goed nieuws; met de nodige onzekerheid over de kans van slagen, dat wel. Een kort overzicht van de belangrijkste plannen.

De nieuwe plannen voor je portemonnee in 2021 #inkomen #huishouden #koopkracht #DeBudgetman

De portemonnee van werkenden

Volgens de plannen gaan werkenden er volgend jaar het meest op vooruit (1,2%). Doordat de belasting op arbeid omlaag gaat van 37,35% naar 37,15%, houden we netto meer over van ons salaris. En verder gaat de algemene heffingskorting iets omhoog; dat is iets waar vooral huishoudens met een wat lager inkomen van gaan profiteren. De verhoging van de arbeidskorting zorgt verder dat werkenden met een inkomen tot €105.000,- meer overhouden.

Voor ondernemers is er minder goed nieuws. De zelfstandigenaftrek wordt sneller afgebouwd. Zij worden gecompenseerd door de hierboven beschreven maatregelen, zodat zij volgend jaar toch meer overhouden. De zelfstandigenaftrek wordt afgebouwd zodat er een gelijke belastingdruk tussen werknemers en zelfstandigen ontstaat.

Alle werkenden merken volgend jaar de gevolgen van de veranderende belastingwetten. In veruit de meeste gevallen zal het gunstig uitpakken voor je portemonnee in 2021. De verschillende koopkrachtplaatjes zijn wel sterk afhankelijk van de economische ontwikkelingen in de komende periode.

De portemonnee van starters en de kosten voor wonen

Starters op de woningmarkt tussen de 18 en 35 jaar krijgen ook een financieel duwtje in de rug. Voor alle huizenkopers in deze groep vervalt de overdrachtsbelasting. Deze is nu nog 2% van de koopsom. Het maakt niet uit of je een echte starter of een doorstromer bent. Kopers in deze leeftijdcategorie krijgen dit voordeel.
35+’ers blijven 2% betalen, maar degenen die een huis kopen om te verhuren gaan 8% overdrachtsbelasting betalen. Het is een beetje merkwaardige maatregel, die vooral bedoelt lijkt om deze actie budgettair neutraal uit te voeren.

Verder wordt de hypotheekrenteaftrek verder afgebouwd. Die ontwikkeling is vorig jaar al ingezet en moet leiden tot een maximale aftrek van 37,05% in 2023. Volgend jaar daalt het hoogste tarief naar 43% en daarna volgen nog twee verlagingen van 3% per jaar.
Uiteindelijk zou de hypotheekrenteaftrek weleens helemaal kunnen verdwijnen, maar daarover heb ik vorige week al een artikeltje geschreven.

Zo’n 260.000 huurders wonen eigenlijk in een te dure woning. Het gaat hier om ‘dure scheefwoners’ die een nu laag inkomen hebben, maar eerder in een duurder huurhuis zijn terechtgekomen. Deze groep heeft te hoge woonlasten en is daardoor kwetsbaar voor andere financiële problemen of schulden. Zij krijgen een eenmalige huurverlaging van zo’n €40,- per huishouden.

De energiekosten gaan ook veranderen.
Per m3 gas wordt de belasting met €0,03 verhoogd. Aan de andere kant krijgen huishoudens €31,- extra korting op de energiebelasting. Per saldo gaan alleen bewoners van minder goed geïsoleerde huizen meer betalen.

De portemonnee in 2021 en box 3

Hier volgt een verandering waarvan volgens de belastingdienst bijna 1 miljoen personen profiteren. De vermogensrendementsheffing in box 3 verandert (weer). In dit geval gaat het heffingsvrij vermogen omhoog van €30.846,- naar €50.000,- Heb je een fiscale partner? Dan mogen jullie samen dus €100.000,- belastingvrij aan spaargeld of beleggingen hebben.

Boven dit bedrag blijft de fiscus belasting over het fictieve rendement berekenen. In dit artikel lees je een uitleg over werking van box 3.
De vermogensbelasting in de drie schijven gaat als volgt omhoog:

VermogenBelasting in 2021 (tarief 2020)
€0 tot €50.0000%
€50.001 tot €100.0000,59% (0,54%)
€100.001 tot €1.000.0001,4% (1,26%)
meer dan €1.000.0001,76% (1,58%)
Belastingtarieven per persoon

Mocht je even snel willen uitrekenen wat dit voor je persoonlijke financiën betekent? Collega-blogger Mr. FOB heeft er een rekentooltje voor ontwikkeld.

Je persoonlijke situatie

Niemand past helemaal in de hierboven beschreven situaties. Er zijn veel factoren die bepalen hoe je portemonnee in 2021 eruit ziet. Gelukkig heeft het NIBUD weer een rekenhulp gemaakt, waarmee je jouw persoonlijke situatie wat beter in beeld kunt brengen. En zoals gebruikelijk is deze koopkrachtberekenaar hier te vinden.

Alle koopkrachtplaatjes zijn onder het nadrukkelijke voorbehoud dat de situatie rond corona niet verder moet verslechteren. Toch ziet het er voor volgend jaar niet negatief uit.

Verwacht jij er volgend jaar financieel (een beetje) op vooruit te gaan?

Wil je meer lezen?

6 gedachten over “De nieuwe plannen voor je portemonnee in 2021”

 1. Wat mij opvalt in je verhaal is dat je het alleen over starters op de woningmarkt hebt die vrijgesteld worden van het betalen van overdrachtsbelasting. Zoals ik het begreep kom je als doorstromer tussen de 18 en 35 jaar ook in aanmerking hiervoor. Dit loont voor hen vaak nog meer, aangezien zij relatief gezien duurdere huizen kopen en dus meer overdrachtsbelasting zouden moeten betalen. Dit plus het feit dat een tweede inkomen nu voor 90 ipv 80% wordt meegeteld, zou wel eens voor nog hogere huizenprijzen kunnen leiden. Ikzelf ben er blij mee. Wij kopen volgend jaar een huis van familie en zijn dan beide nog geen 35 jaar. Voor ons dus win-win.

  Beantwoorden
  • Bedankt voor je aanvulling. Het klopt inderdaad wat je schrijft: iedereen die jonger is dan 35 jaar mag 1x de startersvrijstelling aanvragen, ook al ben je geen starter. De eerdere berichten waren wat tegenstrijdig en onduidelijk, maar inmiddels heeft de belastingdienst een overzichtelijke infographic gepubliceerd.
   Ik heb de tekst inmiddels aangepast. Succes met de verhuizing volgend jaar.

   Beantwoorden
 2. Ik hoop dat de belasting op werken verder omlaag gaat. Het lijkt een straf om te werken, hoe meer je werkt, hoe meer je mag afdragen. Tijdens de corona crisis meer gewerkt en de toeslagen gaan er dan aan en plus veel meer belasting betalen. Werken loont niet meer als de de helft afdraagt aan belastingen.

  Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.