In het Financiële Dagblad werd in een artikel nog eens bevestigd wat al langere tijd zichtbaar is. De hypotheekrente is bezig met een race naar de bodem. Nu moet ‘race naar de bodem’ wel met een korreltje zout worden genomen, maar de trend is overduidelijk: we hebben de bodem nog niet bereikt. De rente daalt rustig verder. Het moment dat ook in Nederland sprake is van een negatieve hypotheekrente, is nog ver weg. Maar het is de vraag wanneer de bodem in zicht komt. Een korte opsomming van een aantal factoren die de hypotheekrente beïnvloeden.
Lage rente, lang vastzetten
Zo’n 10 jaar geleden waren hypotheken met een korte rentevast periode in trek. In driekwart van de gevallen zetten huiseigenaren de rente 5 tot 10 jaar vast. En tien jaar geleden was er al langere tijd sprake van een gelijkmatig dalende rente.
Nu is de situatie anders: meer dan de helft van de hypotheken worden nu afgesloten met een rentevaste periode van 20 jaar (en 10% kiest zelfs voor 30 jaar). Logisch, want huishoudens weten zich zo voor lange tijd verzekerd van lage vaste lasten. De trend om voor lange rentevaste perioden te kiezen heeft wel gevolgen.
Concurrentiestrijd
Hypotheken zijn al lange tijd een stabiele inkomstenbron voor banken. Door een beperkte concurrentie heeft het lange tijd geduurd voordat de lagere marktrente aan de consument werd doorberekend. Maar nu profiteren huishoudens ook van de lage rentes. De toenemende concurrentie is een van de oorzaken.
Het is voor pensioenfondsen en verzekeraars interessant om geld voor lange tijd onder te brengen in hypotheken. Die nieuwe toetreders tot de hypotheekmarkt zorgen ervoor dat de marge die banken berekenen over nieuwe hypotheken is gedaald. In de zomer van 2019 lag de marge nog op 2,13%. En deze is inmiddels gedaald naar 1,3-1,5%. Het is de verwachting dat de marge in de komende periode nog lager wordt. Hiermee profiteert de consument rechtstreeks van de lagere rentes op de kapitaalmarkt.
Kapitaalmarkt
Met de kapitaalmarkt wordt de geldmarkt voor langlopende leningen bedoeld. De rentes voor langlopende leningen beïnvloeden de hypotheekrente. De rente die de Nederlandse overheid betaalt voor een lening met een looptijd van 10 jaar, vormt een goede afspiegeling van de rentes op de kapitaalmarkt. De Nederlandse staat leent geld tegen een tarief van -0,554%. Wanneer je daarbij de marge van 1,3% optelt dan wordt al snel duidelijk dat er nog ruimte is om de hypotheekrente voor 10 jaar vast wat te laten dalen.
De kapitaalmarktrente+marge= = 0,746% en de hypotheekrente voor 10 jaar staat nu op 0,94%. De rente is natuurlijk niet de enige factor waar je bij het afsluiten van je hypotheek naar moet kijken, maar is wel een belangrijke.
De race naar de bodem is nog niet over
Er zijn goede redenen om aan te nemen dat de bodem van de hypotheekrente nog niet is bereikt. Het eerder genoemde artikel uit het Financieel Dagblad legt duidelijk uit dat er op dit moment simpelweg teveel geld beschikbaar is voor de hypotheekmarkt. Door de toetreding van pensioenfondsen en verzekeraars zijn er miljarden teveel beschikbaar. Jaarlijks verstrekken banken voor €100 miljard aan hypotheken terwijl er voor €150 miljard aan kapitaal beschikbaar is.
Aangezien Nederlandse huiseigenaren betrouwbare betalers zijn, lijkt het voor de hand te liggen dat in de toekomst nog wat nieuwkomers de hypotheekmarkt opzoeken om nog wat rendement te maken. En dat is allemaal goed nieuws voor degenen die een hypotheek willen afsluiten of oversluiten.
Het blijft natuurlijk wel de vraag wanneer er een einde komt aan deze daling.
Wil je meer lezen?
Lees berichten (7)
Ben benieuwd of de rentemarge nou ook een keer naar beneden gaat...
Dat mag je wel verwachten nu de concurrentie is toegenomen met de komst van pensioenfondsen en verzekeraars. Zij nemen mogelijk genoegen met een lagere winst-/kostenmarge.
Destijds zelf nog een ouderwetse spaarhypotheek kunnen afsluiten, met 10 jaar rentevast tegen 4,3%.
Ieder jaar hierin zoveel mogelijk bijgestort om de maandelijkse lasten omlaag te krijgen en de rente opbrengst over de inleg te maximaliseren.
Over 2 jaar loopt de rentevast periode af en gebruik ik de inleg om de hypotheek (gedeeltelijk) af te lossen en hierna de hypotheek vorm te wijzigen in in annuïtair. Op deze wijze hoop ik dan te profiteren van de hopelijk nog verder gedaalde hypotheekrente.
Wij hebben een vergelijkbare aanpak gevolgd. Alleen hebben wij nu voor volledig aflossingsvrij gekozen in plaats van annuïtair. Dan houden we de regie over de snelheid van aflossen
Nu heb ik nog meer spijt dat onze rente nog 15 jaar vaststaat. Tja, achteraf kijk je een koe in de kont.
Ik ook. Maar het leek toen zo’n veilig idee. 5,7%. Au!
Ik heb er daarom ook voor gekozen om de rente nooit langer dan 10 jaar vast te zetten. En over 9 jaar weet ik of dat verstandig is geweest...