Hoe lang blijft deze lage hypotheekrente?

3 min leestijd

We zijn de afgelopen jaren gewend geraakt aan een voortdurend dalende rentes voor onze hypotheek. Inmiddels schommelt de rente al een paar jaar rond dezelfde percentages. De vraag is hoe lang we nog kunnen genieten van deze lage hypotheekrente. Wat veroorzaakt de schommeling in de rente en wat kunnen we verwachten?

Hoe lang blijft deze lage hypotheekrente? #DeBudgetman #lage hypotheekrente

Wat bepaalt de hoogte van de hypotheekrente?

Volgens de theorie zijn er twee invloeden die de hoogte van de hypotheekrente bepalen. Wanneer je kiest voor een korte rentevaste periode of een variabele rente, dan is de hoogte van de rente voor een belangrijk deel afhankelijk van de Euribor-rente.

Euribor is een afkorting en het is de rente die banken elkaar in rekening brengen bij het kort uitlenen van geld. Er zijn 5 verschillende Euribor-rentes: de 1-weeks Euribor, de 1- 3- 6- en 12-maands Euribor. De hoogte van de rente wordt onder andere bepaald door de groei van de economie en de inflatie binnen de EU. Sinds 2016 staan alle Euribor-rentes negatief. In theorie zou je dus geld ontvangen voor een hypotheek die gebaseerd is op deze rente. Aangezien banken rekenen met een opslag bovenop de marktrente, blijven we in Nederland toch hypotheekrente betalen.

Wanneer je kiest voor een langere rentevaste periode, dan is de hypotheekrente onder andere gebaseerd op de kapitaalmarktrente. Dat is de rente voor langlopende leningen en heet ook wel de lange rente. Op de kapitaalmarkt worden leningen met een lange looptijd verhandeld. De hoogte van de rente is onder andere afhankelijk van de hoogte van staatsleningen. Maar ook de inflatie en de pogingen van de Europese Centrale Bank om de inflatie te verhogen, beïnvloeden de rente.

Uiteraard rekent de bank een opslag bovenop de kapitaalmarktrente en bepaalt daarmee de hoogte van de hypotheekrente. Momenteel staat ook de kapitaalmarktrente op een historisch laag niveau. Hier vind je een overzicht van de actuele hypotheekrente tarieven. De rentes van de verschillende rentevaste perioden zijn momenteel allemaal erg laag.

Een einde aan de lage rente?

De hoogte van de hypotheekrente en de ontwikkeling ervan valt natuurlijk niet precies te voorspellen. Ze is ook van meerdere factoren afhankelijk dan de hierboven genoemde rentes. Wanneer een bank besluit om de hypotheekportefeuille te vergroten, dan zal de bank haar renteopslag verlagen. Er speelt dus ook het spel van vraag en aanbod.

Maar het economisch beleid binnen de EU is indirect van grote invloed op de hypotheekrente. Tijdens de afgelopen financiële crisis heeft de Europese Centrale Bank (ECB) veel leningen opgekocht. Ze heeft zo geprobeerd om de bestedingen aan te moedigen. De ECB bouwt deze maatregelen nu langzaam af. Het heeft alleen nog niet geleid tot de gewenste inflatie en stabiele economische groei. Economen verwachten dat het afbouwen van de ECB-maatregelen op langer termijn wel zal leiden tot een hogere rente. Maar op korte termijn valt dit niet te verwachten.

Het geeft huiseigenaren de gelegenheid om rustig uit te rekenen of oversluiten verstandig is.

Heb jij plannen om je hypotheek over te sluiten?

Meer lezen?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.