De belastingaangifte 2019: inkomen en aftrekposten

5 min leestijd

Vanaf 1 maart kan er weer belastingaangifte 2019 worden gedaan. En ieder jaar veranderen er wel enkele regels rond de aftrekposten of andere regelingen. In een serie van drie artikelen zet ik de belangrijkste veranderingen op een rijtje en deel ik de tips die je bij je aangifte kunt gebruiken. In dit deel beschrijf ik de belastingregelingen rond werken en de aftrekposten die je kunt indienen.

Belastingaangifte 2019 #belastingaangifte #belasting #budget #geld #DeBudgetman

1. Het belastingstelsel

De structuur van ons belastingstelsel is vrij eenvoudig. Het bestaat uit drie boxen, waarvan de meeste belastingbetalers er maar 1 of 2 van gebruiken.

Box 1 bestaat uit het belastbaar inkomen dat komt uit werk of uitkering en de eigen woning. De inkomsten kunnen bestaan uit het salaris, een uitkering, winst uit onderneming, maar ook inkomen uit alimentatie of een lijfrentepolis. Toeslagen gelden niet als inkomen!

De fiscus gaat ervan uit dat het wonen in een eigen woning ook financieel voordeel oplevert. Daarom wordt er een eigenwoningforfait berekend. Dit is een bedrag dat bij het belastbaar inkomen moet worden opgeteld. In het volgende artikel meer hierover.

Box 2 bestaat uit aanmerkelijk belang. Deze box is alleen van toepassing op degenen die minimaal 5% aandelen hebben in een vennootschap. De grens van 5% is na aftrek van kosten.

Box 3 bestaat uit sparen en beleggen. Naast box 1 zal ook deze box door veel belastingplichtigen worden ingevuld. Het gaat hier om het totale vermogen min de schulden. Is het bedrag dat overblijft hoger dan €30.360,-? Dan wordt over het bedrag boven deze grens vermogensrendementsheffing berekend. Meer over box 3 in het derde artikel.

Belastingschijven in 2019

Hoe hoger het inkomen, hoe meer belasting er moet worden betaald. Daarom kent het belastingstelsel verschillende schijven waarin het belastbaar inkomen wordt verdeeld.

SchijfBelastbaar inkomenPercentage
1Inkomen tot €20.38436,65%
2Van €20.385 tot €68.50738,10%
3Vanaf €68.508 en hoger51,75%

En deze indeling geldt voor iedereen. Ook de hogere inkomens betalen dus over de eerste €20.384 slechts 36,65% belasting. Deze tarieven gelden overigens voor werkenden. Voor degenen die AOW ontvangen gelden andere percentages. Daarbij maakt het nog verschil of je bent geboren voor of na 1 januari 1947. Wanneer je in 2019 voor het eerst AOW hebt ontvangen, gelden ook aangepaste tarieven. Kijk even op deze site van de Belastingdienst voor de percentages die voor jou van toepassing zijn.

2. Aftrekposten voor de belastingaangifte 2019

Wanneer alle inkomsten zijn opgeteld, dan worden vervolgens de aftrekposten in mindering gebracht. De uitkomst van deze som bepaalt dan het uiteindelijke belastbaar inkomen. De volgende aftrekposten zijn van kracht voor de belastingaangifte 2019.

2.1 Studiekosten

Wanneer je studie niet als hobby is bedoeld, je meer dan €250,- maar minder dan €15.000,- aan kosten maakt en je ontvangt geen studiefinanciering dan mag je de studiekosten aftrekken. Het gaat alleen om de directe kosten. Dus het college- of lesgeld en de verplichte leermiddelen zoals boeken of bepaalde software. De indirecte kosten zoals reiskosten, aanschaf laptop of tablet en de rente over de studieschuld niet niet aftrekbaar. De kosten zijn aftrekbaar in het jaar dat je deze hebt betaald. Betaalde studiekosten voor je kind zijn niet aftrekbaar. Meer informatie vind je hier.

2.2 Zorgkosten

Het landschap van zorgkosten is nogal onoverzichtelijk. Vervoer naar de dokter is aftrekbaar, een rolstoel niet. En op dit terrein veranderen de regels ook jaarlijks. Het is allemaal niet ingewikkeld, maar het vraagt wel om een goede administratie. Een kort overzicht van de meest gemaakte zorgkosten:

Bijdragen en premies

De kosten voor de zorgverzekering, het betaalde (vrijwillig) eigen risico en de eigen bijdrage voor medicijnen zijn allemaal niet aftrekbare zorgkosten.

Geneeskundige zorg

Praktisch alle geneeskundige zorg (na doorverwijzing van de arts) voor personen ouder dan 18 jaar is aftrekbaar. Er zijn een aantal behandelingen waarbij aanvullende voorwaarden van kracht zijn. Kijk hier voor een overzicht.

Diversen

De meeste hulpmiddelen zijn niet aftrekbaar, of onder voorwaarden. Dat geldt ook voor de vervoerskosten. De reiskosten voor ziekenbezoek zijn aftrekbaar, zolang het hier gaat om leden van je eigen huishouden. Voor andere kosten, zoals het volgen van een dieet zijn vaste bedragen aftrekbaar. Kijk hier voor het overzicht van alle zorgkosten.

2.3 Reiskosten

Alleen wanneer je met openbaar vervoer naar het werk reist kom je in aanmerking voor deze aftrekpost. Je dient dan minimaal 10 km van je werk te wonen. Het is niet toegestaan om de daadwerkelijke kosten af te trekken maar het bedrag dat in deze tabel staat. Wanneer je een vergoeding van je werkgever ontvangt, moet dat worden verrekend.

De reiskosten met eigen vervoer zijn allemaal niet meer aftrekbaar.

2.4 Giften

De regeling rond giften is al een tijdje ongewijzigd. Alle giften moeten aan een paar voorwaarden voldoen. Deze zijn alleen aftrekbaar wanneer het om een ANBI-instelling gaat. De meeste goede doelen voldoen daar aan, maar je kunt het hier controleren. Periodieke giften zijn volledig aftrekbaar, maar dan dient dit wel schriftelijk en voor minimaal 5 jaar te worden vastgelegd. Voor gewone giften geldt een drempelbedrag. Alles boven de drempel is aftrekbaar. De hoogte van de drempel is weer afhankelijk van de hoogte van het inkomen.

2.5 Alimentatie

De kosten voor je kinderen zijn (helaas) niet aftrekbaar van de belasting. Ook niet wanneer je kinderen niet meer bij jou wonen: de kinderalimentatie is niet meer aftrekbaar. Maar eventuele partneralimentatie is dat wel. De regeling is vanaf 2020 verandert, hoewel dit alleen voor nieuwe situaties geldt . Hier vind je een uitgebreid artikel met meer achtergrondinformatie.

Inkomen en de aftrekposten samengevat

Hoewel het Nederlandse belastingstelsel aan vervanging toe is, kan het eenvoudig worden samengevat. Tel alle inkomsten bij elkaar op, breng de aftrekposten in mindering en het restant wordt belast volgens de belastingschijven die voor 2019 gelden.

Wanneer je geen eigen huis hebt, geen vermogen boven de €30.360,- en geen aandeelhouder met meer dan 5% van de aandelen dan ben je praktisch klaar met je belastingaangifte 2019. In dit artikel sta ik stil bij de fiscale regelingen rond het eigen huis. Het laatste artikel behandelt box 3.

Ga jij voor 1 april al aangifte doen? Of neem je de tijd tot 1 mei?

Wil je meer lezen?

6 gedachten over “De belastingaangifte 2019: inkomen en aftrekposten”

  1. Bedankt voor je uitleg, ik heb nog een vraag. Vrijwilligerswerk wat ik doe bij een Anbi-instelling, ongeveer 10 uur per week, het hele jaar, waar ik geen vergoeding voor krijg, is dat aftrekbaar? Lianne

    Beantwoorden
  2. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit zo heb uitgekeken naar het doen van de belastingaangifte. Vorig jaar een huis gekocht, tot dusver nog geen hypotheekrente teruggevraagd en ben begonnen met pensioenbeleggen (via jaarruimte), dus de belasting teruggave wordt goed cashen ? Ben benieuwd naar het komende artikel.

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.