Helikoptergeld om de economie te stimuleren

3 min leestijd

Het ging vorige week weer eens los op de beurs. En deze keer niet omhoog, maar een echte dip. De aanleiding voor alle paniek was natuurlijk het Corona-virus. Daar is inmiddels al zoveel over gezegd en geschreven dat ik dat hier maar niet ga doen. Een reactie op de beurs kon ook niet uitblijven. En nu duidelijk is dat de griep economische gevolgen heeft (voorlopig voor dit kwartaal), wordt er ook nagedacht hoe de economie weer op gang moet worden geholpen. In Azië willen ze eens gaan experimenteren met helikoptergeld.

Helikoptergeld om de economie te stimuleren #geld #corona #crisis #DeBudgetman

Waarom stimuleren

Het is inmiddels wel duidelijk dat het Corona-virus economische gevolgen heeft. Omdat China de fabriek van de wereld is geworden, zorgt het stilleggen van de productie in allerlei sectoren voor een haperende aanvoer van onderdelen en materialen.

Nu ben ik geen medicus en ik weet niet welke nieuwsberichten over het virus nu waar zijn en wat niet. Maar wanneer China wekenlang zijn fabrieken sluit, dan heeft dat grote gevolgen. Daarbij is het bijzonder om te zien dat de beurzen twee weken geleden nog positief gestemd waren. Het was de verwachting dat overheden verdergaande stimuleringsmaatregelen zouden nemen om de economische schade te beperken. Maar van dat optimisme was vorige week dus niets meer over. Ouderwetse paniek en een koopmomentje voor de market-timers onder ons.

De OESO verwacht dat de economische groei dit kwartaal wereldwijd terugvalt met een half procentje tot 2,4%. Er blijft dus gewoon sprake van groei. Maar het is voor sommige overheden/centrale banken aanleiding om de economie verder te stimuleren. Alles staat in het teken van het vasthouden van de groei die de afgelopen jaren is doorgemaakt. Daarbij worden steeds ongebruikelijker middelen ingezet. De Chinese overheid gaat helikoptergeld inzetten om consumenten aan te moedigen meer geld uit te geven.

Helikoptergeld

Wat is helikoptergeld? Volgens Wikipedia is het ‘het onconventionele en vooralsnog hypothetische instrument‘ van centrale banken wat inhoudt dat grote sommen geld direct onder de bevolking wordt verdeeld om de economie te stimuleren. Een bijzonder moment, want in China is dit geen hypothetisch instrument maar gewoon een maatregel geworden. In de regio Hong Kong krijgt iedere volwassen inwoner 10.000 Hong Kong Dollar (HKD) op de rekening gestort. Dat is omgerekend zo’n €1.200,-

En China is niet het enige land wat deze ongebruikelijke maatregel neemt. Ook in Singapore is de overheid geld aan het uitdelen onder de inwoners, ook al gaat het hier om bescheiden bedragen tussen de 60 en 200 euro.

2 soorten helikoptergeld?

Het lijkt er zelfs op dat er twee soorten helikoptergeld zijn. De eerste variant staat hierboven beschreven: geld dat de overheid overmaakt op je rekening. In Suriname kennen ze ook nog een letterlijke variant van helikoptergeld: daar vloog zo’n twee jaar geleden een Surinaams politicus met zijn heli over een dorp en strooide bankbiljetten uit. Het werd door sommigen afgedaan als een stunt, maar dat zou je ook kunnen zeggen van de 10.000 HKD in Honk Kong. Het is de vraag wat het effect van zo’n soort stimuleringsmaatregel zal zijn.

Zou het werken?

De interessante vraag is of het ook gaat werken. Er is al veel over dit onderwerp geschreven en er zijn de nodige theorieën. Het idee van een basisinkomen voor iedereen komt neer op hetzelfde principe. Ook Thomas Piketty beschrijft in zijn nieuwe boek een vergelijkbaar idee: geef iedereen die 25 jaar wordt 120.000 euro en verdeel de rijkdom op die manier. Alleen niemand weet wat de gevolgen op langer termijn zijn.
Eerst maar eens kijken of de €1.200,- die in Hong Kong wordt uitgedeeld voor economische stimulering zorgt.

Wat zou jij doen met €1.200,-?

Wil je meer lezen?

5 gedachten over “Helikoptergeld om de economie te stimuleren”

  1. Leuk artikel.

    Ik ben een grote fan van Andrew Yang, de voormalig democratisch presidentskandidaat. Hij is voorstander van UBI (freedom dividend) en wil iedere amerikaan 1000 usd per maand geven. Als je hem niet kent, zoek hem even op in Youtube met de Joe Rogan experience. Erg goed interview.

    Anyway, ik zou die 1200 euro waarschijnlijk gebruiken om te beleggen ?

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.