De conclusie van 5opreis

6 min leestijd

In de afgelopen maanden hebben we als gezin in het buitenland gewoond. Een van de redenen was onze wens om te onderzoeken wat het leven in een tropisch land kost en of het mogelijk zou zijn om er te wonen. In een van mijn eerdere blogs heb ik al wat voorlopige conclusies gedeeld. Alle artikelen over onze reis zijn terug te vinden in de categorie 5opreis. Nu we weer terug zijn, is het tijd om nog een keer terug te kijken. Verder zou ik onze bestemming nog delen en dat doe ik dan ook in deze blog.

 

de conclusie van 5opreis; debudgetman.nl

 

Wat was het plan?

Er wordt door financiële bloggers regelmatig geschreven over FIRE en HOT. Om de twee termen in één zin uitleggen: het gaat over het bereiken van een mate van financiële onafhankelijkheid, zodat je kunt stoppen met werken (FIRE) of een deel van je tijd kunt gebruiken voor activiteiten die je leuk vindt (HOT).

Er zijn verschillende manieren om dit te bereiken: van beleggen tot het bouwen van een tiny house met een moestuin. Wij wilden een alternatief onderzoeken; verhuizen naar een land waar het leven goedkoper is en kijken of het mogelijk is om daar een bestaan op te bouwen. We willen niet in NL doorwerken totdat er genoeg geld is om te stoppen met werken. Het gaat dus niet om het vergroten van het inkomen, maar om het verlagen van de uitgaven…

5opreis

Ons gezin bestaat onder andere uit 3 kinderen. We wilden de drie maanden ook gebruiken om te kijken of we allemaal zouden kunnen wennen aan een andere cultuur. Verhuizen naar het buitenland is een redelijk ingrijpende stap en daar willen we onszelf dan ook goed op voorbereiden. In de serie 5opreis sta ik stil bij de verschillende (financiële) aspecten van het leven in de tropen.

Kolibrie, district Wanica

Wat is er van terechtgekomen?

Een deel van onze bevindingen heb ik al eerder beschreven. Een van de conclusies was dat het dagelijks leven in de tropen niet per se goedkoper is dan in Nederland. Veel boodschappen bleken bijvoorbeeld wat duurder te zijn dan thuis. Het plan om daar te leven van het boodschappenbudget dat we thuis gebruiken, is niet helemaal geslaagd. Daarmee is ons onderzoek nog niet mislukt. We hebben ook ontdekt dat de kosten voor eten daalden, wanneer we langer op één plek woonden. Je leert dan de goedkopere winkels kennen, doet inkopen op de lokale markt en ontdekt andere producten die de duurdere supermarktproducten kunnen vervangen.

Terugkijkend vinden we onze reis om meerdere redenen geslaagd. We hebben een goed beeld van het leven in het buitenland gekregen. Momenten waarin je zoveel indrukken opdoet dat je echt even de tijd moet nemen om het in je op te nemen, momenten waarin je thuis mist en het liefst je koffers pakt, maar vooral veel momenten dat je helemaal los bent van de drukte en het leven thuis. En veel tijd om met elkaar door te brengen. Ik heb daar voor het eerst een van mijn kinderen horen zeggen: “Ik verveel me een beetje.” Daar heb je als kind recht op; niet iedere minuut in je leven hoeft volgepland te zijn.

Wat zijn de plannen voor de toekomst?

We gaan. Daar komt het in het kort op neer. Hoewel we niet halsoverkop ons huis verkopen en de boel in een container zetten, staat ons besluit wel vast. Het avontuur smaakt naar meer.

Er moet nog veel worden gedaan en uitgezocht, voordat we ook echt kunnen vertrekken. Maar iedere reis begint gewoon met de eerste stap; in ons geval betekent het dat we ons huis klaar gaan maken voor de verkoop. We twijfelen nog een beetje of we nog dit jaar verkopen, of dat we het huis komend voorjaar te koop zetten. Even wachten met verkopen levert tegenwoordig 8% waardestijging per jaar op.

Verder is er veel uitzoekwerk te doen. Mevrouw deBudgetman blogt al een aantal jaren en overweegt om zakelijk met haar blog aan de slag te gaan. En er zijn een aantal opties om passief inkomen te creëren. Hoewel de recente introductie van MIFID II wel wat roet in het eten gooit..

Visser bij Nieuw-Nickerie, district Nickerie

Wat wordt de bestemming?

Nou, daar komt’ie. Er zijn veel tropische landen waar je als westerling terecht kunt. Maar wij hebben de afgelopen maanden in Suriname gewoond. Dit land kent een aantal voordelen. Het is Nederlandstalig, wat het voor onze kinderen makkelijker maakt om te wennen op school. De banden met Nederland zijn sterk; en daardoor vindt je er als Nederlander snel je weg.

Het land kent natuurlijk ook uitdagingen. Er is al jarenlang sprake van een economische crisis. Dit veroorzaakt de hoge prijzen voor de boodschappen. Verder is er wat criminaliteit; maar dat is niet uitzonderlijk voor een land waar er een groot verschil tussen rijk en arm bestaat. Het is onze ervaring dat je buiten de stad voldoende rustige plaatsen kunt vinden waar je veilig kunt wonen. Het blijft altijd een kwestie van nuchter nadenken en geen onnodige risico’s nemen. Je gaat in Nederland ook niet ’s nachts met een dure camera om je nek door bijv. Rotterdam-Zuid lopen. Het is vrij onnozel om dit dan op vakantie wel te doen.

Er zijn landen waar het leven comfortabeler en goedkoper is, maar voor ons is dit een goede (eerste?) stap op weg naar een andere inrichting van ons leventje.

In de komende periode gaan er nog wel wat blogs volgen in de nieuwe categorie 5opreis…

Luiaard

Meer lezen?

Andere onderwerpen:

Disclaimer: de foto’s in dit artikel zijn mijn eigendom en mogen niet door derden worden gebruikt.

7 gedachten over “De conclusie van 5opreis”

 1. Mooie timing van deze post (zijn zelf ook net terug en ben weer beetje aan het bijlezen), was al benieuwd waar je had uitgehangen de laatste maanden.

  Beantwoorden
 2. Ha wat leuk! Aan Suriname had ik niet gedacht! Maar leuk dat jullie echt gaan. Volgens mij woonde de vader van een vriendin daar een deel van het jaar als ik het goed onthouden heb. Maar die is ik geloof anderhalf jaar terug overleden, landgoed waar hij woonde staat nog steeds te koop volgens mij, ook door de crisis.

  Beantwoorden
 3. Ha, goed bezig! En herkenbaar. Uitproberen is goed. De truc is inderdaad om te wonen in een goedkoop land en je geld zoveel mogelijk ergens anders te verdienen. Wat spannend dat jullie het avontuur aangaan!

  Beantwoorden
 4. Wat leuk om te lezen. En wat is de tijd snel gegaan!
  Ben benieuwd naar de blog(s) van je vrouw. Wil je die delen? En de opties voor passief inkomen vind ik natuurlijk ook erg interessant :-). Nou, ik blijf gewoon volgen.

  Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.