Eindejaarstips om geld te besparen

4 min leestijd

Het duurt nog een paar weken tot we in het nieuwe jaar zitten. Deze maand is de perfecte tijd om nog wat financiële en fiscale zaken te regelen. Met deze eindejaarstips voorkom je dat je onnodig geld uitgeeft, of teveel belasting betaalt. Sommige tips kosten wel wat tijd, dus wacht niet te lang.

Eindejaarstips om geld te besparen #geldbesparen #DeBudgetman

Eindejaarstips om deze maand te benutten

De volgende eindejaarstips zijn goed om naar te kijken. Niet elke tip zal voor jou bruikbaar zijn: pik eruit wat voor jouw situatie van toepassing is en doe er je voordeel mee.

  1. Check je zorgverzekering
  2. Vul je pensioen aan
  3. Doe grote aankopen
  4. Los af op je hypotheek
  5. Denk aan schenken

1 : Check je zorgverzekering

Het is weer oversluitseizoen. Dit is de maand waarin je de kans krijgt om iets te veranderen aan je zorgverzekering. Waarschijnlijk heb je van je huidige zorgverzekeraar al bericht gekregen over je zorgpremie voor 2022. Maar misschien kan het slimmer en/of goedkoper? Zoek eerst uit jouw verzekering aan zorg moet dekken – en daarna kun je de zorgpremies voor 2022 met elkaar gaan vergelijken. Overstappen gaat heel makkelijk en kan je veel geld besparen!
Aanvullende tips over het oversluiten van je zorgverzekering, lees je in dit artikel.

2: Vul je pensioen aan

Heel veel mensen hebben een pensioentekort. Wanneer dat ook bij jou het geval is, dan kan het voordelig zijn om daar nog dit jaar geld aan uit te geven. Dat heeft twee voordelen:

  • Geld dat je gebruikt om een lijfrente te kopen, telt niet meer mee in box 3;
  • Lijfrentestortingen zijn onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar

Er moet sprake zijn van ‘jaarruimte’ om je storting ook fiscaal aftrekbaar te laten zijn en het geld mag niet op een gewone spaarrekening worden gezet. Op deze site van de belastingdienst is uit te rekenen of je een aftrekbare storting mag doen.
Het is natuurlijk wel slim om hier alleen geld voor te gebruiken dat je op korte termijn niet nodig hebt.

3: Doe grote aankopen nu alvast

Heb je best wel wat spaargeld bij de bank staan? Daar levert nagenoeg geen rente meer op, terwijl je er – als je meer geld hebt dan vrijgesteld is in box 3 – wel belasting over moet betalen. Spaargeld tot €50.000,- (met fiscale partner is dat €100.00,-) is vrijgesteld van vermogensrendementsheffing. Wanneer je al bedacht hebt dat je in 2022 een grote aankoop wilt doen kun je dat geld misschien beter in december al uitgeven. 1 januari is de datum waarop je vermogen berekend wordt, dus geld dat op 1 januari niet meer op je rekening staat – daar betaal je ook geen belasting over.

4: Los af op je hypotheek

Een andere bestemming van overtollig spaargeld is je hypotheek. Hoewel ik persoonlijk geen fan ben van aflossen zonder nadenken’, levert spaargeld op een bankrekening al helemaal niets op. Ook hier is sprake van twee voordelen: je verlaagt je spaarsaldo én je toekomstige maandelijkse lasten. Door de aflossing is de overgebleven hypotheek lager en is er dus minder hypotheekrente te betalen.

Er zijn nog veel meer financiële en fiscale slimmigheden die ik als eindejaarstips zou kunnen geven in verband met je eigen huis en hypotheek. Bijvoorbeeld het vooruitbetalen van je hypotheekrente, of het oversluiten van je hypotheek (boeterente is nu nog voor 43% aftrekbaar). Maar in de praktijk ben je waarschijnlijk een beetje te laat. Veel hypotheekverstrekkers krijgen dit administratief niet helemaal meer verwerkt. Extra aflossen, of bijstorten in je spaarhypotheek lukt vaak nog wel. Maar wacht niet te lang.

5: Denk aan schenken

Tot slot, denk aan schenken. Door in december geld over te hevelen naar je kinderen of kleinkinderen bespaar je straks op je belasting in box 3. Let wel op: schenken aan minderjarige thuiswonende kinderen levert fiscaal geen voordeel op; hun spaargeld mag je bij je eigen vermogen optellen. Zorg verder dat je binnen de grenzen van de vrijstellingen blijft, dan betalen je kinderen/kleinkinderen ook geen schenkbelasting. Dit jaar zijn de bedragen, eenmalig, verhoogd:

Wie schenkt aan wie?Maximaal
Ouders aan kinderen€6604,-
Grootouders aan kleinkinderen€3244,-

Daarnaast bestaat de mogelijkheid om aan goede doelen te schenken. En ook daar is vaak een fiscaal voordeel te halen. Dus als laatste van deze eindejaarstips: bij goede doelen is het van belang dat je schenkt aan een organisatie die een ANBI status heeft bij de belastingdienst. Controleer dit op deze site van de belastingdienst. Schenken aan andere goede doelen is natuurlijk net zo mooi, maar het levert dan geen fiscaal voordeel op. Maar we geven niet om er zelf beter van te worden, toch?

Heb jij nog eindejaarstips die je op het allerlaatste moment nog kunt benutten?

Wil je meer lezen?

2 gedachten over “Eindejaarstips om geld te besparen”

  1. Betaal je zorgverzekering dit jaar nog voor het hele volgende jaar. Je krijgt dan meestal een korting op de premie en je vermogen daalt met enkele duizenden euro’s

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.