Tips voor je zorgverzekering

7 min leestijd

Vanaf november zijn de nieuwe premies voor je zorgverzekering weer bekend. En daarmee is het overstapseizoen weer geopend. De zorgverzekering blijft voor de meeste huishoudens een van de duurste verzekeringen. Door je er een beetje in te verdiepen is het mogelijk om onnodig hoge premies te voorkomen. De volgende tips zullen je helpen om een goede keuze te maken en te besparen op de polis voor je zorgverzekering.

Tips voor je zorgverzekering #Besparen #zorgverzekering #DeBudgetman

Tip 1: neem een natura-polis

Dit is een polis waarbij je zorgverzekeraar een contract heeft gesloten met je zorgverlener (arts, ziekenhuis e.d.). Je kunt daar direct naartoe en de verzekeraar vergoed rechtstreeks aan de behandelaar. Dat klinkt alsof je niet in ieder ziekenhuis terecht kunt, maar er zijn ook verzekeraars die met alle zorgverleners in NL contracten afsluiten. In de praktijk heb je dan dus toch een vrije zorgkeuze.

Goed om te weten: bij spoedeisende hulp vergoed je zorgverzekering gewoon de kosten, ook al is er geen contract.

De kosten voor een natura-polis liggen veel lager dan van een restitutiepolis (het gemiddelde prijsverschil is €203,- per jaar). Bij deze laatste polis heb je zelf alle vrijheid om zelf je behandelaar te kiezen. Het aanbod van aanbieders van restitutiepolissen daalt al jaren. In 2022 zijn er nog 16 aanbieders.

Tip 2: verhoog het eigen risico van je zorgverzekering

Heb je een goede gezondheid, maak je weinig of geen gebruik van medische zorg en heb je wat op je spaarrekening staan? Dan is dit een goede optie om te besparen op je ziektekosten. Het is minder spannend dan het lijkt.

Goed om te weten:

Iedereen heeft in Nederland een verplicht eigen risico (2021: €385,-). En je mag het eigen risico met maximaal €500,-  verhogen tot €885,-.

Dit levert gemiddeld ongeveer €250,- besparing op je premie op. Het echte extra risico blijft daarmee beperkt tot €250,-
Daar komt natuurlijk de €385,- aan standaard eigen risico nog bij, maar die heeft iedereen.

Wanneer je weinig gebruikmaakt van de zorg, dan kan dit een mooie manier zijn om je zorgkosten te verlagen. Reken daarom eerst uit hoeveel zorgkosten je de laatste paar jaar ongeveer hebt gehad. Maak ook een inschatting of je in staat bent om het extra eigen risico te betalen, mocht dit nodig zijn. Je kunt dan zorgen voor een financiële buffer om tegenvallers op te vangen. Hier lees je hoe je dat aanpakt.

Kosten voor het bezoeken van de huisarts, zorg voor minderjarige kinderen zijn uitgesloten van je eigen risico; deze kosten worden gewoon volledig vergoed (en gaan dus ook niet van je aanvullende eigen risico af!)

Kosten die worden vergoed door je aanvullende zorgverzekering vallen er natuurlijk ook buiten.

Tip 3: aanvullend verzekeren?!

De aanvullende verzekering is de melkkoe van de verzekeraars. 85% van de Nederlanders heeft zo’n aanvulling; terwijl dat meestal niet nodig is.

Geen bril en ook niet (van plan om) zwanger (te worden)? Dan zou een basisverzekering voldoende kunnen zijn. Ook wanneer je bijv. wel een bril hebt, is een aanvullende verzekering niet direct goedkoper. Zo krijg je bij een van de grote verzekeraars €100,- per 3 jaar voor een bril. De premie? €15,95 per maand. Die bril betaal je dus helemaal zelf.

Kijk naar je zorguitgaven van vorig jaar en naar je spaarrekening.
Weinig kosten gemaakt en een paar Euro op je rekening? Probeer het dan eens een jaartje zonder aanvullende verzekering.

Wil je per se je eksteroog laten laseren? Zoek dan goed naar de juiste aanvullende verzekering.

Tip 4: Tandarts?

Ook bij een tandartsverzekering is het belangrijk om even naar afgelopen jaar te kijken. Hoeveel onkosten heb je gehad aan je gebit en vraag je af of het dan de moeite waard is om daar een aanvullende verzekering voor af te sluiten. Voorbeeld: een van de grote verzekeraars biedt een kleine aanvullende tandartsverzekering aan vanaf €6,75 per maand (€ 81,-/jaar). Daarvoor heb je een controle, reiniging en een kleine vulling. Dat klinkt als een goede deal, maar..

Een controle kost echter maar €22,91 (tandarts.nl), gebitsreiniging €13,52 (per 5 minuten) en een vulling €25,32. Daar heb je dus geen tandartsverzekering voor nodig.

Pubers hebben soms een beugel nodig. Dat zit niet in de basisverzekering en het vraagt ook om een wat uitzoekwerk. Veel verzekeraars hanteren een wachttijd van een jaar. Wanneer je dan een beugel nodig hebt, verwachten zij dat je dus minimaal 2 jaar klant blijft. Maak samen met je tandarts een goede berekening van de te verwachten kosten van zo’n behandeling.

Tip 5: Online zorgverzekering afsluiten

Veel verzekeraars bieden de mogelijkheid om een zorgverzekering online af te sluiten. Ook voor het indienen van declaraties maak je dan gebruik van internet. Het zijn vaak goedkopere varianten van bekende grote verzekeraars. Doordat alles online verloopt, zijn de premies vaak gunstiger dan een gewone zorgverzekering. Veel van deze verzekeraars bieden bijvoorbeeld een app aan waarmee je je declaraties en vergoedingen kunt beheren. En de dekking van zo’n basisverzekering is natuurlijk gelijk aan iedere andere basisverzekering.

Tip 6: Sluit een collectieve zorgverzekering af

Er worden op veel manieren collectiviteitskortingen aangeboden. Waar ben jij allemaal lid van? Heb je via je werkgever misschien de mogelijkheid om korting te krijgen?

Reken goed uit wat het je oplevert. Sommige werkgevers bieden maar via 1 of 2 verzekeraars korting aan. Je bent daarmee zeker niet automatisch verzekerd van de goedkoopste verzekering.

Wil je alleen een basisverzekering? Kijk dan ook naar alternatieven die voor iedereen mogelijk zijn, zoals deelnemen aan de ‘collectieve’ verzekeringen die grote vergelijkingssites aanbieden. Het vergelijken van de verschillende aanbieders is sowieso van belang, om te voorkomen dat je teveel betaalt.

Tip 7: Betaal je premie jaarlijks

Heb je genoeg geld op je spaarrekening om de premie in een keer vooruit te betalen? Het levert je meestal een kleine korting van een paar euro op. Klinkt niet veel, maar is nog altijd meer dan dat je je geld op je spaarrekening laat staan.

Tip 8: Samen verzekeren? Of apart?

Hebben je partner en jij aparte zorgwensen? Dan is het in jullie geval gunstiger om te kiezen voor twee losse zorgverzekeringen. Hierbij zou een van de twee voor een hoger eigen risico kunnen gaan en de ander (alleen als het echt nodig is!) een aanvullende verzekering kunnen nemen. Hebben jullie kinderen? Let op de volgende tip

Tip 9: Verzeker je kinderen via de beste polis

Wanneer je de keuze hebt gemaakt om onderscheid te maken tussen jouw verzekering en die van je partner, verzeker je minderjarige kinderen dan mee met de meest uitgebreide polis.

Goed om te weten:
Het eigen risico geldt niet voor kinderen. De zorg uit het basispakket is voor kinderen zonder eigen risico beschikbaar. Zorgverzekeraars mogen voor zorg uit het aanvullende pakket wel kosten in rekening brengen. Maar kinderen zijn wel gratis meeverzekerd wanneer je kiest voor een aanvullende verzekering.  

Tip 10: Controleer de dekking voor de kosten in het buitenland

Al vakantieplannen? Een zorgverzekeraar vergoedt lang niet altijd alle medische kosten in het buitenland. Vaak zijn vergoedingen voor buitenlandse zorg gebonden aan de Nederlandse maximale vergoeding. Omdat in sommige landen de zorgkosten veel hoger zijn dan hier, is het goed om hier rekening mee te houden. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een reisverzekering die ook medische kosten vergoedt, dan voorkom je financiële verrassingen. Een aanvullende zorgverzekering is hier dan niet nodig.

Tip 11: Vraag zorgtoeslag aan voor je zorgverzekering

Wanneer je inkomen in 2022 niet te hoog is en er op je spaarrekening niet teveel geld staat, dan maak je goede kans op zorgtoeslag.
De grens voor het inkomen ligt op €31.998,- voor een alleenstaande en €40.944 met een fiscale partner.
De grens voor het eigen vermogen bedraagt €120.020,- voor een alleenstaande, of €151.757 met een fiscale partner.

Er zijn verschillende sites waar je een berekening kunt laten maken. Het loont de moeite om het even uit te zoeken.

Tip 12: Kijk of je in aanmerking komt voor een tegemoetkoming in je zorgkosten

Veel gemeenten bieden ondersteuning voor hun inwoners met een lager inkomen. Zo bieden zij vaak een soort collectieve zorgverzekering aan waarbij de gemeente een deel van de premie betaald. Het gaat hier vaak om een zorgverzekering met een uitgebreide dekking en dus een wat hogere premie. Wanneer je weinig gebruik maakt van zorg, dan is dit dus niet automatisch de meest voordelige keuze. Vraag na bij je gemeente waar je mogelijk recht op hebt.

Heb jij nog tips die je wilt delen?

Wil je meer lezen?

4 gedachten over “Tips voor je zorgverzekering”

  1. Check of je een cashback kunt krijgen via Cashbackxl of Shopbuddies. Voor de ene verzekering ontvang ik 55 €, voor de andere – door de Independer link te gebruiken – 17,50 € 😊
    En collectiviteitskorting op de autoverzekering.

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.