De gratis bankrekening N26: een vergelijking van de betaalpakketten

5 min leestijd

In een van mijn eerdere artikelen heb ik al eens geschreven over de nieuwe en gratis bankrekening N26. Ik ben een enthousiaste klant van deze bank, omdat de rekening een goed, simpel en gratis product is. Nu is er een nieuw betaalpakket beschikbaar bij N26. Dit pakket is niet gratis. In totaal heeft N26 nu drie betaalpakketten. Ik heb de verschillen eens naast elkaar gezet zodat je een goede onderlinge vergelijking kunt maken.

de gratis bankrekening N26: een vergelijking van de betaalpakketten #geld #bank #DeBudgetman

Wat is N26?

N26 is een relatief nieuwe Internetbank uit 2013. Zij hebben geen kantoren en houden daardoor de kosten laag. Zo laag dat de standaard bankrekening gratis is, inclusief pinpas (Maestro) en prepaid-creditcard (Mastercard). De bank valt onder het Duitse depositogarantiestelsel en daarmee is het saldo tot €100.000,- gegarandeerd door de Duitse overheid.

Natuurlijk kent de gratis rekening enkele beperkingen. Zo is betalen via Ideal nog niet mogelijk. Dus aankopen via internet betaal je met de prepaid-creditcard. Ik verwacht dat dit op korte termijn wordt opgelost, want N26 heeft in een groot deel van Europa Apple Pay geïntroduceerd. In Nederland lijkt de ING tijdelijk een soort exclusieve deal met Apple te hebben gesloten, want hier is Apple Pay alleen door ING klanten te gebruiken. Dat zal nog wel veranderen.

De rekeningen van N26 hebben een aantal belangrijke en onderscheidende voordelen ten opzichte van de Nederlandse bankrekeningen. In de volgende alinea’s volgt een overzicht per pakket.

N26 bank account

Dit het gratis pakket dat N26 aanbiedt. Hierbij heb je de beschikking over een gratis bankrekening met IBAN nummer. Nadat je hebt aangemeld, wordt direct de gratis prepaid-creditcard toegestuurd. Wanneer je na het activeren van de rekening €100,- of meer overmaakt, dan ontstaat de mogelijkheid om ook een pinpas aan te vragen. Daarmee biedt deze gratis internetbank alle faciliteiten die een gewone rekening ook heeft.

Pinnen is gratis. Geld opnemen doe je niet met je pinpas, maar met je creditcard. Je mag 5 keer per maand gratis contant geld opnemen. Let op: geld opnemen met je pinpas kost geld.

De N26-app werkt snel en gemakkelijk en ook de online omgeving is gebruiksvriendelijk. Bij dit gratis pakket zijn er maximaal 2 spaarpotjes aan de rekening te koppelen. De spaarpotjes noemen ze bij N26 ‘spaces.’ Alle inkomsten en uitgaven worden automatisch gecategoriseerd, waardoor snel een goed overzicht in je financiën ontstaat.

Dit pakket vind ik echt een aanrader. Het is een gratis bankrekening die veilig in gebruik en gemakkelijk als tweede rekening te openen is. Aanmelden kan via deze Nederlandstalige pagina.

N26 You

Dit pakket is al een tijdje beschikbaar bij N26. De naam is recent veranderd van N26 Black naar N26 you. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar ik ben zeker van plan om dit pakket in de toekomst af te nemen. Zoals sommige lezers inmiddels al weten, hebben we plannen om volgend jaar als gezin naar het buitenland te verhuizen. N26 You biedt een service die kosten bespaart wanneer je geld opneemt in het buitenland. Wat maakt dit pakket zo bijzonder?

Geld opnemen binnen de eurozone is bij iedere bank gratis. Je krijgt pas met kosten te maken wanneer je in andere valuta geld opneemt. Meer details lees je in dit artikel, waarin ik de verschillende bankrekeningen vergelijk. De kosten voor geld opnemen kunnen fors oplopen: De Rabobank rekent €3,50 + 1,2% koersopslag. $100,- pinnen kost dan al snel €4,50, afhankelijk van de koers.

Met N26 You is geld opnemen wereldwijd gratis. Ook bij betalingen met de Mastercard worden geen extra kosten berekend. De kosten voor N26 You bedragen €9,90 per maand. Wanneer je vaker of langer buiten de Europese Unie bent, dan zijn die kosten snel terugverdiend.

Daarnaast biedt dit pakket nog de nodige extra’s voor reizigers. Zo is er een uitgebreide ziektekostenverzekering bij ongevallen in het buitenland. Verder ben je verzekerd van een vergoeding wanneer je vlucht of bagage langer dan 4 uur vertraging oploopt. Ook heb je de mogelijkheid om 10 ‘spaces’ aan je betaalrekening te koppelen en je kunt kiezen uit 5 verschillende kleuren voor je Mastercard.

Dit zijn wat mij betreft leuke extraatjes. Maar de mogelijkheid om wereldwijd gratis geld op te nemen, maakt dit pakket echt het overwegen waard. Wat biedt het nieuwe pakket dan nog extra?

N26 Metal

Dit is het meest uitgebreide pakket dat N26 aanbiedt. De kosten bedragen €16,90 per maand. En dat is veel geld voor een rekening die in basis gratis is. Wat levert N26 daar voor?

De naam doet het al vermoeden: je krijgt een metalen creditcard. Ik moet toegeven: op de foto ziet het er gelikt uit. Je kunt kiezen uit drie kleuren: mat zwart, roségoud of antraciet. Maar eerlijk gezegd bekruipt mij een beetje het “iPhone 12”-gevoel. Die telefoon koop je ook niet omdat je hem nodig hebt, maar om te laten zien dat je het kunt betalen… En dat vind ik ook van dit pakket. De roségouden creditcard past uiteraard fraai bij je gouden iPhone, maar het voegt niks toe. Het past ook niet helemaal bij het beeld dat klanten hebben van een gratis internetbank.

Natuurlijk zijn er nog wat extra’s die een klant met N26 you niet heeft. Je krijgt ‘priority customer service’: je wordt sneller geholpen bij de klantenservice. Maar hoe vaak bel jij je bank? Verder ontvang je allerlei kortingen bij partners waarmee N26 samenwerkt. Zo krijg je een gratis jaarabonnement op WeWork. Je mag dan wereldwijd 1x per maand gratis gebruikmaken van deze werkplekken.

Conclusie

N26 is een bank die een goed financieel product levert voor weinig of geen geld. Het standard pakket maakt van N26 een echte gratis bankrekening. Het is een prettige bank om deze bijvoorbeeld als tweede rekening erbij te hebben. Nieuwsgierig geworden? Aanmelden duurt 8 minuten. Klik op deze link wanneer je direct wilt aanmelden. Voor frequente reizigers is N26 You een pakket dat je serieus kunt overwegen. Maar het nieuwe N26 Metal voegt te weinig toe om de stevige maandelijkse kosten te rechtvaardigen.

Ben je benieuwd hoe het gebruik van de bank in de dagelijkse praktijk bevalt? Lees dan dit artikel.

Heb jij een of meerdere rekeningen om je bankzaken te regelen?

Wil je meer lezen?

11 gedachten over “De gratis bankrekening N26: een vergelijking van de betaalpakketten”

 1. Hoe zit het met het storten van geld op deze rekeningen?
  En dan met name bij de Knab bank en vooral bij de N26?
  Het kan verkeren!
  Dit valt meer onder het ontmoedigingsbeleid van de moderne banken.
  Maar jah, ben toevallig nog van de vorige eeuw ?

  Ik geniet overigens van je beeldende schrijfstijl!

  Beantwoorden
  • Dag Anne,
   De KNAB bank is een gewone Nederlandse bank met Nederlands IBAN nummer. Je kunt met deze bank ook betalen via Ideal.
   De N26 is een Duitse bank met een Duits IBAN nummer. Overschrijven van geld naar deze rekening gaat gewoon zoals elke andere betaling, door gebruik te maken van dit IBAN nummer.
   En bedankt voor je compliment

   Beantwoorden
 2. Moneyou Go voldoet misschien ook. NL IBAN nr, wel iDeal, ook gratis Maestro pinpas, geen koersopslag bij non Euro opnames en rente van momenteel 0.15%.

  Beantwoorden
   • Je moet er wel een andere NL banknummer naast houden (zolang ze nog de 1ct verificatie gebruiken).
    Ik heb hem net geopend. Speciaal omdat er geen kosten zijn voor vreemde valuta.
    Ik ga hem waarschijnlijk alleen in de vakantie gebruiken. Vakantiebudget overboeken en pinnen maar.

    Mijn spaartegoed houd ik wel gewoon bij Moneyou sparen. Ik vind het juist fijn dat het bij hen langer duurt om iets over te schrijven en dat het een vaste tegenrekening heeft. Tegen impulsaankopen & skimmen/hacken

    Beantwoorden
 3. Mooie analyse. Ik heb al vaker zitten kijken naar N26.
  Het enige wat mij weerhoudt is de DE iban. Hoe onhandig is dat in de praktijk?

  Beantwoorden
  • Het enige onhandige is dat overschrijvingen van en naar de rekening nu nog iets langer duren. Banken hebben overigens beloofd dat dit binnenkort wordt opgelost. Ik gebruik de rekening gewoon als betaalrekening en laat er door anderen gewoon betalingen naar overschrijven. Met de juiste BIC en IBAN nummers is dat nog nooit een probleem geweest.

   Beantwoorden
 4. Leuke blog! Ik heb sinds een tijdje ook het “gratis pakket”, ideaal. Mooi om te zien dat er steeds meer vernieuwende (en minder traditionele) banken komen. Ik denk ook dat wanneer ze Apple Pay gaan aanbieden in Nederland , ze voor veel mensen nog interessanter worden.

  Beantwoorden
  • Je kunt ook gewoon via de laptop inloggen en bankieren. Via de laptop internetbankieren biedt zelfs nog wat extra mogelijkheden ten opzichte van de app.

   Beantwoorden
   • Mooi dan gaan we er nog eens goed naar kijken. Scheelt toch de credid-card kosten en die kaart gebruik ik regelmatig om naar dochter te gaan en dan toltunnel heb.

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.