Energie vergelijken: waar moet je op letten?

6 min leestijd

Het contract bij onze huidige energieleverancier loopt op 1 juli af. En ik heb nog nooit een interessant verlengingsvoorstel ontvangen. Een maand voordat het contract verloopt is dan ook het moment om weer eens te kijken welke aanbiedingen er te vinden zijn. Je energie vergelijken kan ingewikkeld lijken wanneer je de berekeningen ziet op de verschillende vergelijkingssites. Toch zijn er maar een paar onderdelen waar een leverancier zich kan onderscheiden. Een overzicht van de verschillende onderdelen waar het energiecontract uit bestaat.

Energie vergelijken: waar moet je op letten? #energie vergelijken #overstappen #energieleverancier #DeBudgetman

In dit overzicht maak ik onderscheid tussen twee onderdelen. Er zijn vaste kosten die niet beïnvloedbaar zijn en er zijn een paar onderdelen waar een leverancier zijn prijs mag bepalen. Dit onderscheid maak ik bij de kosten voor stroom en voor gas. Ik start met de vaste kosten.

Energie vergelijken: de vaste kosten

Het grootste deel van je energierekening bestaat uit vaste, niet-beïnvloedbare kosten. In grote lijnen zou je kunnen zeggen dat 2/3 van de kosten uit vaste heffingen bestaat. Deze zijn bij een prijsvergelijking dus eigenlijk niet interessant. Maar zij moeten wel worden meegenomen in de berekeningen en kunnen ervoor zorgen dat zo’n prijsberekening er ingewikkeld uit ziet. Dit zijn de vaste kosten.

1. Energiebelasting, ODE en BTW

De overheid belast het gebruik van energie. Daar is de energiebelasting voor bedoeld. Is je verbruik laag, dan betaal je minder belasting.

Om de overgang naar duurzame energie te bekostigen, betalen huishoudens sinds 2013 Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) over de verbruikte energie.

Over de gehele energierekening betalen we vervolgens BTW. Er wordt dus ook BTW ingehouden over de energiebelasting en de ODE, ondanks dat dit ook belastingen zijn. Leuker kunnen we het niet maken..
Voor een gemiddeld huishouden bestaat de energierekening voor bijna 50% uit deze drie belastingen en heffingen. De drie belastingen gelden voor gas en elektriciteit.

Vermindering energiebelasting

Op de jaarafrekening of de prijsberekeningen van energieleveranciers komen we ook de term ‘vermindering energiebelasting‘ tegen. Dit is een vast bedrag dat wordt afgetrokken van de energierekening.

De overheid gaat ervan uit dat een huishouden een hoeveelheid energie nodig heeft om te kunnen leven. Zij voorziet daarom in een compensatie van de belasting. Het bedrag wordt jaarlijks aangepast en het is een van de manieren waarop de overheid de lasten voor huishoudens kan reguleren. Iedereen met een elektriciteitsaansluiting heeft recht op deze vermindering, zolang het gaat om een locatie die voor wonen is bedoeld. Je krijgt dus geen vermindering energiebelasting voor je garagebox.

Verder is het goed om te weten dat het om vast bedrag per aansluiting gaat. Ook al verbruik je heel weinig energie, je houdt recht op het volledige bedrag. Dat is goed nieuws voor degenen die zonnepanelen hebben. Je netto kosten voor elektriciteit kunnen dus negatief zijn: je krijgt dan geld terug (wat wordt verrekend met de kosten voor gas).

2. Netbeheerkosten

Dit zijn de kosten die de netbeheerders maken voor de opslag en het transport van gas en elektriciteit. Je woonplaats bepaalt welke netbeheerder je hebt. Er zijn 7 regionale netbeheerders voor gas en elektra in Nederland en overstappen kan alleen door te verhuizen naar een andere regio. Binnen een regio zijn de kosten voor een aansluiting gelijk. Een huishouden heeft bijna altijd een kleinverbruiksaansluiting.
De kosten verschillen wel per netbeheerder. Hier vind je een overzicht. De kosten voor elektra schommelen tussen de €220,- tot €270,- per jaar. Voor gas liggen de jaarlijkse kosten rond de €35,-

Energie vergelijken: de variabele kosten

Dan nu het interessante deel van energie vergelijken. De kosten die wel beïnvloedbaar zijn. Ruim een derde van de energierekening bestaat uit kosten die beïnvloedbaar zijn. Het gaat dan om de kosten door de daadwerkelijke levering van energie, gas of elektra.

Deze leveringskosten bestaan uit twee delen. Een vast deel, wat ook wel vastrecht werd genoemd en een variabel deel. Dit geldt voor zowel gas als elektra.

1. Vastrecht of ‘vaste leveringskosten’

Vaste leveringskosten is de officiële omschrijving, maar velen kennen de term vastrecht nog wel.
Dit is een vast tarief dat iedere energieleverancier zelf mag bepalen. Je betaalt het volledige bedrag, ongeacht de hoeveelheid energie die je verbruikt.

Hoewel het om een vast bedrag per aansluiting gaat, is het toch te beïnvloeden. De hoogte van de vaste leveringskosten verschillen per leverancier. Wat voor jou gunstig is, hangt af van je verbruik. Straks meer hierover.

2. Variabele leveringskosten

Dit is de ‘echte prijs’ voor een kWh elektriciteit of een m³ gas. Ook hier varieert de prijs per leverancier. Je hebt hier keuze uit een vast of een variabel tarief. Wil je van tevoren weten hoe hoog je energiekosten zijn? Kies dan voor een vast tarief. In de praktijk blijken 1 jarige contracten met vaste tarieven vaak de voordeligste keuze te zijn. Maar dat is niet altijd zo. Zeker in deze tijd liggen de energieprijzen heel laag. Wanneer je een contract met variabele tarieven hebt, dan profiteer je daar nu van.

Wat voor jou de beste keuze is, hangt dus een beetje af van de vraag of je bereid bent om hier wat risico te nemen. Het risico bestaat in dit geval uit de kans op hogere prijzen tijdens de looptijd van je contract.

Let op: een vast leveringstarief is niet hetzelfde als de vaste leveringskosten. Een vast leveringstarief is een van tevoren afgesproken bedrag voor een kWh elektriciteit of een m³ gas. Tijdens de looptijd van het contract wordt dit tarief in rekening gebracht voor je verbruik. De vaste leveringskosten (zie vorige alinea) komen daar altijd nog bij.

Hoe maak je een goede keuze?

In een eerder artikel heb ik al eens wat tips op een rijtje gezet. Dat lees je hier.
De belangrijkste afweging die je mag maken is het zoeken naar de juiste verhouding tussen de vaste – en variabele leveringskosten. Energieleveranciers die hogere vaste leveringskosten hanteren, rekenen vaak lagere variabele leveringskosten. Wanneer je weinig energie verbruikt, dan kan dit een voordelige keuze zijn. Ligt je verbruik wat hoger, kies dan voor een hoger vastrecht en lagere variabele leveringskosten.

Ik ben er nog niet helemaal uit. De afgelopen jaren heb ik gewisseld van Energiedirect naar Greenchoice. Beiden hanteren lage tarieven, maar overstappen blijft nodig om de laagste prijs te krijgen. Maar we verwachten toch dit jaar nog naar het buitenland te verhuizen. Het komende contractjaar maak ik dan niet vol. Dus is het zoeken naar een voordelige energieleverancier zonder opzegvergoeding (boete) wanneer we eerder vertrekken.

Stap jij geregeld over naar een andere energieleverancier?

Wil je meer lezen?

5 gedachten over “Energie vergelijken: waar moet je op letten?”

  • Nee, dat is niet altijd het geval. Er zijn ook meerjarige contracten. Het is handig om je even contract even op te zoeken. Vaak kan dit online bij je energieleverancier. Daarop staat de einddatum.

   Beantwoorden
 1. Tot een paar jaar terug stapte ik elk jaar over. Nu al een paar jaar bij Powerpeers omdat ik daar wel elk jaar een goed verlengingsvoorstel krijg, en een extra bonus voor teruggeleverde energie.

  Beantwoorden
 2. Ik stap elk jaar over, doe dan een vergelijk er en pak de goedkoopste.
  Waar je wel voor op moet passen, uit eigen ervaring, er zijn wat aanvullende voorwaarden soms dat je niet een keer een incasso mag missen omdat je dan je bonus mis loopt.
  Dit is mij dus overkomen bij VanDeBron, een maand de incasso gemist, na de herinnering meteen betaald, maar toch voldoende reden voor VanDeBron om de bonus van €150 niet uit te keren ?

  Voor mij geen VanDeBron meer dus!!

  Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.