Geld besparen door nu een energielabel te kopen

4 min leestijd

Het energielabel voor woningen is nog niet erg populair. Wanneer je eens rondkijkt op Funda dan worden daar nog steeds heel wat woningen aangeboden zonder label. Er wordt dan gebruikgemaakt van het voorlopige label. Bij de verkoop of verhuur van een woning is het energielabel overigens verplicht. Maar het wordt nog niet echt belangrijk gevonden. Toch is er een goede reden om nog dit jaar je definitieve energielabel te laten vaststellen.

Geld besparen door nu een energielabel te kopen #geldbesparen #DeBudgetman

Ieder huis een energielabel

Als prijsbewuste consumenten zijn we al lange tijd gewend aan energielabels. Ieder apparaat dat energie verbruikt heeft er een. Van een LED lamp tot de auto. In 2015 is het huidige systeem van energielabels voor woningen ingevoerd. In dat jaar heeft iedere woning direct een voorlopig energielabel ontvangen. Dit is achter een bureau vastgesteld op basis van het type woning, de grootte en het bouwjaar. Voor de meeste woningen geldt dat dit een niet al te gunstig label oplevert. Via deze site is je eigen energielabel op te vragen.

Onze 13-onder-1-kap uit 1929 scoort dan ook een nette F op een schaal van A tot G. Dat is waarschijnlijk gebaseerd op enkel glas, een kolenkachel en verder niet al teveel isolatie. Inmiddels hebben we de nodige renovatiewerkzaamheden achter de rug en is het in huis best comfortabel.

Hoe werkt het aanpassen van het label?

Om zo’n voorlopig label om te zetten naar een definitief energielabel moeten er heel wat gegevens worden aangeleverd. Van iedere energiebesparende aanpassing of investering moeten stukken zijn. Dat kan vervolgens online worden ingediend.

Het indienen van de definitieve aanvraag voor je energielabel bestaat uit 10 onderdelen:

  • informatie over het type woning (bouw periode, oppervlakte e.d.)
  • Glas: soorten in de woon- en slaapverblijven;
  • Gevel isolatie
  • Dakisolatie
  • Vloer isolatie
  • Verwarming: type verwarming en bouwjaar ketel
  • Warm water: informatie over aparte warmwater installatie
  • Zonen-energie: informatie over zonnepanelen en/of zonneboiler;
  • Ventilatie: informatie over type
  • Uitzonderlijke maatregelen: denk aan driedubbel glas of isolatie dikker dan 10 cm.

Bij het indienen van de aanvraag kies je ook een deskundige uit die je aanvraag beoordeelt. De prijzen staan op de site. Sommige inspecteurs rekenen een paar tientjes, maar er zijn er ook die het gratis doen. Geen idee waar ze dan geld mee verdienen, maar goed. Het is inspecteurs niet toegestaan om na de opdracht nog extra geld te vragen. Je rekent gewoon via iDeal af en je ontvangt digitaal je energielabel.
De inspecteur komt niet langs. De stukken worden door hem of haar ingevoerd in een systeem en dat bepaalt de uitkomst.

Waarom zou je nu een energielabel aanvragen?

Er is een goede reden om toch werk te maken van je energielabel. De regels gaan namelijk veranderen. Vanaf 2021 wordt de beoordeling niet meer achter een bureau gedaan, maar dan komt er altijd een inspecteur naar de woning kijken. Je hebt weinig fantasie nodig om te weten wat dit met de prijs gaat doen. Daar waar je nu dus voor €2,50 je energielabel kunt aanvragen, zal dit naar verwachting een paar honderd euro gaan kosten.

Maar misschien heb je helemaal geen verhuis- of verhuurplannen. Toch kan het verstandig zijn om werk te maken van je energielabel.

Wanneer het energielabel is vastgesteld, dan blijft dit 10 jaar geldig. Er bestaat een goede kans dat je ergens in de komende jaren wel plannen maakt om te verhuizen. Aangezien we gemiddeld we zo’n 7 keer verhuizen in ons leven, kan het geen kwaad om nu al voordelig je definitieve energielabel aan te vragen.

En er is nog een goede reden om nog dit jaar in actie te komen.
De methodiek voor het vaststellen van het energielabel gaat ook veranderen. Daardoor is het mogelijk dat woningen een lager energielabel krijgen (bron: rvo.nl). Nu komt ons jaren’30 rijtjeshuis met alle verbouwingen en renovaties net aan label C. Er bestaat dus een kans dat dit label D wordt volgens de nieuwe systematiek.

Het is voor onze plannen sowieso handig om ons huis van een definitief energielabel te voorzien. Het label is ook bij verhuur van de woning verplicht. Ik ga de komende weken nog even in onze administratie op zoek naar alle benodigde documenten.

Heb jij je woning al voorzien van een energielabel, of ga je dat nog aanvragen?

Wil je meer lezen?

7 gedachten over “Geld besparen door nu een energielabel te kopen”

  1. De gratis werkte niet bij mij, site liep vast ofzo. Uiteindelijk 2 euro betaald waar het wel werkte. Maakt idd geen hol uit wie je kiest, gebeurt toch op afstand. En had zoiets van als ze op een overheidssite staan zal t wel goed zijn. Had met een dag antwoord.

    Beantwoorden
  2. LEUK STUK, LEUKE WEBSITE! ZOU IK EIGENLIJK OOK WEL WILLEN DOEN – MAAR HOE? WIL JE ME EEN TIP GEVEN? ALVAST DANK!
    (P.S.: ben een absolute nitwit op computergebied)

    Beantwoorden
    • Natuurlijk! Er is op YouTube veel te vinden over het starten van een blog. Ik maak zelf gebruik van WordPress, maar er zijn ook heel wat collega-bloggers die Blogger.com gebruiken. Dat is van Google. Moeilijk is het niet. Succes!

      Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.