Het is druk op de hypotheekmarkt

3 min leestijd

Als huizenbezitter volg ik de woningmarkt al lange tijd met belangstelling. En iedere word ik weer verrast. De laatste jaren is het vooral de prijsontwikkeling die voor verrassingen zorgt. Het gaat al lange tijd in een waanzinnig tempo omhoog en het einde lijkt nog niet in zicht. Nu zijn er cijfers gepubliceerd over het aantal hypotheken dat afgelopen maanden is afgesloten. Daaruit blijkt dat de hypotheekmarkt nog niet tot rust is gekomen.

Het is druk op de hypotheekmarkt #huizen #hypotheek #geldbesparen #DeBudgetman

De cijfers van de hypotheekmarkt

Juli en augustus zijn traditionele vakantiemaanden. Wanneer je ooit een huis hebt gekocht of verkocht, dan weet je dat het in die maanden wat minder druk is. Maar die tijd lijkt wel voorbij. Vooral op de hypotheekmarkt is eigenlijk geen sprake meer van een periode in het jaar waarin het echt rustig is. Het tekort aan woningen is blijkbaar te groot en dus zoeken kopers het hele jaar door.

Vorig jaar zijn er in totaal 392.000 hypotheken afgesloten. Dat waren overigens niet allemaal kopers. De cijfers van vorig jaar (+36% t.o.v. 2018) zijn voor een groot deel veroorzaakt door oversluiters en bijsluiters. In de afgelopen maanden zijn er opnieuw grote aantallen hypotheken afgesloten. In juli waren dat er 45.000; 35% meer dan in 2019. In augustus was het wel iets rustiger: ruim 34.000 aanvragen, wat toch 22% meer is dan in de afgelopen jaren. Ook deze maanden lenen veel huizenbezitters extra geld voor een verbouwing. De tweede hypotheek is populair.

De tweede hypotheek

Deskundigen denken dat de huidige populariteit van de tweede hypotheek veroorzaakt is door de lockdown dit voorjaar. We hebben collectief thuis gezeten en zijn tot de conclusie gekomen dat het zo niet langer kan. Er moet een nieuwe keuken/badkamer of dakkapel komen. De wensen worden gerealiseerd door wat geld bij te lenen: gemiddeld zo’n €50.000,-

Geld lenen voor een verbouwing is trouwens geen gevolg van de coronacrisis. Ook voor die tijd was verbouwen in plaats van verhuizen al in trek. En dat is waarschijnlijk een rechtstreeks gevolg van de krapte op de woningmarkt. Wanneer er eenvoudig geen ruimer huis te vinden is voor een acceptabel bedrag, dan is aan- of verbouwen een goed alternatief.

Hypotheekrente

Alle verhuis- en verbouwingsplannen worden natuurlijk gemakkelijker gerealiseerd door de onwaarschijnlijk lage hypotheekrente. Hoewel de rente aan het begin van de coronacrisis iets is gestegen, hebben we nog steeds te maken met historisch lage percentages. En daarin zal op korte en middellange termijn echt nog geen verandering in optreden. Geld moet voorlopig nog goedkoop blijven om de economieën te blijven stimuleren. En nu er in Europa weer sprake is van prijsdalingen zal een renteverhoging er echt nog niet inzitten.

Door die lage rente zal het nog wel even druk blijven op de hypotheekmarkt. Daarom is het nog steeds een goede tijd om je hypotheek over te sluiten. Ondanks dat je misschien een boeterente moet betalen, leidt oversluiten in veel gevallen tot fors lagere vaste lasten. Verdiep je goed in je persoonlijks financiële situatie en staar je niet blind op het advies van een hypotheekadviseur. Je kunt zelf de hypotheekrentes vergelijken en uitzoeken welke hypotheekvorm goed bij jouw situatie aansluit. Wanneer je een goed beeld hebt wat je wilt, dan kan een adviseur je verder helpen.

Wij hebben onze hypotheek inmiddels naar onze wens verbouwd en betalen nu nog maar 22% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag. Zonder dat we daarbij heel enthousiast hebben afgelost.

Heb jij nog plannen om je voordeel te doen met de huidige lage hypotheekrente?

Wil je meer lezen?

1 gedachte over “Het is druk op de hypotheekmarkt”

  1. Ik kan niet begrijpen dat mensen zo makkelijk (extra) lenen om een verbouwing te realiseren. Ik vind het al vervelend dat ik een hypotheek heb moeten nemen om mijn eigen huis aan te schaffen. Niks moet natuurlijk, maar van huren word ik sowieso niet blij omdat het geld dan echt weg is. Als mijn huis is afbetaald, dan is het echt van mij en krijg ik geld terug als ik het verkoop.

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.