Het vakantiegeld: (waaraan) gaan we het uitgeven?

2 min leestijd

In mei wordt bij de meeste Nederlanders het vakantiegeld uitgekeerd. Het is in de meeste gevallen 8% van het bruto maandsalaris. Wat je daar netto van overhoudt, is afhankelijk van de vraag hoeveel belasting je betaalt. Hoe hoog je salaris ook is, zodra het vakantiegeld binnen is komt de vraag: (waaraan) gaan we het uitgeven?

Het vakantiegeld: (waaraan) gaan we het uitgeven?; debudgetman.nl

Het vakantiegeld

Het nibud heeft een mooi artikel geschreven waarin wordt toegelicht hoeveel vakantiegeld je netto overhoudt. Hier valt op dat door ons belastingstelsel, met zijn heffingskortingen, de lage inkomens netto meer overhouden dan de iets hogere inkomens. Iemand die bijvoorbeeld €2000,- bruto verdient krijgt netto €1050,- vakantiegeld uitgekeerd. Wanneer je slechts €1500,- bruto verdient, stijgt het netto vakantiegeld naar €1300,- Ik vond het wel een opmerkelijk verschil.

Het is altijd weer een (licht tegenvallende?) verrassing hoeveel geld er wordt uitgekeerd in mei. Om teleurstellingen te voorkomen reken ik op de helft van mijn bruto salaris. In de praktijk blijkt dat het vakantiegeld ongeveer op dat bedrag uitkomt.

Gaan we het uitgeven?

Nu er ‘ineens’ extra geld beschikbaar is biedt dit mogelijkheden om je financiële zaken op orde te brengen.

Probeer je schulden zo snel mogelijk af te betalen

Misschien heb je geregeld een tekort op je betaalrekening. Bedenk dan dat rood staan erg duur is. ING is koploper en vraagt 13,9% rente (andere banken doen het niet veel beter..). Wanneer je duizend euro rood staat, kost je dit iedere maand bijna €12,-. Voorkom daarom dat je rood staat en gebruik je vakantiegeld om dit te realiseren.

Zorg voor een buffer

Volgens het Nibud heeft bijna 1 op elke 3 huishoudens in Nederland geen spaarpotje om tegenvallers op te vangen. Wanneer je tot die groep behoort, dan is te overwegen om het geld weg te zetten. Meer lezen over het nut van sparen? Lees dan dit artikel.

Geef het uit

Bijna de helft van ons besteedt het geld waarvoor het bedoeld is en gaat ervan op vakantie. Er zijn ook nog andere doelen waaraan het geld kan worden besteedt. Het is een mooi bedrag dat kan worden gebruikt om een deel van de hypotheek af te lossen, of voor een van de andere financiële doelen die je hebt gesteld.

Het is in ieder geval handig om even na te denken voordat je het geld uitgeeft. En dat lijkt niet iedereen te doen. Het eerder aangehaalde Nibud heeft vorig jaar een enquête gehouden over de besteding van het vakantiegeld. Daaruit bleek dat zo’n 16% het op de grote hoop gooit.

Waar besteedt jij je vakantiegeld dit jaar aan?

Meer lezen?

2 gedachten over “Het vakantiegeld: (waaraan) gaan we het uitgeven?”

  1. Van het vakantiegeld van man gaan we met ons gezin (man, vrouw, twee puberkinderen) twee weken naar Kreta. Mijn vakantiegeld sparen we. Schulden hebben we gelukkig niet. Wel een hypotheek maar daar lossen we ook op af.

    Beantwoorden
  2. Ik parkeer mijn vakantiegeld op de spaarrekening tot dat mijn man volgende maand ook zijn vakantiegeld ontvangt. Dan betalen we onze vakantie en kijken wat er over blijft. Waarschijnlijk laten we dat gewoon op de spaarrekening staan. Goed stuk en ook zeer interessant!

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: