Het vakantiegeld: (waaraan) gaan we het uitgeven?

4 min leestijd

In mei wordt bij de meeste Nederlanders het vakantiegeld uitgekeerd. Het is in de meeste gevallen 8% van het bruto maandsalaris. Wat je daar netto van overhoudt, is afhankelijk van de vraag hoeveel belasting je betaalt. Hoe hoog je salaris ook is, zodra het vakantiegeld binnen is komt de vraag: (waaraan) gaan we het uitgeven?

Het vakantiegeld: (waaraan) gaan we het uitgeven #vakantiegeld #geldbesparen #DeBudgetman

Het vakantiegeld

Het Nibud heeft een mooi artikel geschreven waarin wordt toegelicht hoeveel vakantiegeld je netto overhoudt. Hier valt op dat door ons belastingstelsel, met zijn heffingskortingen, de lage inkomens netto meer overhouden dan de iets hogere inkomens. Iemand die bijvoorbeeld €2000,- bruto verdient krijgt netto €1150,- vakantiegeld uitgekeerd. Wanneer je slechts €1500,- bruto verdient, stijgt het netto vakantiegeld naar €1300,- Ik vond het wel een opmerkelijk verschil. Het is altijd weer een (licht tegenvallende?) verrassing hoeveel geld er wordt uitgekeerd in mei.

Omdat ik zelf als ambtenaar werk, heb ik geen ouderwets vakantiegeld meer. Ik heb een Individueel Keuze Budget. Dat is een zak geld die bestaat uit het vakantiegeld en de eindejaarsuitkering. En ik heb dan de keuze wanneer ik dat laat uitbetalen. Je mag het opsparen en het aan het eind van het jaar ineens laten uitbetalen, of kiezen om het meerdere momenten per jaar te laten uitbetalen. Persoonlijk ben ik van mening dat mijn geld het beste op mijn rekening kan staan. Daarom laat ik het iedere maand uitbetalen. Daarmee heb ik dus niet meer periodiek de beschikking over extra geld, zoals dat met het klassieke vakantiegeld nog wel het geval is.
En waar zou je dat aan kunnen uitgeven?

Gaan we het uitgeven?

Nu er ‘ineens’ extra geld beschikbaar is biedt dit mogelijkheden om je financiële zaken op orde te brengen. Hier volgen wat tips voor een goede bestemming van je vakantiegeld.

Probeer je schulden zo snel mogelijk af te betalen

Misschien heb je geregeld een tekort op je betaalrekening. Bedenk dan dat rood staan erg duur is. ING is koploper en vraagt 9,9% rente (andere banken doen het niet veel beter..). Wanneer je duizend euro rood staat, dan kost je dit iedere maand ruim acht Euro. Voorkom daarom dat je rood staat en gebruik je vakantiegeld om dat voor elkaar te krijgen.

Zorg voor een buffer

Volgens het Nibud heeft bijna 1 op elke 3 huishoudens in Nederland geen spaarpotje om tegenvallers op te vangen. Wanneer je tot die groep behoort, dan is te overwegen om het geld weg te zetten. Meer lezen over het nut van sparen? Lees dan dit artikel.

Geef het uit: los een deel van je hypotheek af

Bijna de helft van ons besteedt het geld waarvoor het bedoeld is en gaat ervan op vakantie. Er zijn ook nog andere doelen waaraan het geld kan worden besteed. Het is een mooi bedrag dat kan worden gebruikt om een deel van de hypotheek af te lossen, of voor een ander financiële doel dat je hebt gesteld.

Geef het uit: investeer in duurzame producten

Wil je je vakantiegeld gebruiken voor het kopen van spullen of producten? Overweeg dan om te investeren in duurzame producten. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van energiezuinige apparatuur of het installeren van zonnepanelen. Hiermee bespaar je op de lange termijn op je energierekening en draag je bij aan een beter milieu.

Geef het uit: investeer in jezelf

Tot slot kun je je vakantiegeld gebruiken om te investeren in jezelf. Bijvoorbeeld door een opleiding of training te volgen die je verder brengt in je carrière. Ook kun je denken aan het volgen van een cursus of workshop om nieuwe vaardigheden te leren. Op die manier verhoog je je eigen waarde en vergroot je je kansen op leuk werk.

Het is in ieder geval handig om even na te denken voordat je het geld uitgeeft. En dat lijkt niet iedereen te doen. Het eerder aangehaalde Nibud heeft vorig jaar een enquête gehouden over de besteding van het vakantiegeld. Daaruit bleek dat zo’n 16% het op de grote hoop gooit.

Waar besteed jij je vakantiegeld dit jaar aan?

Meer lezen?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.