Hij is niet meer te koop: de originele gloeilamp. Alternatieven zijn er nog wel te vinden: peertjes met een halogeenlampje erin. En inmiddels zijn er ook ledlampen te koop die een andere kleur licht geven dan ‘laboratorium-wit.’ Maar welke besparing levert zo’n ledlamp nou precies op?
Die ouderwetse gloeilamp is eigenlijk een geweldige uitvinding. Technisch lekker simpel, mooi warm licht, dimbaar en gaat niet snel kapot. Echter een klein nadeeltje: een groot deel van de verbruikte energie wordt omgezet in warmte en niet in licht. Om dit op te lossen zijn er in de afgelopen jaren verschillende soorten spaarlampen op de markt gekomen. Met de komst van de modernste generatie ledlampen zijn alle nadelen van spaarlampen uit het verleden opgelost. De ledlamp is dimbaar, goedkoop, heeft een lange levensduur en produceert warm licht.
Er zijn inmiddels verschillende typen led’s op de markt. Ook de klassieke tl-buis kan worden vervangen voor een energiezuiniger variant. Hier staat een overzicht van de verschillende led tl buizen.
Wat bespaar je met ledlampen?
De besparing is eenvoudig uit te rekenen: je vervangt een gloeilamp van 60 watt door een ledlamp van 6 watt, die evenveel licht geeft. Daarmee bespaar je in een keer 90% van je energiekosten. Hoeveel geld is dat? Een rekenvoorbeeldje:
Een gloeilamp van 60 watt die 4 uur per dag brandt, kost €19,27 aan energie per jaar (87,6 kWh). De ledlamp van 6 watt verbruikt slechts €1,92 aan energie (8,76 kWh).
Hoewel de ledlamp in aanschaf wat duurder is dan een gloeilamp, verdien je dit toch snel terug doordat het energieverbruik veel lager is. Over het algemeen geldt dat je een ledlamp al na ongeveer 300 branduren hebt terugverdiend. Daar komt nog bij dat een ledlamp veel langer mee gaat dan een gloeilamp of een halogeen. Een gloeilamp zou na ongeveer 1000 branduren moeten worden vervangen, terwijl een led vaak 15.000 brand uren kan maken. Dus bij het vergelijken van de kosten is de prijs in de winkel niet de belangrijkste factor om mee te rekenen.
Led’s zijn inmiddels overal te koop. Daarmee is het een gemakkelijke en eenvoudige manier van energie besparen.
Heb jij nog simpele bespaartips?
Meer lezen?
De deur achter je dicht doen in de winter! Ik roep het voortdurend tegen mijn huisgenoten. In de winter houd je de warmte zo binnen, en in de zomer juist buiten.
Van gloeilamp naar led ? Het is eerder nog spaarlamp dus besparingen zijn geringer.