X

Ons financiële jaarplan voor 2021

4 min leestijd

Nu sparen netto geld kost (je ontvangt een lagere rente dan de inflatie) sta ik af en toe stil bij de vraag hoe we nu slim met ons spaargeld kunnen omgaan. Onze plannen voor dit jaar heb ik in een eerder artikel al toegelicht. Maar zolang we nog niet zijn geëmigreerd, sparen we maandelijks gewoon nog verder. En voor dit jaar hebben we een andere bestemming voor ons spaargeld gevonden. Een kort overzicht van ons financiële jaarplan voor 2021.

Onze huidige financiën in het kort

Op dit moment is onze financiële buffer wat groter dan gebruikelijk. Dit heeft alles te maken met onze plannen om naar het buitenland te verhuizen.

Zodra de vertrekdatum in zicht komt dan verwachten we in korte tijd veel kosten te maken voor de verhuizing en de reis naar Suriname. Wanneer we daar wonen zijn er nog wat kosten voor het inrichten van ons nieuwe huis, het kopen van een andere auto enz. En we vinden het een prettig idee om voldoende ruimte te hebben om onverwachte financiële tegenvallers op te vangen.

De spaarrekening bestaat nu uit een vrij opneembaar deel, met een aantal deposito’s die daaraan gekoppeld zijn. Iedere deposito heeft een maximale looptijd van 1 jaar. Zo heb ik ervoor gezorgd dat we altijd binnen 1 jaar over ons volledige spaarsaldo kunnen beschikken. Onze spaarrekening wordt echt als buffer gebruikt. We storten maandelijks en bij grote uitgaven schrijven we geld over naar de betaalrekening. Ik heb dus geen grote verzameling met aparte spaarpotjes.

Bij het vullen van je spaarrekening is het handig om het doel goed in gedachten te houden. Vraag jezelf af welke tegenvallers je wilt kunnen opvangen en hoeveel geld je daarvoor nodig denkt te hebben. Wanneer je dat niet doet, dan kan de situatie ontstaan dat je buffer veel groter wordt dan noodzakelijk. Controleer regelmatig of je nog steeds de hoogste spaarrente ontvangt, maar maak je buffer niet onnodig groot. Dat lijkt niet erg, maar het geld op je spaarrekening levert een lager rendement op dan geld dat je belegt of gebruikt voor het aflossen van je hypotheek.

Beleggen

Regelmatige lezers weten inmiddels dat ik niet zo’n fan ben van het grootschalig aflossen van onze hypotheek. De hoogte van onze hypotheek is minder dan 50% van onze woningwaarde en aflossen bespaart slechts 1,3% hypotheekrente per jaar. Om te voorkomen dat we aan het einde van de looptijd van onze aflossingsvrije hypotheek in de financiële problemen komen, beleggen we maandelijks in indexfondsen.
Eigenlijk ben ik helemaal niet van plan om de hypotheek ooit helemaal af te lossen, maar ik wil zorgen voor een bedrag dat dit wel mogelijk maakt.

Ik hanteer de rekenregel dat geld op de beurs op lange termijn meer oplevert dan de besparing van 1,3% hypotheekrente. Gemiddeld genomen mag je rekenen met een rendement van zo’n 7% per jaar. Dit is overigens een persoonlijke afweging. Wanneer jij beter slaapt van een volledig afgeloste hypotheek…doen!

Dat is in het kort hoe onze financiën thuis zijn geregeld. De exacte cijfers volgen binnenkort in ons halfjaaroverzicht.
Nu ons vertrek langer op zich laat wachten, ontstaat een nieuwe situatie. De spaarpot is gevuld, parttime werken gaat nog niet en daarom heb ik gezocht naar een andere bestemming voor ons spaargeld. Ons financiële jaarplan voor 2021 ziet er iets anders uit dan in andere jaren.

Het financiële jaarplan voor 2021

De vakanties zijn een van onze grootste jaarlijkse uitgaven. We hopen ook dit jaar nog wel een keer weg te gaan. In het ideale geval combineren we de vakantie met onze verhuizing, maar we houden er ook rekening mee dat dit niet helemaal te combineren is. Daarom reserveren we alvast wat vakantiegeld voor dit jaar.

Voor de rest denken we dat onze financiële buffer wel groot genoeg is. En gebruiken we ons spaargeld nu voor wat andere dingen. We proberen op praktische manieren onze vrienden en kennissen in Suriname te ondersteunen, omdat we horen dat de economische situatie voor de nodige problemen zorgt.

Verder kopen we maandelijks wat meer indexfondsen dan gebruikelijk. Daar heb ik wel een tijdje over getwijfeld. De aandelenkoersen staan hoog en het is verleidelijk om op de volgende correctie te wachten. Maar bij vorige correcties/crises was ik ook vaak te laat, dus dat doe ik maar niet. Ik blijf toch een beetje een luie belegger.

Het zijn allemaal geen spannende veranderingen. Maar de conclusie dat de buffer groot genoeg is, heeft er wel voor gezorgd dat we wat andere keuzes hebben gemaakt. En nu is het wachten op de grote veranderingen die gepland staan.

Hoe zien jouw financiële plannen eruit?

Wil je meer lezen?

de Budgetman:

Lees berichten (7)

  • Klinkt goed! Hebben jullie al 2 opties klaar wat betreft vakantie? Een voor als de verhuizing doorgaat én een voor als die nog niet plaats kan vinden? Of bekijken jullie dat op het laatste moment?
    Zelf ook al wat plannen voor dit jaar gemaakt. Morgen de eerste spaarbedragen van dit jaar op zijn plek zetten, want dan is het payday. Nu al zin in om te kijken hoe ver ik dit jaar ga komen met alles!

    • Nou, we hadden mooie reisplannen die we met de verhuizing wilden combineren. Het bleek financieel aantrekkelijk om via New York, Florida en de Cariben naar Suriname te reizen. Maar nu moeten we echt afwachten hoe toegankelijk die gebieden zijn wanneer we vertrekken.
      Dat geldt ook de vakantie wanneer we nog niet kunnen verhuizen. Het wordt (net als vorig jaar) super last minute.
      Het is wel leuk hè, om aan het begin van het jaar weer wat financiële plannen te maken.

      • Oh wauw, klinkt als een mooie route! Hopelijk is het mogelijk wanneer jullie vertrekken om dat zo te doen!
        Ja altijd heel leuk! Zelf ben ik deze maand het jaar goed begonnen, dus extra veel zin in februari.

  • Ik herken het heel erg met dat beleggen. Ik denk iedere keer dat we de boot hebben gemist, maar wachten op een daling heeft volgens mij ook geen zin. Blijft lastig.

    • Daarom werkt voor beleggers eigenlijk maar 1 strategie: inleggen zodra je de middelen hebt en niet handelen.

  • Wat ga je met je hypotheek doen nadat je naar Suriname bent verhuisd? Dit omdat je je hypotheek niet wil aflossen?

    • Omdat we in principe eerst voor twee jaar gaan, houden we onze hypotheek aan. Wanneer we langer wegblijven, dan overwegen we toch om te verkopen of de hypotheek anders te financieren