Het huishoudboekje in 2021: dit verandert er voor je portemonnee

4 min leestijd

Ieder jaar verandert er het een en ander in het belastingstelsel. Dit jaar is geen uitzondering. En voor een belangrijk deel gaat het om lastenverlichtingen; ondanks de huidige crisis. Wat zijn de gevolgen voor je huishoudboekje in 2021? Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

Het huishoudboekje in 2021_ dit verandert er voor je portemonnee #geld #belasting #DeBudgetman

Werk en inkomen

Het meeste is goed nieuws. De belasting op inkomen gaat omlaag. De grootste verandering is de verlaging van de lage tariefschijf van de inkomstenbelasting. Deze gaat van 37,35% naar 37,1% Dat lijkt niet veel, maar de effecten zijn wel groot. Alle werkenden betalen belasting in deze laagste schijf. Dus is het voordeel er voor iedereen.

Verder gaan veel kortingen omhoog.
Als eerste gaat de algemene heffingskorting (ook voor iedereen) omhoog. De belastingdienst heeft een mooi overzicht met de verschillende heffingskortingen per inkomen.
Ook de arbeidskorting stijgt. Hier vind je de tabel met de verschillende tarieven en percentages.
Voor degenen die niet werken is er ook goed nieuws. De ouderenkorting is verhoogd en vooral ouderen met een inkomen tot €49.000,- hebben hier voordeel van. In de praktijk is dit de groep ouderen met een klein aanvullend pensioen.

Deze maatregelen leiden ertoe dat in de meeste huishoudens het huishoudboekje voor 2021 een stijging van het inkomen laat zien. Modale inkomens (€35.000,-) kunnen een stijging van 2% verwachten, minima ontvangen bijna 2% en de hogere inkomens krijgen er 1% bij.

Wonen

Goed en minder goed nieuws in deze categorie. Eerst het goede nieuws op een rijtje.

Het eigenwoningforfait is een bedrag dat je bij je inkomen moet optellen op het moment dat je belastingaangifte doet. De eigen woning wordt gezien als inkomen in natura en over inkomen betaal je belasting. Het bedrag dat je bij je inkomen optelt daalt van 0,6% naar 0,5% van de WOZ-waarde van je woning. Bij een WOZ van €300.000,- daalt het eigenwoningforfait dus met €300,-
Verder verdwijnt de overdrachtsbelasting voor starters op de woningmarkt. Dat scheelt 2% van de koopsom. Bijsluiter: de fiscus gaat ervan uit dat starters jonger zijn dan 35 jaar.
Tweeverdieners kunnen iets meer lenen, doordat het inkomen van de partner voor 90% meetelt. Dit was in 2020 nog 80%.

Dan nu het minder goede nieuws.
De hypotheekrenteaftrek (HRA) wordt verder afgebouwd. Dit jaar heeft dit alleen nog gevolgen voor de hogere inkomens, maar vanaf 2023 geldt voor iedereen een maximaal tarief van 37,05%. In 2021 bedraagt de HRA maximaal 43% (en in 2022 is dit dan 40%).
Het kopen van een beleggingspand is wat minder aantrekkelijk geworden. De afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters lijkt te worden gefinancierd door deze voor beleggers te verhogen naar 8%. Officieel is het argument dat beleggers de woningmarkt verstoren en ik ben benieuwd of deze maatregel enig effect heeft.

De hypotheekrenteaftrek staat al langer onder druk. In dit artikel lees je de laatste plannen.

Sparen, lenen en vermogen

Voor box 3 in ons belastingstelsel zijn er ook wat veranderingen.
Zo gaat het heffingsvrije vermogen omhoog naar €50.000,- Dat betekent dat je over dit bedrag geen belasting betaalt. Het maakt niet uit of je dit belegt, of dat het op een spaarrekening staat. Wanner je een fiscale partner hebt, dan mag je dit bedrag verdubbelen omdat je samen aangifte doet. Het vermogen wat boven deze vrijstelling uitkomt, wordt volgens een schijvenstelsel belast. Daarbij gaat de fiscus ervan uit dat je meer belegt naarmate je meer vermogen hebt.

De regelingen voor lenen veranderen in de loop van 2021.
Vanaf 1 april geldt er een aangescherpte leennorm voor consumptief krediet. Geld lenen blijft uiteraard mogelijk, maar de aangescherpte norm beschermt consumenten beter tegen te hoge of te lang lopende leningen. Het is sowieso verstandig om de rente voor je persoonlijke lening goed te vergelijken.

Andere veranderingen voor je huishoudboekje in 2021

Tot slot zijn er nog wat veranderingen die van invloed zijn op je huishoudboekje in 2021.

Zo wordt het gebruik van gas duurder. De belasting op 1 kuub gas gaat omhoog van 49,7 cent naar 52,5 cent. Het past in het plan om Nederland van het gas af te helpen en over te schakelen naar duurzamer alternatieven. Het goede nieuws is dat de korting op energiebelasting met €31,- omhoog gaat. De belasting op elektriciteit blijven ongewijzigd.

En als laatste gaat de kinderbijslag nog wat omhoog. Gezinnen merken dit bij de uitbetaling in april. Het bedrag dat we in januari ontvingen, was nog gebaseerd op de tarieven uit 2020.

Het is de vraag of alle maatregelen ook echt leiden tot een netto koopkracht verbetering. Wat denk jij?

Wil je meer lezen?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.