Hoeveel spaarpotjes heb jij?

3 min leestijd

We sparen als Nederlanders graag…en veel. Hoewel een recent bericht in het nieuws anders deed vermoeden, groeit de berg spaargeld nog steeds. Volgens het Nibud mag het allemaal wel een onsje meer, want we reserveren niet genoeg om onverwachte tegenvallers op te vangen. Maar nu even niet over de hoeveelheid geld: wel over hoeveel spaarpotjes nou handig is. De opmerking van het Nibud maakt minimaal 1 spaardoel al duidelijk: sparen voor tegenvallers, of om dingen te vervangen. Afhankelijk van je omstandigheden zijn er nog wel wat spaardoelen te bedenken. Heeft het zin om voor ieder doel een apart spaarpotje te maken?

Hoeveel spaarpotjes heb jij; DeBudgetman.nl

Het EPS

Wanneer je je spaarrekening vooral gebruikt om iets te vervangen of een extra uitgave te betalen, dan werk je waarschijnlijk met het ‘Eén Pot Systeem’. 1 (hopelijk goed gevulde) spaarrekening, waar je spaargeld is gestald. Dit systeem heeft een voordeel: je weet in een oogopslag hoe de financiën ervoor staan. Het heeft ook een nadeel, vooral wanneer je spaarpotje voor meerdere doelen wordt gebruikt. Al het geld op één hoop wekt misschien de indruk dat er genoeg is, terwijl dat niet het geval hoeft te zijn.

Het spaarpotjes-systeem

De andere optie is om meerdere spaarpotjes te hebben voor de verschillende spaardoelen. Het rijke wijf heeft er zes (d’r blog is een aanrader overigens), maar minder mag ook. Het leukste is om een apart spaarpotje te maken voor een specifiek doel, zoals een verre reis of iets dergelijks. Apart sparen voor iets dat je wilt of moet vervangen, is misschien al wat minder spannend maar het helpt wel om daar geld apart voor te zetten. Zeker wanneer het een grote uitgave is, zoals het vervangen van een auto. De spaarpot ‘vervangen‘ kan heel ver worden uitgewerkt, met allerlei potjes voor verschillende vervangingen.

Het kan handig zijn om een apart spaarpotje te maken voor onkosten waarvan je zeker bent dat je het moet betalen, zoals de belasting of je ziektekostenpremie. Het geparkeerde geld voor deze reserveringen heeft al een bestemming en het kan daarom handig zijn om dit al apart te zetten. Waarom zou je reserveren voor je ziektekostenpremie? Je krijgt 1-2% korting wanneer je jaarlijks betaalt.

De keuze is aan jou

En voor de rest? De keuze is aan jou. Bijna alle banken bieden de mogelijkheid om extra spaarrekeningen of -potjes aan je betaalrekening te koppelen. In dit artikel heb ik de verschillende bankrekeningen vergeleken. Wanneer je gelukkig wordt van een rijtje potjes voor verschillende doelen, organiseer je financiën dan op die manier. Het helpt je om inzicht en overzicht in je financiën te houden. Wil je er een keer mee experimenteren, maar biedt jouw bank geen mogelijkheid om extra spaarpotjes te creëren? Of vind je het handig om een van je spaarpotjes op een aparte rekening onder te brengen? In dit artikel heb ik over de nieuwe internetbank N26 geschreven. Volledig gratis, met de mogelijkheid om spaarpotjes aan je rekening te koppelen.

Werk jij met spaarpotjes, of gaat het spaargeld bij jou op één hoop?

Wil je meer lezen?

14 gedachten over “Hoeveel spaarpotjes heb jij?”

 1. Ik kom in de bud beheer of in schuldsanering maar ik ben ook aan sparen voor vakanties in als er iets kapot gaat thuis ik heb al gespaard mijn vraag is mag dat kan ik ook rekening open bii de bank om sparen voor mijn schuld zf te lossen

  Beantwoorden
 2. Wij hebben 4 spaarrekeningen te weten: vaste buffer, hier komen we echt nooit aan, een vakantierekening, je raadt het al… een aflos/huis rekening, alle kosten voor het huis en dus extra aflossen wordt hiervan betaald en een diversen rekening waar we dus van alles en nog wat van betalen, nieuwe fietsen, auto wasmachine, meubels etc.
  Daarnaast heb ik nog een fysieke spaarpot, hier gaat al het lege flessengeld in en de verkopen van marktplaats en het overschot van ons weekbudget ( als dat er is ). En dit geld nemen we mee op vakantie voor leuke dingen.

  Beantwoorden
 3. Ik heb een spaarrekening met 5 subcategorieën, Buffer doel 12000, nu op 7500. Huis afbetalen doel 21000 nu op 9300. Ziektekosten en auto onderhoud 4000. Erfpacht afbetalen 3000 doel, nu op 50. Daar ben ik net mee begonnen, ik moet volgend jaar mei afkopen. En auto vervangen. Doel 8000 nu 1900 euro. Per maand spaar ik 400 afbetalen huis, 250 buffer 250 nieuwe auto. De zorgkosten categorie wordt aangevuld met de 13e maand. Erfpacht doel ga ik halen met mijn per diem uren t/m december. En dan stop ik ook met die baan. Ik ben vanaf 1 sept FT gaan werken bij 1 werkgever in een ziekenhuis en het is de leukste baan die ik ooit heb gedaan. Dus ik ga hier dan ook mijn energie in steken. Ik werk 4x 9 dagdiensten. En in januari begin ik met een specialisatie opleiding. Leuk hoor.

  Beantwoorden
 4. Hier ook meerdere potjes, dubbel op. Want ik heb letterlijk spaarpotjes, 7 stuks nu in totaal. En ik heb meerdere spaarrekeningen. Zo kan ik heel gemakkelijk alles uit elkaar houden en weet ik altijd hoeveel geld ik waarvoor gespaard heb, ideaal!

  Beantwoorden
 5. Je kunt ook gewoon uitrekenen hoeveel spaargeld je nodig hebt (hoe hoog je buffer oet zijn) en dat dus op ”eén hoop” gooien. De kans dat alles tegelijkertijd kapot gaat, terwijl je net je vakantie geboekt hebt en je ook nog eens twee overwachte rekeningen krijgt plus in één klap je zorgverzekering moet betalen en ook nog een aflossing wilt doen van je hypotheek plus je maandelijkse inleg in beleggingen, is immers niet zo erg groot.

  Met dat risico, dat dat dus wél allemaal gebeurt, kan ik prima leven. Te veel spaargeld kan namelijk ook.

  Beantwoorden
 6. Ja wij hebben meerdere potjes
  Pot 1 elke maand spaar ik 1300€ 750€ is om mijn huis over 10 j te betalen en 550€ om iets eerder te stoppen ) buffer nu 30000
  Pot 2 elke maand 150€ dat is voor de kosten voor school ( oudste haalt er nu per jaar 1300€ eruit) buffer nu 20000
  Pot 3 is alle jaarlijkse rekening gedeeld door 12. Is nu 900 per maand maar gaat terug naar 750€
  Hierin zitten 3x ziektekosten 5100, 2x all risk auto verz. ANWB enz enz.
  Pot 4 9000 euro om de woonkamer op te knappen
  Pot 5 is een leuk bedrag voor de kinderen voor later
  Spaar niet echt apart voor nieuwe auto of voor vervanging van iets
  Tegenvallers van ik meestal op met 13e maand of wat ik nog meer over heb

  Beantwoorden
  • Amai dat is veel geld, en veel potjes! Wij hebben een potje voor de verbouwingen waar we aan bezig zijn. Een potje voor kosten die we 1 maal per jaar hebbenn zoals KI enz, maar spullen die kapot gaan is ook voor datzelfde potje. Verder nog een spaarrekening waar het spaargeld van de drie kindjes op staat, en een betaalrekening waar we geld afhalen om van te leven.

   Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.