Shortlease: een nieuwe vorm van private lease?

3 min leestijd

Het leasen van auto’s is populairder dan ooit. Zakelijk is dat al jaren het geval en nu kiezen ook particulieren vaker voor een leasecontract. Ik heb een tijdje geleden in een artikeltje uitgerekend dat kopen uiteindelijk voordeliger is, hoewel de kosten heel dicht bij elkaar liggen. Maar er zijn natuurlijk andere goede (of zakelijke) redenen om voor lease te kiezen. Sinds kort is er ook shortlease mogelijk.
Wat is het en waarom zou je daar voor kiezen?

Shortlease: nieuwe vorm van private lease? #lease #shortlease #DeBudgetman

Wat is shortlease?

Shortlease is een relatief nieuwe manier van het leasen van een auto.
Bij operational lease is er sprake van een overeenkomst tussen de leasemaatschappij en de klant. In deze overeenkomst ligt vast dat het product, vaak een auto, voor een vastgesteld bedrag en voor een vastgestelde periode beschikbaar wordt gesteld. Na afloop van het contract levert de klant de auto weer in bij de leasemaatschappij. De minimale periode voor een gewoon leasecontract is vaak 12 maanden.

In principe is shortlease niet anders dan de gewone lease; er gelden alleen kortere contractafspraken. Shortlease is al mogelijk vanaf 1 maand. Verder is het een gewoon leasecontract. Alle kosten zijn inbegrepen. Je betaalt alleen nog de kosten voor brandstof.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Deze vorm van leasen heeft een aantal voordelen. Zo heb je veel flexibiliteit, want de afspraken liggen maar voor korte periode vast. Als particulier zou ik zelf niet zo snel aan prive shortlease denken. Maar wanneer je voor een korte periode een extra auto nodig hebt, dan is dit een goedkoper alternatief dan het huren van een auto.
Shortlease kost ongeveer de helft wanneer je dit vergelijkt met de grote verhuurmaatschappijen. En je hebt geen gedoe met aanvullende verzekeringen, wat bij verhuurders nog weleens een dingetje is…

Daarnaast zijn het de zakelijke rijders die geïnteresseerd zijn in deze leasevorm. Het is een voordelige manier om extra vervoerscapaciteit in te kopen. Wanneer er minder behoefte is aan vervoer, dan kunnen de kosten eenvoudig worden verlaagd door het contract op te zeggen.

Nadelen

Er zijn niet echte nadelen aan deze vorm van lease, maar de flexibiliteit is logischerwijs terug te zien in een wat hogere prijs. Leasemaatschappijen berekenen lagere prijzen naarmate de looptijd van het contract langer wordt.

Trend

De populariteit van private lease past in de trend waarbij consumenten vaker kiezen voor gebruik dan voor bezit. Met name de jongere generatie koopt geen auto meer, maar huurt er een. Daar is nu de mogelijkheid van shortlease bij gekomen. Ik ben zelf nog van een andere generatie, maar eerlijk gezegd staat mijn auto het grootste deel van de week werkloos voor de deur.

Zou shortlease voor jou een optie zijn?

Wil je meer lezen?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.