Auto huren op vakantie ?!

4 min leestijd

We hebben de meivakantie goed besteed. Hoewel het weer hier in NL ook erg lekker was, hebben we er voor gekozen om twee weekjes naar Tenerife te gaan. Omdat ik ook aan een vakantie niet onnodig veel geld wil uitgeven, boek ik dit soort vakanties altijd in losse onderdelen. Dus losse tickets, zelf een accommodatie zoeken en afhankelijk van de bestemming willen we nog weleens een auto huren. In de praktijk is dit tijdens de schoolvakanties een van de meest voordelige manieren van reizen voor een gezin met schoolgaande kids.

Ook deze keer hebben we het op die manier aangepakt. Vliegen met Iberia en wat overnachtingen boeken via Booking.com. De auto huren we vanuit Nederland. Eigenlijk gaat dit altijd goed. Alleen deze keer lijkt de vakantie nog een financieel staartje te krijgen.

Auto huren op vakantie? #DeBudgetman

Klachten over verhuurbedrijven

Wanneer je je vakanties wat vaker in losse onderdelen boekt dan wordt je er iedere keer wat handiger in. Zo hebben we tijdens een van de eerste vliegvakanties gekozen voor de allergoedkoopste huurauto die we konden vinden. Je komt dan terecht bij een lokale prijsvechter en dat heeft zo zijn nadelen. Ten eerste heeft het halve vliegtuig daar geboekt en sta je zomaar een uurtje of 2 te wachten tot je aan de beurt bent. Verder volgen er aan de balie vaak extra kosten in de vorm van verplichte toeslagen voor brandstof, belastingen of andere verrassingen. En tot slot wordt er redelijk agressief geprobeerd om nog een aanvullend verzekeringspakketje te verkopen. De onrealistisch lage huurprijs moet immers nog wat worden aangevuld, linksom of rechtsom.

Dat hoeft van mij allemaal niet. Ik geef liever een paar tientjes meer uit en dan kan ik een auto huren bij een van de grotere, internationale verhuurders. Dat heeft (had?) meerdere voordelen. Er zijn minder wachtenden voor u… De meeste toeristen kiezen voor de goedkoopste, dus bij de niet-goedkoopste ben je sneller aan de beurt. Verder zitten de grote jongens praktisch altijd met hun kantoor in de aankomsthal. Je hoeft dus niet eerst met een busje naar een schimmig loodsje om je auto op te halen; wel zo ontspannen. En tot slot accepteren de medewerkers achter de balie ‘nee’ als antwoord op hun vraag of je nog een extra verzekering wil afsluiten. Kortom, een heleboel voordelen voor een paar tientjes meer.

Kortgeleden kwam de consumentenbond nog met de waarschuwing dat autoverhuurbedrijven met allerlei trucs proberen om je meer te laten betalen. Dat is op zich een bekend probleem. Voor mij was het wel nieuw dat de grote verhuurders meedoen met deze trucjes. En tot voor kort 🙁 had ik daar ook geen ervaring mee.

Welkom in Tenerife

Bij aankomst in Tenerife verliep alles zo soepel als hierboven beschreven. Ik werd direct geholpen aan de verhuurbalie omdat ik de enige klant was (de rest stond in de file bij de prijsvechter). De dame legde vriendelijk uit hoe het contract in elkaar zat en dat ik een ‘full-full’ afspraak had over de benzine. Dus met een volle tank ophalen en ook weer vol terugbrengen. ‘Dat is belangrijk om te weten, want…. €40,- servicekosten wanneer de tank niet helemaal vol zou zijn enz” Het klonk allemaal logisch en bekend. Voordat we wegreden hebben we nog even wat foto’s van de aanwezige schades gemaakt. Want ondanks dat in het contract stond dat de auto schadevrij was, bleek dit toch niet zo te zijn.

We hebben echt een fijne vakantie gehad! De dag voor vertrek nog even gezocht naar een tankstation zo dicht mogelijk bij de luchthaven om de laatste liters benzine erin te persen. Nog een foto gemaakt dat de auto op de parkeerplaats stond en de sleutels binnen ingeleverd. Op naar huis…

En welkom thuis

Wist je dat je tegenwoordig op je online creditcardoverzicht ook de bedragen kunt zien die worden gereserveerd? Daar kwam ik achter toen er ineens een bedrag van 50 euro en nog wat cent werd gereserveerd door de verhuurmaatschappij…

Nu blijkt dat de verhuurder na ons vertrek nog 7 liter brandstof heeft getankt. Dat vind ik heel bijzonder want het benzinestation lag 7 kilometer van de luchthaven vandaan en tijdens de vakantie heeft onze huurauto niet 1 op 1 gereden. Er lijkt minimaal sprake van een administratief foutje, maar dat is nog niet opgelost. Een mailtje naar de Spaanstalige verhuurder waarin ik aangaf bezwaar te maken, leverde alleen een toelichting op van de rekening: €7,- brandstofkosten en €43,- servicekosten… inclusief BTW, dat dan weer wel.

Ik heb de tankbonnetjes gescand en toegestuurd en ook bij de Nederlandse vestiging alvast mijn verhaal maar gedaan. Voorlopig blijft het nogal stil vanuit de verhuurmaatschappij en ik ben benieuwd hoe het zal aflopen.

Volgende keer maar bij een andere maatschappij een auto huren?

Meer lezen?

6 gedachten over “Auto huren op vakantie ?!”

 1. Vorige week huurde ik dichtbij mijn huidige vakantieadres een Seat Leon 2.0 om hiermee de bergen van Spanje in te gaan. Deze auto was tweedehands gekocht door de verhuurder en had 200.000 kilometer gereden. Geen eigen risico, maar ook een tank die voor een kwart vol was. Ik reed direct naar het dichtstbijzijnde benzinepompstation en tankte hem vol. Ruim 57 euro diesel en huurprijs 40 euro per dag. Afrekening altijd contant. Ook de benzinepomp vraagt of je contant wilt betalen. In Spanje heb je iedere paar meter een werkende pin apparaat. Slechts 1 apparaat die ik vroeger gebruikte is nu buiten werking gesteld.

  Schakelen ging wat lastig en de afstandsbediening deed het niet meer. Rijden in Spanje moest wennen. In de bergen was het goed te doen, de A7 saai. Blij dat ik het knopje van het licht vooraf had gevraagd. Het zat op een bijzondere plek. Ik vond de auto niet prettig en het rijden ook niet, ik besloot alleen voor bijzondere plekken een auto te huren. Het OV is in dit gebied goed, voor de meeste plekken. Ik heb de tijd, dus….

  Ik dacht terug hoe ik in een ver verleden gewoon een auto op vakantie huurde. Zoals op Kos, dat de cabrio voor het appartement werd afgeleverd. Dat was in de tijd dat er geen immigratie was en de auto helemaal zonder dak een week lang bij het appartement kon blijven staan. Ik had geen gedoe over ditjes en datjes. Super.

  In zuid Afrika en de VS huurde ik of ook wel wij, altijd een tweede rijder, uren moest wachten bij vliegveld. De tip die ik kreeg, was dat je anderen altijd voor moest laten gaan, want dan waren de goedkope auto’s weg en kreeg je voor hetzelfde geld een grotere auto. Het lukte altijd.

  Ik kijk altijd op mijn creditcard overzicht om te kijken of het klopt. Ik gebruik mijn Bijenkorf card ook voor de boodschappen en reserveer direct op een aparte rekening. Aan het einde van de maand wordt het geïncasseerd.

  Beantwoorden
 2. Dat is vervelend zeg! Hopelijk komt het toch nog goed. Ik huur nooit een auto….we gaan vaak met de lokale bus op pad. Alleen op Curacao huur ik een auto, en iedere keer bij dezelfde en dat bevalt ons prima. Ik koop ook altijd mijn eigen risico af, daar zeker nodig, en heb nog nooit problemen gehad. Mochten we toch in Europa gaan huren, dan gaat het wellicht Sunny Cars worden gezien de goede reviews!

  Beantwoorden
 3. Da’s vervelend. Als het niet lukt om er met de verhuurder uit te komen is mijn ervaring dat het ook nog wel eens lukt om het bedrag terug te krijgen via de creditcard-maatschappij. Zeker als je het bonnetje van het tankstation op 7 kilometer van de luchthaven hebt. Hoe dan ook vervelend. Succes!

  Beantwoorden
   • Hoe is dit afgelopen? Ik huur regelmatig bij een budgetmaatschappij. Heb extern een doorlopende verzekering afgesloten voor 100 euro pwr jaar. Nooit problemen gehad met ‘nee’ zeggen tegen de verzekering, nooit lange rijen voor me. 1x wel schade gehad, 400 euro ter plekke betaald en die terug geclaimd bij de verzekeringsmaatschappij. Kreeg het grootste gedeelte vergoed, dus prima.

    Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: