Auto huren op vakantie ?!

5 min leestijd

We willen de komende meivakantie weer eens weg. Hoewel het hier in NL in mei ook vaak lekker weer is, overwegen we toch om even naar het buitenland te gaan. Omdat ik ook aan een vakantie niet onnodig veel geld wil uitgeven, boek ik dit soort vakanties het liefst in losse onderdelen. Dus losse vliegtickets, zelf een accommodatie zoeken en afhankelijk van de bestemming willen we nog weleens een auto huren. In de praktijk is dit tijdens de meivakanties een van de meest voordelige manieren van reizen voor een gezin met schoolgaande kids.
Ook deze keer willen we het op die manier aanpakken. Wanneer we gaan vliegen, dan boeken we een lijnvlucht en de overnachtingen reserveren we via Booking.com. De auto huren we vanuit Nederland. Eigenlijk gaat dit altijd goed. Alleen leek dit de vorige keer nog een financieel staartje te krijgen.

Auto huren op vakantie? #DeBudgetman

Klachten over verhuurbedrijven

Wanneer je je vakanties wat vaker in losse onderdelen boekt dan wordt je er iedere keer wat handiger in. Zo hebben we tijdens een van de eerste vliegvakanties gekozen voor de allergoedkoopste huurauto die we konden vinden. Je komt dan terecht bij een lokale prijsvechter en dat heeft zo zijn nadelen. Ten eerste heeft het halve vliegtuig daar geboekt en sta je zomaar een uurtje of 2 te wachten tot je aan de beurt bent. Verder volgen er aan de balie vaak extra kosten in de vorm van verplichte toeslagen voor brandstof, belastingen of andere verrassingen. En tot slot wordt er redelijk agressief geprobeerd om nog een aanvullend verzekeringspakketje te verkopen. De onrealistisch lage huurprijs moet immers nog wat worden aangevuld, linksom of rechtsom.

Dat hoeft van mij allemaal niet. Ik geef liever een paar tientjes meer uit en dan kan ik een auto huren bij een van de grotere, internationale verhuurders. Dat heeft (had?) meerdere voordelen. Er zijn minder wachtenden voor u… De meeste toeristen kiezen voor de goedkoopste, dus bij de ‘net niet goedkoopste’ ben je sneller aan de beurt. Verder zitten de grote verhuurjongens praktisch altijd met hun kantoor in de aankomsthal. Je hoeft dus niet eerst met een busje naar een schimmig loodsje om je auto op te halen; wel zo ontspannen. En tot slot accepteren de medewerkers achter de balie ‘nee’ als antwoord op hun vraag of je nog een extra verzekering wil afsluiten. Kortom, een heleboel voordelen voor een paar tientjes meer.

Een tijdje geleden kwam de consumentenbond nog met de waarschuwing dat autoverhuurbedrijven met allerlei trucs proberen om je meer te laten betalen. Dat is op zich een bekend probleem. Voor mij was het wel nieuw dat de grote verhuurders meedoen met deze trucjes. En tot onze laatste Europese vliegvakantie had ik daar eigenlijk geen ervaring mee.

Welkom in Tenerife

Bij aankomst verliep alles zo soepel als hierboven beschreven. Ik werd direct geholpen aan de verhuurbalie omdat ik de enige klant was (de rest stond in de file bij de prijsvechter). De dame legde vriendelijk uit hoe het contract in elkaar zat en dat ik een ‘full-full’ afspraak had over de benzine. Dus met een volle tank ophalen en ook weer vol terugbrengen. ‘Dat is belangrijk om te weten, want…. €40,- servicekosten wanneer de tank niet helemaal vol zou zijn enz..

Het klonk allemaal logisch en bekend. Voordat we wegreden hebben we nog even wat foto’s van de aanwezige schades gemaakt. Want ondanks dat in het contract stond dat de auto schadevrij was, bleek dit toch niet zo te zijn. Ook daar gaat het nog weleens mis. Verhuurders proberen oude schades nog weleens op nieuwe huurders te verhalen. Een beetje hulp bij schade in het buitenland kan soms geen kwaad. Maar dat terzijde.

We hebben die laatste keer echt een fijne vakantie gehad. De dag voor vertrek nog even gezocht naar een tankstation zo dicht mogelijk bij de luchthaven om te zorgen dat we de laatste liters benzine in de tank konden persen. Nog een foto gemaakt als bevestiging dat de auto op de parkeerplaats stond en de sleutels binnen ingeleverd. Op naar huis…

En welkom thuis

Wist je dat je tegenwoordig op je online creditcardoverzicht ook de bedragen kunt zien die worden gereserveerd? Daar kwam ik achter toen er ineens een bedrag van 50 euro en nog wat cent werd gereserveerd door de verhuurmaatschappij…

Nu blijkt dat de verhuurder na ons vertrek nog 7 liter brandstof heeft getankt. Dat vind ik heel bijzonder want het benzinestation lag 7 kilometer van de luchthaven vandaan en tijdens de vakantie heeft onze huurauto niet 1 op 1 gereden. Een mailtje naar de Spaanstalige verhuurder waarin ik aangaf bezwaar te maken, leverde alleen een toelichting op van de rekening: €7,- brandstofkosten en €43,- servicekosten… inclusief BTW, dat dan weer wel.

Ik heb de tankbonnetjes gescand en toegestuurd en ook bij de Nederlandse vestiging ons verhaal maar gedaan. Uiteindelijk werd de 50 euro nog wat teruggestort. Maar ik kreeg uit de toegestuurde toelichting wel de indruk dat dit uit een soort coulance werd gedaan en niet omdat de verhuurder vond dat ik gelijk had. Het blijft dus toch altijd opletten bij het huren van een auto in het buitenland.

Komende meivakantie toch maar met de eigen auto? Heb jij al vakantieplannen?

Meer lezen?

1 gedachte over “Auto huren op vakantie ?!”

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.