Emigratie-update: Corona gooit roet in het eten

3 min leestijd

…En de wereld lijkt langzaam tot stilstand te komen. Overheden kondigen drastischer maatregelen aan, sluiten hun grenzen en veel inwoners hebben een nieuwe hobby gevonden: hamsteren. Deze Corona-crisis maakt een hoop duidelijk. We zijn helemaal niet zo beschaafd (Geldnerd heeft Nederland hoogstpersoonlijk gedegradeerd) en er is maar heel weinig nodig om de ‘wereldeconomie’ op slot te zetten. Het blijkt allemaal nogal kwetsbaar in elkaar te zitten. Inmiddels begint deze crisis ook echt door te dringen in het dagelijks leven van iedereen; ook bij ons. Een korte update over onze emigratieplannen.

Emigratie update: corona roet in eten #corona #emigreren #DeBudgetman

De plannen

De regelmatige lezers kennen de plannen inmiddels wel. Na een experimentje van drie maanden in 2018 hebben we besloten om een tijdje in het buitenland te gaan wonen. Eenvoudig omdat in veel landen de dagelijkse kosten van het huishouden lager zijn dan in Nederland. Omdat er minder geld nodig is om van te leven, kost dat ook minder tijd en blijft er tijd over voor andere dingen. Meer tijd voor ons gezin en wat vrijwilligerswerk bijvoorbeeld.

We hebben met elkaar afgesproken dat we voor minimaal twee jaar vertrekken. En daarna kijken we weer verder. Tijdens die twee jaar halen we ons inkomen uit de verhuur van ons huis. Aangezien de overheid allerlei wilde plannen heeft om het eigen vermogen anders te belasten, weten we niet of deze manier van leven over een paar jaar fiscaal nog haalbaar is. Maar dat zien we dan wel.

Ons schema

Nadat we onze hypotheek nog wat hebben verbouwd, is het tijd om ons huis te huur te zetten. We hebben er wel een tijdje over na moeten denken, want verhuren kent natuurlijk ook een aantal nadelen en risico’s. Maar omdat we misschien over twee jaar weer terugkomen, lijkt verhuur toch de beste optie. Verkopen kan altijd nog.

Sinds kort staat ons huis te huur. De meeste expats (doelgroep 🙂 ) verhuizen rond de zomer, maar de makelaar wist ons te vertellen dat er ‘buiten het seizoen’ regelmatig transacties zijn. Ook in deze markt is sprake van schaarste.
En inmiddels is er ook belangstelling om ons huis te huren. En daarmee komt ons vertrek ineens heel dichtbij…lijkt het.

Kink in de kabel

De Corona-crisis beïnvloedt ook onze plannen. Nee, we zijn niet ziek en we doen er alles aan om dat zo te houden. Maar het land van bestemming (Suriname) heeft haar grenzen dichtgegooid. Dat ging daar iets vlotter dan in onze handelsnatie: er was slechts 1 Corona-besmetting voor nodig om de grenzen te sluiten. En daarmee ligt de hele vertrekplanning overhoop.

Er is nu dus belangstelling voor ons huis, maar de potentiële huurders wonen nu nog buiten Europa. Zij weten niet of ze Nederland binnen mogen en wij weten niet of we kunnen/mogen vertrekken. Hoe maak je daar afspraken over voor een huurcontract? Het geruststellende is wel dat de makelaar het ook niet weet (want: nog nooit voorgekomen).

De komende periode gaan we maar gewoon door met onze voorbereidingen. En we kijken of we met de potentiële huurders afspraken onder voorbehoud kunnen maken.
We zijn nog op zoek naar een goede ziektekostenverzekering, want wanneer je je uitschrijft uit Nederland dan mag je geen gebruik meer maken van de regelingen hier. Verder zoeken we nog een opstalverzekering die verhuurde huizen verzekert. Tot slot moet er nog een containertje met persoonlijke bezittingen naar Suriname en dat gaat net iets anders dan een pakketje via TNT post.

Vertrekken in april of mei gaat niet helemaal lukken, maar het zou prettig zijn wanneer we rond de zomer aan ons avontuur kunnen beginnen.

Op welke manier beïnvloed deze Corona-crisis jouw plannen?

Wil je meer lezen?

6 gedachten over “Emigratie-update: Corona gooit roet in het eten”

 1. Wow, wat spannend dat jullie willen gaan emigreren! Ik kan me voorstellen dat dit hele corona gedoe niet bepaald op een goed moment komt nu. Hopelijk gaat het later dit jaar weer allemaal goed en kunnen jullie alsnog gaan ?

  Beantwoorden
 2. Mijn man heeft een jaar in Suriname gewerkt, het land heeft ons hart gestolen. Wij willen binnenkort stoppen met werken, en slow travel gaan doen. Telkens een tijdje op een voordelige plek gaan wonen. Suriname staat ook op onze lijst. En dan de tijd hebben te genieten, en wat te zien. Want tijdens dat jaar is er vrijwel geen tijd voor geweest.
  We zullen zien wat de toekomst brengt.

  Beantwoorden
 3. Ik had geen reislustige of andere plannen, dus in die zin maakt het voor mij niet uit. Ik werkte vanuit huis op het platteland, en doe dat nog steeds. De grootste verandering voor mij is dat man en kinderen thuis zijn.

  Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.