X
    Categorieën Sparen

Sparen als zzp’er

5 min leestijd

Sparen is nuttig/noodzakelijk en sommigen vinden het zelfs leuk. Mijn bescheiden persoonlijke opvatting is dat eigenlijk iedereen zou moeten sparen. Om de doodsimpele reden dat er altijd wel onverwachte financiële tegenvallers zijn. En verder is het wel handig wanneer je iedere maand structureel nét iets minder uitgeeft dan je verdient. En voor degenen die een eigen bedrijf hebben, zijn er zelfs nog wat extra redenen om te sparen. Daar waar loonslaven ervan uit kunnen gaan dat er iedere derde of vierde week van de maand een inkomen wordt gestort, is dat bij een zzp’er niet altijd het geval.

Als zzp’er heb je natuurlijk de vrijheid om je eigen baas te zijn, maar dit komt ook met de verantwoordelijkheid om je financiën goed te beheren. Het is belangrijk om slimme keuzes te maken en financieel gezond te blijven. Ben je benieuwd hoe je dit het beste kunt doen? In dit artikel staan wat tips die je kunnen helpen om meer of beter te sparen. De meeste ideeën zijn niet trouwens alleen voor zzp’ers maar voor iedereen bruikbaar.

Creëer een noodfonds

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen, is het opbouwen van een noodfonds. Dit is simpel gezegd een potje geld dat je apart zet voor onverwachte uitgaven of financiële tegenvallers. Ieder huishouden zou een potje voor onverwachte tegenvallers moeten hebben. Hier lees je wat meer over het budgetteren met potjes.

Als zzp’er heeft een noodfonds nog een extra belangrijke reden. Het is geld waar je van moet leven wanneer het even wat minder gaat met je opdrachten. Je noodfonds wordt dan letterlijk je boodschappengeld. Als vuistregel kwam ik het volgende rekensommetje tegen: streef ernaar om minimaal drie tot zes maanden aan vaste lasten opzij te zetten. Dit geeft je een buffer om rustig adem te halen als je even zonder opdrachten zit.

Houd je zakelijke en privé-uitgaven gescheiden

Probeer een duidelijk onderscheid te maken tussen je zakelijke en privé-uitgaven. Open een aparte bankrekening voor je bedrijf, zodat je altijd een helder overzicht hebt van je zakelijke financiën. Vaak kost een extra bankrekening wat geld. Maar wanneer zakelijke en privé-uitgaven door elkaar heen blijven lopen, dan wordt het financieel al snel onoverzichtelijk.

Er zijn inmiddels ook heel voordelige bankrekeningen te vinden, dus goed zoeken loont de moeite en bespaart je veel uitzoekwerk. Dit maakt het niet alleen makkelijker om je inkomsten en uitgaven bij te houden, maar komt ook van pas bij het doen van je belastingaangifte.

Maak gebruik van fiscale voordelen

Als zzp’er kun je profiteren van verschillende fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van alle aftrekposten waar je recht op hebt. Dit kan een groot verschil maken in de hoeveelheid belasting die je uiteindelijk betaalt én het biedt extra mogelijkheden tot sparen.
Want sparen blijft toch gewoon het verschil tussen je inkomsten en uitgaven. Hoe groter het verschil, hoe meer je kunt sparen.

Het vergroten van je inkomen door gebruik te maken van de fiscale voordelen is dus een goede manier om sparen mogelijk te maken. Hou er wel rekening mee dat sommige fiscale voordelen tijdelijk zijn, zoals de startersaftrek.

Automatiseer je spaargeld

Automatisch sparen kan je helpen om consistent geld opzij te zetten, zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen. Stel een automatische overboeking in van je zakelijke rekening naar je spaarrekening. Bijvoorbeeld direct na het ontvangen van betalingen van je klanten. Zo zorg je ervoor dat je regelmatig een deel van je inkomsten spaart.

Dat automatisch sparen kun je nog verder verfijnen wanneer je het bedrag direct opsplitst in verschillende delen. Misschien wil je maandelijks een deel van je spaargeld inleggen in je noodfonds en een ander deel sparen voor de gewone periodieke privé-uitgaven.

Onderhandel over tarieven

Een zakelijke tip: een zzp’er vindt het vaak moeilijk om over hun tarieven te praten, terwijl dit heel belangrijk is. Wees niet bang om te weten wat je waard bent en vraag om een eerlijk bedrag voor je werk. Zoek uit wat normale prijzen zijn in jouw sector en zorg ervoor dat je jezelf niet te laag inschat. Door je tarieven te verhogen, kun je meer geld sparen.

Een van onze expat kennissen woont en werkt al jaren vanuit het buitenland voor Nederlandse opdrachtgevers. En hij had zijn tarieven al jarenlang niet verhoogd. Nu hebben we de laatste paar jaar nogal last van een hogere inflatie. Na een tips heeft ook hij zijn tarieven aangepast, voor sommige opdrachtgevers met wel 40%. In Nederland is het echt niet ongebruikelijk om je tarieven periodiek aan te passen. En het inflatiecijfer van de laatste 12 maanden kan een goede indicator zijn voor de hoogte van je aanpassing.

Minimaliseer je vaste lasten

Kijk kritisch naar je vaste lasten en zoek naar manieren om deze te verlagen. Dit geldt echt niet alleen voor zzp’ers maar zorgt in ieder huishouden voor meer geld dat aan het eind van de maand overblijft.

Over het besparen op je vaste lasten is heel veel geschreven. Maar misschien heb je abonnementen die je weinig tot niet gebruikt of kun je overstappen op goedkopere zakelijke diensten? Zonder dat je het direct doorhebt kunnen kleine aanpassingen je op de lange termijn helpen om drastisch geld te besparen.

Maak een budget en houd je eraan

Een goed budget is de basis van elke gezonde financiële situatie. Maak een overzicht van je verwachte inkomsten en uitgaven en houd je eraan. Dit helpt je om onnodige uitgaven te voorkomen en je spaardoelen te bereiken. Gebruik tools of apps om je budget bij te houden en regelmatig te evalueren. Ook hier geldt dat dit niet alleen belangrijk is voor iemand met een eigen onderneming. Ieder huishouden moet weten wat er financieel binnenkomt en waaraan het wordt uitgegeven.

Heb jij nog tips die je helpen om meer/beter te sparen?

Wil je meer lezen?

de Budgetman: