Een nieuwe werkplek inrichten

3 min leestijd

Hoewel thuiswerken een beetje de standaard lijkt geworden, gaan de we meestal ook nog wel een paar dagen per week naar kantoor. En hoewel ik mijn werkende kantoorleven voorlopig heb ingeruild voor een leven in Zuid Amerika, heb ik inmiddels ook weer een eigen werkplek ingericht. Of je nu aan het werk bent voor ‘de baas’ of je eigen administratie moet bijhouden, een goede werkplek moet gewoon aan een paar eisen voldoen. Ik heb het wel geprobeerd: werken vanuit een hangmat, maar dat is geen succes…

Een nieuwe werkplek inrichten #thuiswerken #werkplek #DeBudgetman

Een goede werkplek is heel belangrijk voor de productiviteit en het welzijn. Of je nu thuiswerkt of op kantoor, de omgeving is van belang. De inrichting van je kantoor heeft invloed op hoe prettig je je voelt tijdens het werken. Met een opgeruimde en goed georganiseerde werkplek kan je je beter concentreren. Goed licht is belangrijk. En bij voorkeur natuurlijk licht maar als dit niet mogelijk is, goede kunstmatige verlichting. Het is belangrijk om je bureau slim in te richten. Ladeverdelers en opbergdozen gebruik je om alles netjes te houden. Vooral bij een thuiswerkplek is een goede organisatie van je bureau belangrijk. Die plek wordt waarschijnlijk ook nog door anderen gebruikt. Voor meer inspiratie en oplossingen kun je eens kijken bij deze kantoorinrichting.

Personaliseer je werkplek

Maak je werkplek persoonlijk en gezellig. Veel kantoren werken met standaardwerkplekken. Maar deze zijn op eenvoudige manieren wat persoonlijker te maken. Zet leuke foto’s neer, of een mooi kunstwerk. Planten blijven een goede aanvulling. Veel kantoren hebben een contractje met een bedrijfje dat voor een klein bedrag de planten verzorgt en tijdig vervangt. Kleine dingen zoals een mooie muismat of een eigen koffiemok kunnen je werkplek net dat beetje extra geven. Wissel de decoratie ook af, zodat je werkplek interessant blijft.

Goede projectinrichting maakt het verschil

Bij grotere projecten is het belangrijk dat alles goed geregeld is. Bij mijn vorige werkgever waren er ook speciale projectruimtes beschikbaar, omdat het werken met een projectteam toch om een wat andere inrichting vraagt. Een goede projectinrichting zorgt ervoor dat iedereen efficiënt zijn werk kan doen. Hierbij kun je denken aan genoeg vergaderruimtes met de juiste voorzieningen zoals whiteboards. Flexplekken zijn handig voor medewerkers die niet altijd op kantoor zijn. Ontspanningsruimtes zijn ook heel belangrijk. Een plek waar je even kunt ontspannen zorgt ervoor dat je daarna weer productief aan de slag kunt. Dit kan een speelhoek zijn met een tafeltennistafel of een dartbord, of een lounge met comfortabele banken. Door de juiste balans te vinden tussen werk en ontspanning verbeteren de prestaties en motivatie.

Zorg voor een prettige sfeer

Een goede werksfeer gaat verder dan alleen de inrichting; ook hoe je met elkaar omgaat speelt mee. Door regelmatig pauze te nemen en een praatje te maken met collega’s bijvoorbeeld. Dat kan trouwens ook digitaal als je thuis werkt, maar dat vraagt om wat meer afstemming. En organiseer af en toe iets leuks zoals een borrel of teambuilding. Het ontwikkelt het teamgevoel en zorgt ervoor dat iedereen zich op zijn gemak voelt.

En vergeet niet om successen te vieren. Of het nu gaat om het halen van een deadline, een promotie of een productieve week, het is goed om stil te staan bij wat er goed gaat. Door aandacht te besteden aan zowel de fysieke inrichting van je werkplek als de sociale aspecten, zorg je voor een werkplek waarin iedereen zich prettig voelt en goed zijn werk kan doen.

Hier thuis hebben we inmiddels meerdere werkplekken. De kids hebben zo hun eigen ruimte om hun huiswerk te maken. En af en toe gebeurt dat ook vanuit de hangmat..

Heb jij een thuiswerkplek die aan alle wensen voldoet?

Wil je meer lezen?

2 gedachten over “Een nieuwe werkplek inrichten”

  1. Foto’s neerzetten, moet je ze wel elke dag mee naar huis nemen, net als je beker, je theekan, rekenmachine en andere persoonlijke zaken.
    Wij hebben geen vaste werkplekken meer en het kluisje is ook alleen voor 1 dag. Planten zijn alleen voor de directie.

    Beantwoorden
    • Dan zou ik toch een andere baan zoeken. Bij een bedrijf waar de directie alleen goed voor zichzelf wil zorgen, zou ik niet willen werken.

      Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.