Een update van mijn investeringen bij Mintos

4 min leestijd

Ik ben in 2018 gestart met wat geld investeren in P2P leningen. Dat zijn leningen die direct, zonder tussenkomst van banken aan klanten worden verstrekt. Dit kunnen particulieren of ondernemingen zijn. Door de leningen direct te verstrekken zijn er interessante rendementen te behalen. Omdat ik ervan overtuigd ben dat risico en rendement vroeg of laat altijd samengaan, heb ik besloten om het eens uit te proberen om te kijken hoe het werkt. Nu het Corona-virus ook de financiële markten heeft aangestoken, lijkt het me een goed moment om een update te geven van mijn investeringen bij Mintos. Het wordt geen goed-nieuws show.

Een update van mijn investeringen bij Mintos #P2P #beleggen #geld #investeren #DeBudgetman

Wat is Mintos?

Mintos is een Lets bedrijf dat een platform heeft ontwikkeld waarbij investeerders (ik dus) geld kunnen verstrekken aan partijen die leningen uitgeven. Het is het grootste P2P platform van Europa.
In een eerder artikel heb ik uitgebreid uitgelegd hoe Mintos werkt dus dat ga ik niet herhalen.

Op het platform is er keuze uit verschillende soorten leningen: met/zonder terugbetalingsgarantie, lenen in Euro’s of andere valuta enz. Ik heb de gehele periode geïnvesteerd in hetzelfde type leningen:

 • Uitsluitend leningen met een A (dus A en A-) of B (B+, B en B-) rating;
 • Alleen leningen uit negen Europese landen;
 • Uitsluitend leningen in Euro’s;
 • Alleen leningen met terugkoop-garantie;
 • Rente tussen de 10% en 15%;
 • Maximale looptijd van de lening is 12 maanden;
 • Minimale investering per lening is €10 en maximaal €20 (de lage grens is vanwege een beperkte eerste inleg);
 • Alle terugbetalingen worden automatisch opnieuw geïnvesteerd.

Na verloop van tijd merkte ik dat er minder leningen beschikbaar waren die aan deze eisen voldeden. Ik heb dan ook een aanpassing gedaan in de maximale looptijd. Een deel van de leningen kent nu een maximale looptijd van 36 maanden.

Verder maak ik gebruik van de auto-invest functie, waardoor geld uit afgeloste leningen direct weer wordt geïnvesteerd in nieuwe leningen die aan de voorwaarden voldoen.

Rendement & Risico’s

Laat ik met het goede nieuws beginnen. Mijn investeringen bij Mintos kennen tot nu toe een rendement van 10,96% . Dat is een mooi, hoog rendement.

Tijdens de eerste periode bij Mintos zijn leningen altijd keurig op tijd en tegen de afgesproken rente terugbetaald. Dat is nu aan het veranderen.

In mijn vorige update heb ik al aangegeven dat P2P leningen behoren tot de riskanter investeringen. En dat heeft te maken met het feit dat kredietverstrekkers de leningen vooral uitgeven in opkomende economieën. Dat maakt het gevoelig voor tijden waarin het economisch slechter gaat; zoals nu dus…

Want het minder goede nieuws is dat 50% van mijn portefeuille nu uit leningen bestaat die te laat zijn met terugbetalen. Dat is nog niet eerder voorgekomen. Een deel is zelfs 2 maanden te laat met terugbetalen.

portefeuille Mintos #DeBudgetman

Is dit geld dan weg? Nee, in principe niet. Alle leningen kennen een terugbetaal-garantie. De partij die de leningen uitgeeft, neemt de schuld over zodra de klant niet meer in staat is om de lening terug te betalen. Dat klinkt goed, maar een echte garantie is het natuurlijk niet. De kredietverstrekker kan zelf ook failliet gaan. En dan is de inleg verloren. Het is dus nog even afwachten hoe goed of slecht deze crisis gaat aflopen.

Inmiddels is in het land van P2P aanbieders wel het nodige aan de hand.
Er vallen partijen om, niet zelden doordat er sprake is van fraude. Nu investeer ik via het grootste platform van Europa, dus ik verwacht dat mijn investeringen bij Mintos in ieder geval voor een deel nog wel worden terugbetaald.

Conclusie

De oeroude wet van risico=rendement geldt zeker voor P2P-leningen. Deze markt kent hoge rendementen, maar die gaan samen met hoge risico’s. Zolang er geen sprake is van economische problemen, dan is er niet veel aan de hand. Veel beleggers in dit soort leningen hebben in de afgelopen jaren dan ook mooie rendementen behaald. Maar dat geldt ook voor luie (index)beleggers zoals ik.

Terugkijkend is een een leerzame manier om te beleggen. Maar ik zou het zeker niet als serieuze belegging overwegen. De belangrijkste reden is dat de markt niet heel transparant is. Zo kost het vrij veel tijd om uit te zoeken hoe betrouwbaar de kredietverstrekker is aan wie je je geld toevertrouwd. En de markt kent ook heel wat financiële cowboys.
Kortom, veel te veel inspanning voor een rendement dat niet hoger ligt dan een goed gespreid en goedkoop indexfonds.

Weer wat geleerd.

Wil je meer lezen?

3 gedachten over “Een update van mijn investeringen bij Mintos”

 1. Ik ben net begonnen, na het lezen van veel blogs, review sites en volgen YouTube’rs. Ik heb er een aantal geopend: Mintos, EstateGuru, Lenderspender (Nederlands), PeerBerry en Bondora. Lendahand had ik al langer. Tot nu toe gaat het goed. Als diversificatie, en ook lage inleg per lening. Ik heb je blog met veel interesse gelezen, en hou eea goed in de gaten.

  Beantwoorden
  • Goed om te lezen dat je je er eerst in hebt verdiept. Het is nog een nieuwe markt en daarin zijn ook de nodige cowboys actief. Niet ieder platform is even betrouwbaar als LenderSpender of Mintos.
   Bedankt voor je reactie!

   Beantwoorden
 2. Ik heb me er ook wat in verdiept, maar het is ook een beetje wat jij zegt: het is niet heel transparant en hoewel ik ook echt wel goede dingen lees, kan het ook zo zijn dat je je investering nooit meer terugziet. Ik ben het met je eens dat je je geld dat net zo goed in een indexfonds kunt stoppen vanwege het vergelijkbare rendement.

  Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.