Honderd euro per jaar. Dat kost verzekeringsfraude gemiddeld per gezin. Het gaat dan om het claimen van schades of diefstal, waarbij opzet in het spel is. Hoewel fraudeurs inventief zijn, weten de verzekeraars de laatste jaren steeds meer fraude gevallen op te sporen. Wat zijn de gevolgen van dit soort oplichting en is het ook te voorkomen?
Verzekeringsfraude-weetjes
Wanneer het over fraude gaat, dan worden we vaak nieuwsgierig naar de vraag: hoe dan? Op de een of andere manier vinden we het grappig om te lezen wanneer een fraudeur tegen de lamp loopt. Zo claimde iemand geld voor het annuleren van zijn vakantie. De reden was het overlijden van zijn schoonmoeder op 12 december. Als bewijs werd een rouwkaart meegestuurd; met 11 december als datum van overlijden. Na onderzoek blijkt de rouwkaart van internet gehaald en vervalst te zijn. Kwestie van een typefoutje…
De meeste fraudeurs zijn overigens mannen. Die claimen meestal bij motorrijtuigenverzekeraars. En vrouwen frauderen het meeste via reisverzekeringen. De meeste fraudeurs wonen in Noord- en Zuid Holland en Noord-Brabant. Maar dat is niet heel bijzonder, want daar wonen ook de meeste mensen.
Wat zijn de gevolgen?
Verzekeringsfraude is natuurlijk gewoon diefstal. En die betalen we dus allemaal, door middel van een hogere premie.
Voor de oplichter zijn er ook gevolgen. Wanneer je betrapt wordt, dan heeft de verzekeraar het recht om de verzekering direct te beëindigen. Dat doen zij ook meestal. Daarnaast kom je in een landelijke databank terecht en die notering maakt het moeilijker, of onmogelijk, om in de toekomst een verzekering af te sluiten.
Is fraude te voorkomen?
De gemakkelijkste oplossing is dat iedereen eerlijk wordt. Maar dat duurt nog even. Intussen bedenken verzekeraars manieren om verzekeringsfraude tegen te gaan.
Zo biedt Inshared haar deelnemers een jaarbeloning wanneer er aan het eind van het kalenderjaar geld overblijft. Afhankelijk van de hoeveelheid premie die er is betaald, wordt dan een deel weer terugbetaald. Zo werd er vorig jaar €1,1 miljoen teruggestort.
Deck pakt het iets anders aan. Dit is een nieuwe verzekeraar die kiest voor een lage premie en een hoger eigen risico. Aangezien 75% van de claims onder de €1000,- is, hanteren zij de filosofie: je verzekert alleen schades die je niet in je eentje kunt dragen. Dat is een prima gedachte waarmee je geld kunt besparen. Deck biedt overigens alleen een all-in verzekering, maar wel één met een heel lage premie.
De schade van honderd euro per gezin per jaar is een schatting van de fraude. Verzekeraars houden er rekening mee dat een groot deel van de onterecht uitbetaalde claims nooit wordt ontdekt. Daarmee blijft verzekeringsfraude toch een beetje stelen van de buurman.
Meer lezen?