Dit verandert er in 2020 voor je portemonnee

4 min leestijd

Rond de derde dinsdag in september (Prinsjesdag) krijgen we een overzicht van de financiële plannen voor Nederland. Een deel van die plannen staat vóór dinsdag al in de krant en een deel wordt voorgelezen door de koning, die dat overigens niet zelf verzint 😉 Ik hou me niet bezig met politiek, maar de plannen hebben natuurlijk wel gevolgen voor mijn portemonnee. Daarom heb ik de belangrijkste aankondigingen op een rijtje gezet; de lijst is niet compleet en kan door de overheid nog worden aangepast. Dat is eerder voorgekomen.

Dit verandert er in 2020 voor je portemonnee #belasting #budget #beleggen #wonen #Prinsjesdag #DeBudgetman

Prinsjesdag 2019

Hoedjes, de gouden/glazen koets en lekken: het hoort allemaal bij de Hollandse traditie van Prinsjesdag. Daarom konden we in de dagen voor dinsdag al rustig kennis nemen van een aantal plannen van de overheid. En dat is wat mij betreft ook de eerste bijsluiter: het zijn slechts plannen. Er moet nog het een en ander gebeuren voordat dit ook echt allemaal is gerealiseerd.

De tweede bijsluiter bij deze plannen is een déjà vu die ik had. Jaren geleden lag er ook een stapel optimistische plannen met Prinsjesdag. Dat was in 2008. Destijds was er een lage overheidsschuld, een begrotingsoverschot en veel optimisme over de komende periode. Twee dagen voor Prinsjesdag had Lehman uitstel van betaling gevraagd, ging vervolgens failliet en daarna zag de wereld er heel snel heel anders uit. Laten we hopen dat een recessie of crisis de feestvreugde deze keer niet bederft. Ook deze keer zijn de plannen dus onder voorbehoud. We gaan het rustig afwachten.

Eerst de plannen op een rijtje:

Wonen

Er zijn grote, maar nog niet heel concrete plannen om de problemen op de woningmarkt aan te pakken. Zo komt er €1 miljard beschikbaar om nieuwbouwprojecten te stimuleren. Aangezien we in Nederland ook een probleem met stikstof hebben, ben ik benieuwd hoe dit aangepakt zal worden. Om snel meer nieuwe huizen te kunnen bouwen, moeten er eerst een aantal andere keuzes worden gemaakt. Verder is er nog een miljard beschikbaar voor woningcorporaties en andere verhuurders.

Waarschijnlijk vervalt de overdrachtsbelasting voor starters en kunnen tweeverdieners vanaf januari meer lenen, omdat het tweede inkomen voor 80% wordt meegeteld (is nu 70%). Kopers van een tweede woning zijn vermoedelijk slechter af. De overdrachtsbelasting stijgt voor deze groep van 2% naar 6%.

Ook voor de huurmarkt liggen er plannen om in te grijpen. Het vizier is onder andere gericht op scheefwoners: zij gaan de komende jaren meer huur betalen.

Voor woningeigenaren verandert er nog meer. Zo liggen er al plannen om de hypotheekrenteaftrek verder af te bouwen. Deze plannen zijn al eerder gepresenteerd en zijn dus niet nieuw. Maar ze hebben wel invloed op je portemonnee in 2020.

Leven

Een aantal plannen hebben direct gevolgen voor de hoeveelheid geld in je portemonnee van volgend jaar. Hier een kort overzicht van de belangrijkste voorstellen.

Zorg

De jaarlijkse verhoging van de zorgpremie wordt geschat op €37,- Dat is een inschatting van de overheid, want de zorgverzekeraars hebben de vrijheid om zelf de premie te bepalen. Meestal liggen de verwachtingen wel in de lijn van de realiteit, maar uiterlijk 12 november weten we meer. Dan moeten alle zorgpremies voor 2020 bekend zijn.

De zorgtoeslag gaat ook omhoog. En sterker dan de stijging van de premie. Het plan is om de toeslag te verhogen tot maximaal €67,- (alleenstaanden) en €95,- (meerpersoonshuishoudens) en dat is goed nieuws voor degenen die niet zo’n hoog inkomen hebben.

Energie

Nog meer goed nieuws. De belasting op energie gaat voor de meeste huishoudens omlaag. Alleen eigenaren van grote, oude en vrijstaande woningen gaan meer betalen. Een gemiddeld huishouden is ongeveer €100,- per jaar minder kwijt.

Vermogen

Er komen stevige veranderingen in de manier waarop vermogen wordt belast. Deze wijzigingen worden in 2022 van kracht, dus volgend jaar blijft het vermogen nog belast binnen het huidige stelsel.

De belangrijkste verandering is dat er onderscheid komt tussen spaargeld en beleggingen. Sparen wordt vanaf 2022 onbelast tot het onwaarschijnlijke bedrag van €440.000,- Beleg je meer dan €30.846,- dan wordt het rendement op je totale vermogen belast tegen een tarief van 33%.

Dat heeft voor beleggers vrij grote gevolgen. Ben je op zoek naar een paar praktische rekenvoorbeelden? Lees dan het artikel dat Geldnerd daarover heeft geschreven.

Het is dus niet allemaal goed nieuws en we gaan de komende maanden merken wat er daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Tot slot valt het op dat er heel veel in het teken staat van het bevorderen van de koopkracht. Wat koopkracht precies is, leg ik in dit artikel uit.

Verwacht jij er op vooruit te gaan?

Meer lezen?

1 gedachte over “Dit verandert er in 2020 voor je portemonnee”

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.