Dubbele kosten? Makkelijk geld besparen

3 min leestijd

Het verse salaris is weer gestort. Dat is ook direct het moment om wat rekeningen te betalen en even naar onze vaste uitgaven te kijken. En daarbij viel op dat onze autoverzekering nogal duur is geworden. In principe stap ik bijna ieder jaar over naar een andere verzekeraar. Gewoon omdat het altijd goedkoper kan. De laatste twee jaar ben bij mijn huidige verzekeraar blijven zitten, omdat overstappen maar een paar euro’s voordeliger was. Maar ongemerkt is de premie stevig omhoog gegaan van €22,- naar €32,- per maand. En nee, we hebben geen schade verhaald. Tijd om eens rond te kijken. Bij het zoeken naar een nieuwe autoverzekering is er volop keuze in aanvullende pakketten. Niet ieder pakket is ook echt nodig en voor je het weet verzeker je iets dat al onder een andere polis wordt gedekt. Die dubbele kosten vormen een makkelijke manier om geld te besparen.

dubbele kosten aanpakken en makkelijk geld besparen #besparen #geld #budget #DeBudgetman

Bij het afsluiten van een autoverzekering kan worden gekozen voor een schadeverzekering voor inzittenden en een ongevallenverzekering voor inzittenden. In veel gevallen keert een schadeverzekering meer uit dan een ongevallenverzekering. Wanneer je beide pakketten afsluit maak je dus dubbele kosten. Maar meerijders zijn ook verzekerd wanneer je een aparte particuliere aansprakelijkheidsverzekering (AVP) hebt. Let op: gezinsleden die zijn meeverzekerd bij je AVP, zijn dan weer uitgesloten van dekking.

Verder lijkt een rechtshulpverzekering heel handig. Dan verhaalt je verzekeraar de kosten van een schade bij de tegenpartij. Maar misschien heb je een algemene rechtsbijstandsverzekering. Zij kunnen de schade ook voor je verhalen. Je hebt er dan al voor betaald. En dat maakt een aanvullende rechtshulpverzekering voor de auto overbodig. Voordat je verzekeringen opzegt, is het wel handig om de controleren of je rechtsbijstandsverzekering ook rechtshulp dekt bij verkeerssituaties. Dit is vaak aanvullend te verzekeren binnen de polis.

Andere dubbele kosten

De autoverzekering is niet de enige post waar je ongemerkt dubbele kosten maakt. De ziektekostenverzekering is er ook zo een. De basisverzekering is verplicht. En je hebt de keuze uit veel aanvullende pakketten. Daarbij ontstaat ook de mogelijkheid dat je dubbele kosten gaat maken. Een voorbeeld:

De basisverzekering vergoed ook ziektekosten in het buitenland, maar alleen tegen het Nederlandse tarief. Je kunt het risico verlagen door een extra verzekering af te sluiten. Dat kan op twee manieren. Je kunt kiezen voor een aanvullend pakket bij je basisverzekering, of je sluit een reisverzekering af die ook ziektekosten vergoed. Maar sluit ze niet allebei af. Je bent dan oververzekerd en je hebt er helemaal niets voor.

Bij het afsluiten van verzekeringen bestaat de grootste kans op dubbele kosten. En wij houden in Nederland nogal van verzekeringen. We zijn het best verzekerde land ter wereld. Er is dus goede kans dat we dingen dubbel of overbodig hebben verzekerd.

Een goede stelregel is dat je alleen dát verzekert wat je financieel niet zelf kunt dragen. Met dat in gedachten wordt bijvoorbeeld een telefoonverzekering al snel een overbodige kostenpost.

En onze nieuwe autoverzekering? Nadat ik op een vergelijkingssite de voordeligste verzekeraar had gevonden, ben ik met een paar muisklikken overgestapt. Scheelt weer een tientje per maand.

Heb jij het idee dat je onnodig dubbele kosten maakt?

Meer lezen?

4 gedachten over “Dubbele kosten? Makkelijk geld besparen”

 1. Het principe om alleen te verzekeren wat je niet kunt dragen is heel goed.
  Vaak is toch minder risico gewenst, omdat het vermogen dat ik heb opgebouwd niet grotendeels wil inzetten om dat risico op te vangen. Ik heb andere plannen met mijn vermogen ?
  Ik spreek regelmatig kennissen, die van hun verzekering verwachten dat hun verzekering ‘alles’ dekt, terwijl ze genoeg vermogen hebben om financiële gevolgen tot een paar duizend euro prima zelf op te vangen.

  Beantwoorden
  • Dat maakt Nederland zo leuk: je kunt hier alles verzekeren. We vergeten daardoor om soms eerst even na te denken hoe groot het probleem of risico nu eigenlijk is.

   Beantwoorden
 2. Ik denk dat ik wel wat kan besparen, ik ga dat binnenkort ook eens goed uitzoeken. Laatst heb ik een brillenverzekering laten aansmeren en ik was te laat (moest binnen 24 uur) om het nog te annuleren, daar baalde ik stevig van! Ik ga ook altijd uit van het principe dat je alleen een verzekering afsluit voor dingen die je zelf niet kan betalen. Ga nu meteen even voor mijn auto kijken!! Dank voor de tips!

  Beantwoorden
 3. Volgens mij valt het bij mij wel mee. Ik ben het sowieso heel erg eens met je opmerking over niet verzekeren wat je zelf kunt dragen. Zo vind ik een uitvaartverzekering (tenzij je een heel laag inkomen hebt) echt compleet overbodig, en ook mijn huisdier verzeker ik niet. Ik trek met liefde mijn spaarrekening leeg als dat moet ?

  Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.