Heb jij de nieuwe WOZ -waarde ook ontvangen? Het is niet de vraag óf de waarde is gestegen, maar met welk percentage. De droogkokende woningmarkt zorgt voor steeds hogere prijzen, ondanks dat deskundigen al een tijdje beloven dat grootste stijging voorbij is. En de prijsstijgingen worden zichtbaar in de WOZ -waardes die gemeentes vaststellen. Inmiddels is bezwaar maken een aparte bedrijfstak aan het worden. Hoe onze WOZ -waarde eruit ziet?
Een klein beetje achtergrond
De WOZ staat voor ‘wet Waardering Onroerende Zaken’. Die wet stamt uit 1994 en heeft tot doel om alle vastgoed in Nederland te waarderen en zo belastingheffing mogelijk te maken. In de jaren voor deze wet mocht je zelf een inschatting maken van de waarde van je vastgoed. De WOZ -waarde wordt gebruikt om de hoogte van een aantal belastingen te bepalen. In dit artikel vind je nog wat meer achtergrondinformatie.
De stijging van de WOZ -waarde
Om maar direct met de deur in huis te vallen: de WOZ is hier met 14% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat is de grootste stijging in jaren. In tegenstelling tot mijn eerdere berichten over onze woningwaarde, is het nu een bedrag dat ik redelijk representatief vind voor het huis waarin we wonen.
Omdat ik de stijging van de waarde nogal groot vind, heb ik even wat gegevens uit onze administratie op een rijtje gezet. Hieronder vind je de grafiek en daaronder volgt de uitleg.
Het blauwe staafdiagram geeft de ontwikkeling van de WOZ -waarde weer. Hier valt op dat de gemeente de waarde lang ongewijzigd heeft gelaten. Sterker nog, in 2015 werd de waarde een paar duizend euro lager ingeschat ten opzichte van de jaren ervoor. Maar dat is snel veranderd, zoals de oranje lijn zichtbaar maakt. Vanaf 2017 is de waardeontwikkeling hard gegaan: in 2018 een stijging van 11,5%, in 2019 van 13,6% en nu dus 14%. (Ik heb de netto waarde even geblurd. Mocht je interesse hebben in de exacte bedragen, bel dan even met de belastingdienst. Zij weten alles van me 😉 ).
Bezwaar maken, of niet?
De waanzinnige stijging van de WOZ in de afgelopen 3 jaar zou eigenlijk aanleiding moeten zijn om bezwaar te maken. Ik schat in dat ik goede kans maak om dat bezwaar te winnen, zeker omdat ik het rapport van de gemeente heb gelezen. Bij het bepalen van de waarde maken zij gebruik van de verkoopgegevens van vergelijkbare woningen. In dit geval zijn dat echter geen echt vergelijkbare woningen, maar gaat het om huizen in aangrenzende (duurdere) wijken of grotere woningen.
Toch ga ik geen bezwaar maken tegen deze aanslag. Nu ik bezig ben om onze hypotheek om te zetten, komt het ons goed uit dat de woningwaarde hoger is vastgesteld. Onze hypotheek valt nu ruim binnen de grens van 50% van de woningwaarde en kan dus zonder problemen volledig aflossingsvrij worden gemaakt.
Maar volgend jaar moet er wel een einde komen aan de WOZ -waanzin van 11-14% per jaar.
Ga jij akkoord met je nieuwe WOZ-waarde?
Wil je meer lezen?
Lees berichten (8)
Ik ben nieuw hiermee. Graag zou ik willen weten of bezwaar maken zin heeft:
woz is van 201 naar 237 gegaan (15% stijging). Toen ik het kocht in 2018 was het een klushuis. Nu uiteraard helemaal verbouwd en de marktwaarde ligt dus veel hoger dan de WOZ. Verder staat er in het taxatierapport dat mijn huis 60m2 is + nieuwe dakkapel a 6m2. In werkelijkheid gaat het om 89m2 + nieuwe dakkapel a 12m2. Hoe kan komen ze aan die (verkeerde) gegevens?
En dus, heeft bezwaar maken zin of wat kan ik verwachten in de toekomst?
Ik ben geen deskundige op het terrein van WOZ bepalingen, maar het lijkt erop de je gemeente bij het bepalen van de WOZ waarde jouw huis met kleinere woningen heeft vergeleken. Dat levert je een voordeel op. Bezwaar maken mag altijd (wel binnen 6 weken) maar het zou in jouw geval misschien niets opleveren.
Mijn nieuwe WOZ-waarde is nog niet bekend, maar ik ben enorm benieuwd. Ook naar die van mijn buren… Ik heb mijn huis namelijk in 2018 gekocht, en tot mijn verbazing was mijn WOZ-waarde voor die tijd al hoger dan de buren aan beide kanten naast me. En dat terwijl het huis aan de ene kant echt bijna volledig hetzelfde is, en het huis aan de andere kant zelfs nog pluspunten heeft in de vorm van een garage en de ligging (een hoekhuis). Als mijn WOZ-waarde hoger zou zijn dan de taxatiewaarde van halverwege 2018 en/of nog hoger is dan die van de buren, dan wil ik wel bezwaar gaan maken.
In jouw geval heeft bezwaar maken zeker zin.
Hier nog niks ontvangen, vorig jaar was de woz waarde 176.000 (toen woonde ik er nog niet, maar die info kregen we bij de koop van dit huis) dus ben benieuwd wat het nu gaat worden.
Ik weet de waarde nog niet. Sinds 2014 een stijging van 26%….. ik hoop dat het nu een beetje gelijk is aan vorig jaar.
26% is ook een forse stijging zeg!
nee zeker niet, hier een stijging van 23%!!!