Januari en februari zijn voor velen de maanden van de nieuwe start. Afvallen, meer bewegen, minder druk maken of beter met geld omgaan. Het kan allemaal vanaf 1 januari. En bedrijven spelen daar natuurlijk handig op in. Zo regent het aanbiedingen voor de sportschool: je krijgt nu grote kortingen bij een jaarabonnement. Nu zijn sportscholen in principe prima binnenspeeltuinen voor volwassenen. Maar ik denk dat veel sportschoolabonnementen die deze maand worden afgesloten, weggegooid geld is. Veranderingen zijn lastig vol te houden, zeker wanneer de aanleiding een datum is. Zijn abonnementen sowieso niet een dure vorm van gemak?
Abonnementen zorgen voor gemak
Wanneer je erop gaat letten, dan valt op dat je tegenwoordig echt overal een abonnement voor af kunt sluiten. Praktisch iedereen heeft ook meerdere abonnementen op zijn naam staan.
Zo heeft bijna ieder huishouden een all-in abonnement voor internet en tv en een of meerdere telefoonabonnementen. Maar ook streamingsdiensten, tijdschriften, de wegenwacht en loterijen scoren hoog. Om er maar een paar te noemen.
Hoeveel abonnementen heeft een gemiddeld huishouden eigenlijk? Volgens het Nibud heeft 44% van de huishoudens er 5 tot 10 en nog eens 23% 10 tot 15. Dat onderzoek maakte ook duidelijk dat 91% het aantal abonnementen te laag inschat. En er zijn huishoudens met meer dan 20 abonnementen. Er valt heel wat te kiezen.
Veruit de belangrijkste redenen om voor een abonnement te kiezen is dat we voor gemak gaan en denken dat we voordeliger uit zijn. Dat laatste betwijfel ik overigens. Regelmatige lezers weten dat ik niet zo enthousiast ben over abonnementen: het is een van de manieren om geld te besparen. Maar een heel aantal diensten is alleen in abonnementsvorm te krijgen, zoals internet en tv. En voor sommige diensten is het overduidelijk dat het voordeliger is, zoals bij telefoonabonnementen. Zelfs dan zijn er overigens manieren om daarop te besparen.
Maar abonnementen zijn lang niet altijd voordelig. Het is vaak een dure vorm van gemak.
Duur gemak?
Voor internet en telefonie is het vrij duidelijk dat een huishouden zonder abonnement niet goedkoper uit is. Tegenwoordig is alles ongeveer via een lease- of huurcontract verkrijgbaar. Maar bij een abonnement voor je kleding, de CV-ketel, bloemen, het leasen van meubels of je bed, het schoonmaken van de kliko, een onderhoudscontract voor je fiets of je droger huren, zou je jezelf wel moeten afvragen of het gemak opweegt tegen de kosten. In veel gevallen is leasen of huren duurder dan kopen. Logisch, want de verhuurder moet ook geld verdienen. Kijk dus goed of een ‘abonnement’ in jouw situatie echt de meest voordelige manier is.
Zo heb ik jarenlang een weekendabonnement op de krant gehad. Maar na verloop van tijd werd de krant ongelezen weggegooid, of moest ik tijd vrijmaken om te lezen. De krant begon zich als het ware een beetje op te dringen in mijn vrije tijd. Nu ik het abonnement heb opgezegd, koop ik alleen nog een los exemplaar wanneer ik de tijd heb om te lezen.
Natuurlijk mag iedereen zelf de afweging maken welke abonnementen nuttig of noodzakelijk zijn, maar het is goed om in gedachte te houden dat bedrijven er een commercieel belang bij hebben. Veel diensten en producten zijn ook uitstekend verkrijgbaar zonder abonnement en dan je misschien voordeliger uit wanneer je het product zo af en toe koopt.
Het gekste dat ik ben tegengekomen? Een abonnement op wc-papier. Geschikt voor iedereen die zich schaamt om met een familieverpakking over straat te lopen. Wordt op verzoek ook afgeleverd bij de buren, wanneer je niet thuis bent 😉
Heb jij abonnementen die eigenlijk overbodig zijn?
Wil je meer lezen?
Lees berichten (3)
Ik dacht het niet. De meeste heb ik weggesaneerd.
Ik houd niet zo van financiële verplichtingen. Ik heb een abonnement op internet/tv. Mobiele telefoon (sim only), en OV omdat een jaar abonnement goedkoper is dan een maand abonnement of op saldo reizen.
Abonnementen zorgen inderdaad vaak voor gemak. En na verloop van tijd heb je het zelf niet eens door. Zelf heb ik enkel een internet- en telefoonabonnement.