Beleggen: alles in een keer, of periodiek inleggen?

6 min leestijd

Bij beleggen draait het als het goed is om rendement. Een belegger kiest er voor om met zijn/haar belegde geld een hoger rendement te behalen dan de spaarrente en kiest daarom voor wat meer risico. En een verstandige belegger kiest er dan ook nog voor om gewoon te gaan indexbeleggen. Natuurlijk loopt een belegger meer risico, maar over langere tijd bekeken wordt dit risico vervolgens beloond met een rendement dat hoger is dan de spaarrente en de inflatie.
Maar voor beleggers blijft het de vraag of je in een keer met een groot bedrag moet instappen, of je aankopen moet spreiden door periodiek inleggen. Daar is veel onderzoek naar gedaan. En dat levert een duidelijk antwoord op.

Beleggen: alles in een keer, of periodiek inleggen? #beleggen #rendement #geld #DeBudgetman

Theoretische discussie?

Het is goed om te bedenken dat deze vraag voor veel kleine beleggers waarschijnlijk een theoretische vraag is. Veel startende beleggers beginnen namelijk door kleine bedragen in te leggen en doen zo ervaring op. Kleine beleggers hebben simpelweg niet het vermogen beschikbaar om ineens met een heel groot bedrag in te stappen.

Maar ook beleggende particulieren kunnen overwegen om af en toe met een groter bedrag in te stappen. Dit kan mogelijk samengaan met een periodieke inleg. Stel dat je als kleine belegger nu cash aanhoudt om bij een beurscorrectie groot in te kopen, wat is dan een goede strategie?

Het wetenschappelijke antwoord

Er is heel wat onderzoek gedaan naar de vraag wat het meeste rendement oplevert: alles in een keer beleggen, of periodiek inleggen. En alle onderzoeken hebben dezelfde uitkomst.

Kijkend naar rendement dan is een eenmalige inleg de beste manier van beleggen. Het leidt tot het hoogste rendement.

Een wetenschappelijk onderzoek wat duidelijk tot deze conclusie leidde is dat van Braselton, Rafter, Humphrey en Abell uit 1999. Zij hebben in hun studie de gegevens gebruikt van de S&P 500 index, over een periode van 1926 tot 1993. Deze lange periode maakte het mogelijk om tot nauwkeurige onderzoeksresultaten te komen. Het onderzoek is gepubliceerd onder de titel ‘Randomly walking through Wall Street.’

Dus: heb je geld ‘over’? Of ben je er klaar voor om in te stappen? Dan is het wetenschappelijke advies: kopen maar. Ga niet wachten op een stevige correctie van de aandelenkoersen. Die zijn niet te voorspellen. Het kan in de komende weken, maanden, jaren heel hard omhoog óf omlaag gaan. Beurzen zijn niet te voorspellen. Wetenschappelijke onderzoeken zoals hierboven benoemd, maken duidelijk dat op langer termijn het moment van instappen een steeds kleinere rol gaat spelen voor het uiteindelijke rendement.

Wanneer je nog wacht met instappen, vraag je dan af waarop je precies wacht. Een paar weken geleden heeft de beurs een historisch verlies geleden, wat inmiddels weer grotendeels is goedgemaakt. Wanneer je niet op of rond 20 maart bent ingestapt, vraag je dan af waarom je dit bij een volgende beurscrisis wel gaat doen.

Naast het verschil in rendement heeft iedere strategie zijn specifieke kenmerken.

Voor- en nadelen van in een keer inleggen

Het volledige bedrag in een keer beleggen levert dus het hoogste rendement op. Hoewel dit uitgebreid is onderzocht en wetenschappelijk is bewezen, is deze kennis al vastgelegd in een van de beurswijsheden: “time in the market beats timing the market.”

De basis voor het hogere rendement voor een eenmalige inleg wordt veroorzaakt doordat er geen geld op een rekening blijft staan, wachtend om te worden belegd. Alles wordt in een keer omgezet in aandelen en gaat zijn werk doen.

Het is duidelijk dat deze manier van beleggen wel een hoger risico kent. Er bestaat een kans dat er op het hoogtepunt van de markt wordt ingestapt, met als gevolg dat je inleg in de eerste periode een negatief rendement oplevert. Door de tijd haar werk te laten doen, ontstaat op langer termijn echter kans op een hoger rendement dan bij periodiek inleggen. Deze strategie bewijst een andere beurswijsheid: “risico en rendement gaan hand in hand.”

Voor- en nadelen van periodiek inleggen

Deze manier van beleggen levert dus een lager rendement op. Het is interessant om te zien dat banken en beleggingshuizen deze manier van beleggen vaak aanprijzen als superieur. Maar het is niet voor het eerst dat deze bedrijven advies geven dat vooral goed is voor het bedrijf en niet zozeer voor de consument. Toch zijn er zeker voordelen aan gespreid beleggen.

Zoals al eerder vermeld is het voor veel beleggende particulieren simpelweg de enige manier om te gaan beleggen. Ieder maandsalaris biedt kleine beleggers de mogelijkheid om de portefeuille weer wat uit te breiden. Maar er zijn nog wat voordelen.

Periodiek inleggen leidt tot spreiding van je risico’s. Doordat er meerdere koopmomenten zijn verklein je de kans om op het hoogtepunt van een markt in te stappen. Anders gezegd: het leidt tot het middelen van de aankoopkoers. Een rekenvoorbeeldje maakt dat duidelijk:

gemiddelde aankoopprijs #periodiek inleggen #DeBudgetman

Er wordt op drie momenten gekocht, iedere keer voor hetzelfde bedrag. De koers varieert tussen de €25,- en €75,- Doordat iedere keer met hetzelfde bedrag wordt gewerkt, koop je meer aandelen in wanneer deze goedkoop zijn en minder wanneer de koers hoog staat. Deze methode werkt het beste wanneer je belegt in indexfondsen. Hiermee is het mogelijk om te beleggen met afgeronde bedragen.
Deze methode van beleggen heet overigens Dollar Cost Averaging (DCA). Minder risico, maar ook een lager rendement.

Het tweede voordeel van gespreid beleggen is niet financieel van aard, maar zit tussen onze oren. Beleggers zijn net mensen; spijt van een verkeerde (beleggings)beslissing weegt zwaarder dan de blijdschap van een goede beslissing. We hebben dus meer last van 30% verlies van onze aandelenportefeuille dan tevredenheid bij 30% winst. En daar helpt periodiek inleggen ons een handje.

Door gespreid te in te stappen verleggen we een deel van de verantwoordelijkheid naar ‘de markt’. De belegger kan onmogelijk altijd op het ideale moment instappen wanneer hij of zij dit op meerdere momenten in de tijd doet. En daarmee verlagen we de ‘pijn’ van het verlies bij lagere koersen op de beurs.

Conclusie

De angst om op het hoogtepunt in te stappen, zorgt er voor dat veel beleggers kiezen om te spreiden in tijd. Ook al wijst het wetenschappelijke antwoord duidelijk naar een andere strategie.

Het is wel belangrijk om te beseffen dat de onderzoeken aantonen dat in het overgrote deel van de onderzochte tijdsperiodes de eenmalige inleg won van periodiek inleggen. In 90% van de onderzochte tijdperiodes leverde de eenmalige aankoop het hoogste rendement. Er zijn dus altijd uitzonderingen die de regel bevestigen.

Bijsluiter: ik ben geen financieel adviseur en geef geen beleggingsadvies. Het artikel hierboven is uitsluitend mijn persoonlijke mening op basis van de artikelen die ik erover heb gelezen. Ik sta volledig achter de conclusie, maar deze mag niet worden opgevat als beleggingsadvies. (Doe je dat wel, dan maak je kans op een hoger rendement dan bij gespreid inleggen, maar garanties zijn er niet).

En jij? Beleg jij periodiek, of heb je alles in een keer gekocht?

Wil je meer lezen?

4 gedachten over “Beleggen: alles in een keer, of periodiek inleggen?”

  1. Je moet hierbij niet vergeten dat aandelenwaarderingen ook van belang zijn bij deze beslissing. Bij de huidige waarderingsniveaus van bijvoorbeeld de S&P 500 is het niet in 90% van de gevallen beter om eenmalig alles in te leggen, maar ongeveer 60%. Bovendien heb je een grotere mogelijkheid op relatief hogere verliezen…

    Beantwoorden
    • Maar wanneer een belegger daar rekening mee gaat houden, dan komen we bij het onderwerp market-timing terecht. En de markt is niet te timen. We weten simpelweg niet of het waarderingsniveau van de S&P 500 niet nog hoger kan. Daarom is de wetenschappelijke conclusie ook: (wanneer het kan) in een keer instappen en blijven zitten. De correctie van hoge waarderingsniveau’s worden door de tijd gecompenseerd. Belegd blijven zorgt voor verdere vermogensaangroei, onder andere door dividenduitkeringen.

      Beantwoorden
      • Ik vind dat niet per se market timing, maar gewoon rekening houden met de verhouding tussen risico en verwacht rendement bij bepaalde waarderingsniveaus. Gebaseerd op de laatste 150 jaar is de kans is groter dat waarderingen over 10-15 jaar lager zijn dan hoger dan op dit moment.

        Ik beleg nu ongeveer 10 jaar maandelijks een groot deel van mijn salaris, waarvan de laatste helft op een saaie en emotieloze manier. Maar al mocht ik nu onverwachts bijvoorbeeld een kwijtgeraakte bitcoinwallet verzilveren, zou ik op dit moment toch de inleg verspreiden over 12 of 24 maanden. Precies om de reden die jij al aangaf dat verlies meer pijn doet dan winst :-).

        Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.