Handig: zelf klussen en geld besparen

4 min leestijd

Doordat het Coronavirus stevig huishoudt in Zuid-Amerika, stellen we ons erop in dat onze verhuizing naar het buitenland nog even op zich laat wachten. Intussen gaan de voorbereidingen wel gewoon door. We willen vertrekken zodra het veilig en stabiel(er) is. En dat betekent dat onze 13-onder-1-kap weer wat onderhoud nodig heeft. Jaren ’30 huizen zijn schattig om te zien, maar vereisen regelmatig onderhoud. Een groot deel van het onderhoudswerk is wel gedaan. Maar nu we wat langer blijven, willen we in huis nog wat aanpassen. En zelf klussen is een aardige manier om van je vrije dagen af te komen én om geld te besparen. Welke klussen zijn gemakkelijk zelf te doen en wat bespaar je er gemiddeld mee?

Handig: zelf klussen en geld besparen #geld besparen #klussen #zelf klussen #DeBudgetman

Schilderwerk

Persoonlijk is dit niet mijn hobby. Ik vind klussen leuk, maar schilderen hoort niet in het rijtje favoriete klussen thuis. Toch is het in zo’n jaren’30 woning onmogelijk om aan een jaarlijkse schilderbeurt te ontkomen. Er is altijd wel een kozijntje, dakkapel, trap of deurpost te schilderen.

Tijdens de renovatie van ons huis hebben we een paar schilders al het binnenschilderwerk laten uitvoeren. Dat kost vrij veel geld, maar het resultaat was erg mooi geworden. De afgelopen periode hebben we gebruikt om de trappen, deuren en deurposten weer eens opnieuw te schilderen.

Ik merk wel dat het schilderen met echt goede verf er voor zorgt dat het resultaat langer mooi blijft. Goedkope verf verkleurt sneller en dekt minder goed. Goedkoop is duurkoop, in dit geval.

Wat bespaar je gemiddeld door zelf te schilderen?
Schilderen is arbeidsintensief. Schuren, het herstellen van beschadigde delen (plamuren of vullen), gronden en aflakken kost heel wat tijd. Bespaar niet op het voorbereidende werk, maar neem de tijd. Wat zijn gemiddeld genomen de kosten die je bespaart? Een schilder rekent al snel ongeveer €40,- per uur. Hij zal wat sneller werken dan jij en ik, maar deze klus vormt een gemakkelijke besparing.

Behangen

Dit is ook geen favoriet van mij. Maar dat kan te maken hebben met het feit dat in een huis van ongeveer 100 jaar oud weinig muren recht en haaks zijn. En een beetje precies werken is bij behangen wel handig.
Nu is het niet nodig dat er op iedere muur in huis fotobehang komt met een zelf-gefotografeerde zonsondergang op de Veluwe. Ook goedkoop behang is mooi om te zien, omdat het resultaat vooral wordt bepaald door nauwkeurig te werken.

Besparing? Ook de behanger rekent al snel €40,- per uur.

Stuken

Stuken is echt een vak apart. Het is geen klus waar je als startende doe-het-zelver als eerste mee zou moeten beginnen. Maar aan de andere kant is stuken ook geen raket-wetenschap. Ben je handig? Probeer dan eerst een paar wanden te herstellen waar het stucwerk moet worden hersteld.

Voor echt strakke wanden heb je een echte stukadoor nodig. Kosten: €30,- a €40,- per uur, vaak inclusief materiaal.

Tegelen

Dit is een gemakkelijk klusje waarbij je ook heel snel resultaat ziet van je werk. Voor een mooie tegelwand of -vloer is het belangrijk om met een vlakke ondergrond te werken. Investeer dan in een stukadoor en tegel zelf.
Verder is het wel handig om even uit te rekenen hoeveel materiaal je nodig hebt en vanuit welke zichtlijn je gaat werken. Begin niet te tegelen vanuit een hoek: muren zijn nooit helemaal recht.

Verwachte besparing? Ongeveer hetzelfde uurtarief als hierboven vermeld staat.

Houten vloer leggen

Het leggen van een houten vloer is in principe prima zelf te doen. We hebben hier de eerste en tweede etage zelf lamelparket gelegd. Het is vooral een kwestie van nauwkeurig meten. En het is in principe net zo eenvoudig als het leggen van laminaat. Een eenvoudige klus, wat zorgt voor een eenvoudige besparing: €15,- tot €20,- per vierkante meter.

Het schuren van een parketvloer is een heel ander verhaal. Na een mislukte poging om het zelf te doen, hebben we er hier voor gekozen om dit toch door een parketteur te laten doen. We zijn erg tevreden met het resultaat.

Zelf klussen #DeBudgetman

Het is onze ervaring dat veel klussen in en om huis erg goed zelf te doen zijn. Het is een (eenvoudige) manier om geld te besparen. Maar er zijn ook een aantal zaken waarbij het resultaat van een vakman er veel beter uitziet dan van de gemiddelde doe-het-zelver.

Besteed jij het onderhoud uit of ben je een voorstander van zelf klussen?

Wil je meer lezen?

6 gedachten over “Handig: zelf klussen en geld besparen”

 1. Ik klus vrij veel. Maar ik ben ook traag. De vraag die ik mezelf stel is hoeveel ik er voor over heb.
  Handig is om de helft te doen. Wanneer iets gedaan moet worden kun je zelf ook voorbereidingen treffen zodat dat weer wat uurtjes scheelt.

  Beantwoorden
 2. Zelf bedacht ik dat het slim was om samen met mijn partner een muur te stucen zonder ervaring. Ik kan je vertellen dat dat geen groot succes was. We hebben het enigszins gefixt, maar moeten het nu nog schilderen. Alleen dat was één keer, nooit meer! ?

  Beantwoorden
 3. We hebben in ons vorige huis veel geklust. Het was een dijkhuis met veel verdiepingen.
  Het resultaat was prachtig, onze portemonnee leeg..

  Nu hebben we het verkocht en zijn geemigreerd. We wonen nu in een compound huis. De keuken is simpel, de badkamer ook, de ramen lekken. En weet je.. het maakt ons niets uit.. Stoort ons totaal niet.

  We hebben ons voorgenomen als we ooit weer een eigen huis hebben.. zo veel mogelijk onderhoudsvrij. En geen hoge eisen te hebben qua keuken en badkamer. Het brengt ons niets.

  Ik heb het idee dat de eisen van mensen steeds hoger worden, en iedereen in een prachtig, af huis wil wonen.

  Wat niets af doet aan een jaren dertig huis hoor. Ik vind het prachtig, maar niet voor mij.

  Beantwoorden
  • Dat denk ik ook wel: de eisen van huiseigenaren worden steeds hoger. Wanneer een huis wordt verkocht dan gaat tegenwoordig bijna standaard de keuken en de badkamer eruit.

   Beantwoorden
  • Vorige week kochten we een nieuwe keuken.
   In de keukenzaak was men heel verbaasd dat ik geen vaatwasser, magnetron, warmhoudlades, cooker, stoomoven enz. wilde…

   Beantwoorden

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.